2016-06-19 22:49

2016-06-20 09:16

"Gjorde inte ett enda fel"

MOTOR: Ny potentiell mästare från Solbergfamiljen

Oliver Solberg iklädde sig en av huvudrollerna när det för första gången avgjordes en crosskart-tävling på Kalvholmsbanan i Karlstad.
Det nya tillskottet från Solbergklanen segrade i 250 kubik när den tredje SM-deltävlingen av sju kördes, viktorian var den andra i följd för MK Ratten-föraren.

Efternamnet Solberg är starkt associerat med motorsport. Petter Solberg är regerande världsmästare i rallycross och har även vunnit VM-titeln i rally. Hans bror Henning har även han skördat stora framgångar bakom ratten. Nu håller nästa generation Solberg på att erövra motorsportsvärlden.

För knappt en månad sen vann Petters son Oliver i Höljes och när den tredje SM-deltävlingen i crosskart avgjordes i Karlstad blev det ännu en viktoria för MK Ratten-föraren, som vann samtliga tre kvalomgångar.

– Det var så extremt skönt att få ännu en seger, säger den 15-årige föraren som övertygade stort i 250 kubik-finalen.

– Jag vet inte varför jag vann, men jag vara bara snabbast. I finalen gjorde jag inte ett enda fel och tog i allt jag hade. Banan här på Kalvholmen var väldigt bra och man fick fäste lätt, berömmer han.

När SM inleddes i Haninge gick det dock inget vidare för den värmländske norrmannen.

– Jag bröt alla tre heat och kom inte till någon final alls som en följd av motorproblem. Men som tur är får man räkna bort en av de sju deltävlingarna, så nu leder jag totalställningen, berättar den unge talangen.

I samma final slutade Linus Östlund, Finnskoga MK, trea.

”Så otroligt dåligt”

I tungviktsklassen 650 kubik hade den regerande mästaren Per Björnsson en tung helg.

– Det gick så oroligt dåligt. I de två första kvalheaten blev jag påkörd i första svängen och sedan i det tredje gick en kabel till motorn sönder, berättar Årjängs MK-föraren, som nu tappar totalledningen.

När värmlänningen sedan skulle köra C-finalen blev han diskad.

– Man får bara ha en mekaniker hos sig när man står vid startlinjen, men en kompis kom fram och önskade mig lycka till. Det såg en funktionär som då uteslöt mig, då han trodde att jag hade två mekaniker.

Björnsson lämnade dock in en protest – som beviljades.

– Så vi körde om C-finalen. Den vann jag och sedan kom jag trea i B-finalen, och gick därmed inte vidare. Som tur är kan jag räkna bort den här tävlingen, så den kanske inte blir så kostsam i slutändan.

Till slut blev det en tiondeplats i Karlstad för västvärmlänningen.

Siktar på SM-guld

Vann finalen i 650 kubik gjorde Säffle MC-föraren Andreas Carlsson.

– Sist jag var här gick två motorer sönder, den här helgen gick det lite bättre, konstaterar han med ett leende.

– Jag siktar på att vinna SM-guld i år så det här var välbehövligt, tillägger 21-åringen.

Vinsten innebär att Carlsson går upp i totalledning i klassen på 82 poäng. En poäng bakom återfinns den värmländska duon Jimmie Walfridsson, MK Ratten, och Per Björnsson.

Förutom ovannämnda förare var det flera andra värmländska framgångar på Kalvholmsbanan – en av dem var Isak Reiersen, Östmarks MFF, som segrade i 125 kubik.

Nästa SM-deltävling avgörs i Lycksele den 26 juli.

Efternamnet Solberg är starkt associerat med motorsport. Petter Solberg är regerande världsmästare i rallycross och har även vunnit VM-titeln i rally. Hans bror Henning har även han skördat stora framgångar bakom ratten. Nu håller nästa generation Solberg på att erövra motorsportsvärlden.

För knappt en månad sen vann Petters son Oliver i Höljes och när den tredje SM-deltävlingen i crosskart avgjordes i Karlstad blev det ännu en viktoria för MK Ratten-föraren, som vann samtliga tre kvalomgångar.

– Det var så extremt skönt att få ännu en seger, säger den 15-årige föraren som övertygade stort i 250 kubik-finalen.

– Jag vet inte varför jag vann, men jag vara bara snabbast. I finalen gjorde jag inte ett enda fel och tog i allt jag hade. Banan här på Kalvholmen var väldigt bra och man fick fäste lätt, berömmer han.

När SM inleddes i Haninge gick det dock inget vidare för den värmländske norrmannen.

– Jag bröt alla tre heat och kom inte till någon final alls som en följd av motorproblem. Men som tur är får man räkna bort en av de sju deltävlingarna, så nu leder jag totalställningen, berättar den unge talangen.

I samma final slutade Linus Östlund, Finnskoga MK, trea.

”Så otroligt dåligt”

I tungviktsklassen 650 kubik hade den regerande mästaren Per Björnsson en tung helg.

– Det gick så oroligt dåligt. I de två första kvalheaten blev jag påkörd i första svängen och sedan i det tredje gick en kabel till motorn sönder, berättar Årjängs MK-föraren, som nu tappar totalledningen.

När värmlänningen sedan skulle köra C-finalen blev han diskad.

– Man får bara ha en mekaniker hos sig när man står vid startlinjen, men en kompis kom fram och önskade mig lycka till. Det såg en funktionär som då uteslöt mig, då han trodde att jag hade två mekaniker.

Björnsson lämnade dock in en protest – som beviljades.

– Så vi körde om C-finalen. Den vann jag och sedan kom jag trea i B-finalen, och gick därmed inte vidare. Som tur är kan jag räkna bort den här tävlingen, så den kanske inte blir så kostsam i slutändan.

Till slut blev det en tiondeplats i Karlstad för västvärmlänningen.

Siktar på SM-guld

Vann finalen i 650 kubik gjorde Säffle MC-föraren Andreas Carlsson.

– Sist jag var här gick två motorer sönder, den här helgen gick det lite bättre, konstaterar han med ett leende.

– Jag siktar på att vinna SM-guld i år så det här var välbehövligt, tillägger 21-åringen.

Vinsten innebär att Carlsson går upp i totalledning i klassen på 82 poäng. En poäng bakom återfinns den värmländska duon Jimmie Walfridsson, MK Ratten, och Per Björnsson.

Förutom ovannämnda förare var det flera andra värmländska framgångar på Kalvholmsbanan – en av dem var Isak Reiersen, Östmarks MFF, som segrade i 125 kubik.

Nästa SM-deltävling avgörs i Lycksele den 26 juli.