2016-10-13 06:00

2016-10-13 06:00

Tidemand i het kamp

MOTOR: Inför Spaniens VM-rally

Segern i Rally Uppsala för drygt en vecka sedan fick Pontus Tidemand varm i kläderna. Nu är han i Spanien för att köra VM.
– Det här är helt klart en av mina favoriter i VM, säger han.

Rally Spanien är den enda deltävlingen i serien som mixar grus och asfalt på sina 19 specialsträckor med racingkaraktär. Utmaningen ger förarna något att bita i, men brukar passa Pontus som hittills har kört till sig fina resultat här.

– Vägarna är häftiga, men jag ser kanske allra mest fram emot fredagen på grus. Omställningen till asfalt blir en utmaning för alla, och de som klarar av det bäst kan snabbt klättra i resultatlistan, säger Pontus, som vann förra året i WRC 2-klassen. Då, precis som nu, bakom ratten på en Skoda Fabia R5 i märkets fabriksteam.

Pontus och hans kartläsare Jonas Andersson ligger just nu sjua i VM-tabellen, men till skillnad från flera av konkurrenterna har de bara kört för VM-poäng i fyra av de sju WRC 2-tävlingar som nomineras under en säsong. Poängmässigt är inte pallplatsen långt bort samtidigt som kampen tätnar när upplösningen börjar närma sig.

– Jag försöker att inte tänka så mycket på mästerskapet just nu. Vi tar det tävling för tävling med målet att prestera så bra vi bara kan varje gång vi ställer oss på startlinjen. Jan Kopecký och Teemu Suninen blir svårslagna i helgen men vi ska göra vad vi kan. När det kommer till mästerskapet är det bara att köra hårt och komma ihåg att det inte är avgjort förrän sista sträckan i sista tävlingen är körd, säger Tidemand.

Rally Spanien är den enda deltävlingen i serien som mixar grus och asfalt på sina 19 specialsträckor med racingkaraktär. Utmaningen ger förarna något att bita i, men brukar passa Pontus som hittills har kört till sig fina resultat här.

– Vägarna är häftiga, men jag ser kanske allra mest fram emot fredagen på grus. Omställningen till asfalt blir en utmaning för alla, och de som klarar av det bäst kan snabbt klättra i resultatlistan, säger Pontus, som vann förra året i WRC 2-klassen. Då, precis som nu, bakom ratten på en Skoda Fabia R5 i märkets fabriksteam.

Pontus och hans kartläsare Jonas Andersson ligger just nu sjua i VM-tabellen, men till skillnad från flera av konkurrenterna har de bara kört för VM-poäng i fyra av de sju WRC 2-tävlingar som nomineras under en säsong. Poängmässigt är inte pallplatsen långt bort samtidigt som kampen tätnar när upplösningen börjar närma sig.

– Jag försöker att inte tänka så mycket på mästerskapet just nu. Vi tar det tävling för tävling med målet att prestera så bra vi bara kan varje gång vi ställer oss på startlinjen. Jan Kopecký och Teemu Suninen blir svårslagna i helgen men vi ska göra vad vi kan. När det kommer till mästerskapet är det bara att köra hårt och komma ihåg att det inte är avgjort förrän sista sträckan i sista tävlingen är körd, säger Tidemand.

Ställning i WRC 2

1) Elfyn Evans 120 poäng, 2) Teemu Suninen 93, 3) Esapekka Lappi 82, 4) Nicolas Fuchs 59, 5) Jan Kopecký 55, 6) Armin Kremer 55, 7) Pontus Tidemand 49, 8) Hubert Ptaszek 42, 9) Pierre-Louis Loubet 36,10) Quentin Gilbert 34.