2016-07-18 06:00

2016-07-18 21:03

Publikfest i Väse

MOTOR: "Fruktansvärt kul med så mycket folk

När det för första gången arrangerades traktorpulling i Väse blev det en stor succé. Tävlingen lockade till sig bortåt 2500 besökare, som ville se traktorer göra upp om vem som drog längst.
– Det var fruktansvärt kul med så mycket folk, säger arrangören Nicklas Boqvist.

Traktorpulling är för gemene man en tämligen okänd sport, men när SM-deltävlingen i Väse avgjordes för första gången drog man till sig en storpublik som uppgick till omkring 2500.

– Det känns jättebra. Vi tänkte på förhand att det hade varit bra med 2000 för att gå runt rent ekonomiskt, säger Nicklas Boqvist.

Själva tävlingen innehöll ett 40-tal ekipage från både Sverige och Norge som gjorde upp i 18 olika klasser. Klasserna fördelas på den vikt som traktorerna inklusive föraren har, och segern går till den förare som förmår dra en belastningsvagn längst på en bana över 100 meter. Det är en sport som har potential menar Boqvist.

– Vi är några i Värmland som försöker få upp sporten. Jag är övertygad om att det finns ett intresse.

Och med en publiksiffra på 2500 måste man hålla med Nicklas Boqvist som själv var med och tävlade i klassen hotfarm 5700 kilo där han tog hem segern. Lagen Tyra från Norge och Blue Wiking var exempel på vinnare i andra klasser.

Det var ett tidskrävande arrangemang som krävde mycket jobb, menar eldsjälen Boqvist.

– Allt ska ju fungera och det är mycket att göra, så jag vill ge en riktigt stor eloge till alla som har hjälpt till för att tävlingen ska rulla på, säger Boqvist som också ger tips på hur man börjar med sporten.

– Få tag i en standardtraktor och prova att dra.

Traktorpulling är för gemene man en tämligen okänd sport, men när SM-deltävlingen i Väse avgjordes för första gången drog man till sig en storpublik som uppgick till omkring 2500.

– Det känns jättebra. Vi tänkte på förhand att det hade varit bra med 2000 för att gå runt rent ekonomiskt, säger Nicklas Boqvist.

Själva tävlingen innehöll ett 40-tal ekipage från både Sverige och Norge som gjorde upp i 18 olika klasser. Klasserna fördelas på den vikt som traktorerna inklusive föraren har, och segern går till den förare som förmår dra en belastningsvagn längst på en bana över 100 meter. Det är en sport som har potential menar Boqvist.

– Vi är några i Värmland som försöker få upp sporten. Jag är övertygad om att det finns ett intresse.

Och med en publiksiffra på 2500 måste man hålla med Nicklas Boqvist som själv var med och tävlade i klassen hotfarm 5700 kilo där han tog hem segern. Lagen Tyra från Norge och Blue Wiking var exempel på vinnare i andra klasser.

Det var ett tidskrävande arrangemang som krävde mycket jobb, menar eldsjälen Boqvist.

– Allt ska ju fungera och det är mycket att göra, så jag vill ge en riktigt stor eloge till alla som har hjälpt till för att tävlingen ska rulla på, säger Boqvist som också ger tips på hur man börjar med sporten.

– Få tag i en standardtraktor och prova att dra.

  • Oskar Persson Ed

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.