2016-10-08 17:45

2016-10-09 20:10

Rally X Nordic avgjordes i Grenland

MOTOR: Finalen i Rally X Nordic

Thomas Bryntesson blev nordisk mästare i lites-klassen och tvåan Simon Olofsson tog SM-guld när Rally X Nordic avgjordes i norska Grenland på lördagen.
I Supercar knep Lukas Walfridson dubbla silver.

Med segrar i både tävlingen och mästerskapet var Kevin Eriksson, Nynäshamn, och Thomas Bryntesson från Töcksfors dagens kungar. Eriksson knep guldet i tungviktsklassen Supercar före Lukas Walfridson, Sunne, och Bryntesson fick kröna säsongen i Supercar lites med en titel efter att ha blivit tvåa i EM.

Bryntesson hade såpass stor ledning inför den avslutande deltävlingen att det räckte med att nå final. Väl i finalen lämnade han konkurrenterna på behörigt avstånd, men medgav efteråt att nervositeten påverkade insatsen i kvalomgångarna.

– Det har varit en väldigt tuff dag. Man har hela tiden tänkt på mästerskapet och varit väldigt försiktig. Men när titeln blev säkrad kunde jag köra avslappnat och det räckte, säger Bryntesson till stcc.se.

Trean i EM, Simon Olofsson från Charlottenberg, kom trea i tävlingen, tog silvret i nordiska mästerskapet och guld i SM eftersom Bryntesson tävlar på norsk licens. Även Olofssons totala pallplatser var klara före finalen.

I Supercar klarade Lukas Walfridson silver med hjärtat i halsgropen. Kommunikationsmiss gjorde att han ”missade” att ta alternativspåret i finalen och diskades. Poängen fram till dess var dock tillräcklig för att bärga sammanlagda andraplatsen med en ynka poäng före norrmannen Alexander Hvaal, som i sin tur precis höll undan för Peter Hedström, Torsby.

Hedström var fyra poäng bakom och tog SM-brons, trots att han missade två deltävlingar av sex. Han hade vunnit två raka inför norska säsongsavslutningen, men med tekniska problem på Folkvagnen räckte det inte riktigt mot Kevin Eriksson i Grenland. De två herrarna hade hårda sammanstötningar i både semifinal, som Hedström vann, och final, där Eriksson var först, och en del meningsskiljaktigheter.

Det slutade dock med att Hedström gav Eriksson en grattiskram efter segern.

Resultat

RallyX Nordic, Grenland, Norge, 8 oktober

1. Kevin Eriksson, Ford Fiesta ST, Olsbergs MSE

2. Peter Hedström, VW Polo, Hedströms Motorsport

3. Alexander Hvaal , VW Beetle, Eklund Motorsport

4. Frode Holte, Hyundai I20, CircleX

5. Christer Dalmans, VW Polo, Hedströms Motorsport

6. Lukas Walfridson, Renault Clio, Helmia Motorsport

 

Mästerskapstabell

1. Kevin Eriksson 138 poäng

2. Lukas Walfridson 111 poäng

3. Alexander Hvaal 110 poäng

4. Peter Hedström 106 poäng

5. Frode Holte 82 poäng

 

RallyX Lites

1. Thomas Bryntesson, JC Raceteknik, NMK Trögstad

2. Thomas Holmen, Holmen RX, KNA Solör

3. Simon Olofsson, Simon Olofsson RX, SMK Eda

4. Joachim Hvaal, JC Raceteknik, NMK Grenland

5. William Nilsson, JC Raceteknik, KAK

6.T obias Brink, Brink Motorsport, KAK

 

Mästerskapstabell

1. Thomas Bryntesson 141 poäng

2. Simon Olofsson 124 poäng

3. Tobias Brink 109 poäng

4. Joachim Hvaal 95 poäng

5. Thomas Holmen 87 poäng

Med segrar i både tävlingen och mästerskapet var Kevin Eriksson, Nynäshamn, och Thomas Bryntesson från Töcksfors dagens kungar. Eriksson knep guldet i tungviktsklassen Supercar före Lukas Walfridson, Sunne, och Bryntesson fick kröna säsongen i Supercar lites med en titel efter att ha blivit tvåa i EM.

Bryntesson hade såpass stor ledning inför den avslutande deltävlingen att det räckte med att nå final. Väl i finalen lämnade han konkurrenterna på behörigt avstånd, men medgav efteråt att nervositeten påverkade insatsen i kvalomgångarna.

– Det har varit en väldigt tuff dag. Man har hela tiden tänkt på mästerskapet och varit väldigt försiktig. Men när titeln blev säkrad kunde jag köra avslappnat och det räckte, säger Bryntesson till stcc.se.

Trean i EM, Simon Olofsson från Charlottenberg, kom trea i tävlingen, tog silvret i nordiska mästerskapet och guld i SM eftersom Bryntesson tävlar på norsk licens. Även Olofssons totala pallplatser var klara före finalen.

I Supercar klarade Lukas Walfridson silver med hjärtat i halsgropen. Kommunikationsmiss gjorde att han ”missade” att ta alternativspåret i finalen och diskades. Poängen fram till dess var dock tillräcklig för att bärga sammanlagda andraplatsen med en ynka poäng före norrmannen Alexander Hvaal, som i sin tur precis höll undan för Peter Hedström, Torsby.

Hedström var fyra poäng bakom och tog SM-brons, trots att han missade två deltävlingar av sex. Han hade vunnit två raka inför norska säsongsavslutningen, men med tekniska problem på Folkvagnen räckte det inte riktigt mot Kevin Eriksson i Grenland. De två herrarna hade hårda sammanstötningar i både semifinal, som Hedström vann, och final, där Eriksson var först, och en del meningsskiljaktigheter.

Det slutade dock med att Hedström gav Eriksson en grattiskram efter segern.

Resultat

RallyX Nordic, Grenland, Norge, 8 oktober

1. Kevin Eriksson, Ford Fiesta ST, Olsbergs MSE

2. Peter Hedström, VW Polo, Hedströms Motorsport

3. Alexander Hvaal , VW Beetle, Eklund Motorsport

4. Frode Holte, Hyundai I20, CircleX

5. Christer Dalmans, VW Polo, Hedströms Motorsport

6. Lukas Walfridson, Renault Clio, Helmia Motorsport

 

Mästerskapstabell

1. Kevin Eriksson 138 poäng

2. Lukas Walfridson 111 poäng

3. Alexander Hvaal 110 poäng

4. Peter Hedström 106 poäng

5. Frode Holte 82 poäng

 

RallyX Lites

1. Thomas Bryntesson, JC Raceteknik, NMK Trögstad

2. Thomas Holmen, Holmen RX, KNA Solör

3. Simon Olofsson, Simon Olofsson RX, SMK Eda

4. Joachim Hvaal, JC Raceteknik, NMK Grenland

5. William Nilsson, JC Raceteknik, KAK

6.T obias Brink, Brink Motorsport, KAK

 

Mästerskapstabell

1. Thomas Bryntesson 141 poäng

2. Simon Olofsson 124 poäng

3. Tobias Brink 109 poäng

4. Joachim Hvaal 95 poäng

5. Thomas Holmen 87 poäng