2016-05-25 06:00

2016-05-25 06:00

STCC och VM på fyra dagar

MOTOR: Johan Kristoffersson kör hårt

Johan Kristoffersson kör hårt den närmaste tiden.
På torsdagskvällen är det STCC i Mantorp och nästa dag bär det iväg till rallycross-VM i England.

Men 27-åringen från Arvika är van tufft schema.

– Ja, det är rätt lugnt, säger han.

Det drar inte i gång på Lydden Hill förrän under lördagen.

Rallycross-VM är viktigast. STCC kör mästaren från 2012 främst som träning. Vinna vill han ändå, och det var långt ifrån i premiären på Skövde flygfält den 1 maj. Johan var fyra respektive femma i racen och cirka åtta tiondelar per varv efter de dominerande Volvoförarna Robert Dahlgren och Richard Göransson. Seat-teamet som Johan kör för har jobbat hårt med att rätta till brister på bilen. En viktig åtgärd var att göra vindtunneltest som inte hanns med före premiären och då straffades med 30 kilo extra och större bakvinge.

– Nu slipper vi det och det betyder mycket, säger Johan, som ska testa bilen på Mantorp under onsdagen.

Kan ni komma i kapp Volvo?

– Absolut inte nu, men i slutet av säsongen kan vi i alla fall komma närmare. Det är bra erfarenhet att vara med och utveckla bilen från ruta ett.

Prinsen kör

Nu ger sig också prins Carl Philip in i leken. Hertigen av Värmland avstod premiären för pappa kungens 70-årsfirande. Prinsen STCC-debuterade 2013. I fjol vann han sitt första race och slutade tia totalt. Han tävlar för Volvo.

Johan Kristoffersson kör för Volkswagen Team Sweden i rallycross-VM. Fjolårets totaltrea ligger trea bakom Mattias Ekström och Petter Solberg efter årets inledande tre tävlingar, men har på grund av två krockar med Solberg och tekniska problem inte lyckats i finalerna.

– Jag har varit bland de snabbaste, men haft stolpe ut. Jag är absolut sugen på att få till det i finalen nu, säger Johan, som var trea på Lydden Hill 2015.

Tävlingen i England ingår inte i EM för Supercar och Touringcar, men Super 1600 och RX Lites Cup kör. Thomas Bryntesson, Töcksfors, ska försöka försvara sin ledning i Lites. Simon Olofsson, Charlottenberg, ligger fyra. Anitra Nilsen från Koppom är ute efter att förbättra sig från premiären i Super 1600. Hon gick inte vidare från kvalheaten.

Men 27-åringen från Arvika är van tufft schema.

– Ja, det är rätt lugnt, säger han.

Det drar inte i gång på Lydden Hill förrän under lördagen.

Rallycross-VM är viktigast. STCC kör mästaren från 2012 främst som träning. Vinna vill han ändå, och det var långt ifrån i premiären på Skövde flygfält den 1 maj. Johan var fyra respektive femma i racen och cirka åtta tiondelar per varv efter de dominerande Volvoförarna Robert Dahlgren och Richard Göransson. Seat-teamet som Johan kör för har jobbat hårt med att rätta till brister på bilen. En viktig åtgärd var att göra vindtunneltest som inte hanns med före premiären och då straffades med 30 kilo extra och större bakvinge.

– Nu slipper vi det och det betyder mycket, säger Johan, som ska testa bilen på Mantorp under onsdagen.

Kan ni komma i kapp Volvo?

– Absolut inte nu, men i slutet av säsongen kan vi i alla fall komma närmare. Det är bra erfarenhet att vara med och utveckla bilen från ruta ett.

Prinsen kör

Nu ger sig också prins Carl Philip in i leken. Hertigen av Värmland avstod premiären för pappa kungens 70-årsfirande. Prinsen STCC-debuterade 2013. I fjol vann han sitt första race och slutade tia totalt. Han tävlar för Volvo.

Johan Kristoffersson kör för Volkswagen Team Sweden i rallycross-VM. Fjolårets totaltrea ligger trea bakom Mattias Ekström och Petter Solberg efter årets inledande tre tävlingar, men har på grund av två krockar med Solberg och tekniska problem inte lyckats i finalerna.

– Jag har varit bland de snabbaste, men haft stolpe ut. Jag är absolut sugen på att få till det i finalen nu, säger Johan, som var trea på Lydden Hill 2015.

Tävlingen i England ingår inte i EM för Supercar och Touringcar, men Super 1600 och RX Lites Cup kör. Thomas Bryntesson, Töcksfors, ska försöka försvara sin ledning i Lites. Simon Olofsson, Charlottenberg, ligger fyra. Anitra Nilsen från Koppom är ute efter att förbättra sig från premiären i Super 1600. Hon gick inte vidare från kvalheaten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.