2016-02-29 11:21

2016-02-29 14:48

Loeb kör rallycross-VM i svenskt team

MOTOR: "Detta är ju helt klockrent, nu ryker publikrekordet"

(UPPDATERAD) Rallycrosstävlingen i Höljes får celebert besök denna sommar i form av tidernas mest vinstrike rallyförare.
Motorlegendaren Sébastien Loeb kommer att medverka i världsmästerskapet i det svenska teamet Peugeot Hansen.

Sébastien Loeb är en av de absolut största inom motorsporten. Åren 2004-2012 vann fransmannen nio konsekutiva VM-titlar i rally. Rekorden som bär Loebs signum är åtskilliga – men nu väljer den nyblivne 42-åringen att byta motorgren.

”Något helt nytt”

2016 kommer han nämligen att genomföra rallycross-VM. Där bildar Loeb förarpar ihop med fjolårstvåan Timmy Hansen i teamet Peugeot Hansen – med Kenneth Hansen som teamchef. Duon kommer att ratta varsin Peugeot 208 WRX Supercar.

– Jag är otroligt glad över den här möjligheten att få köra ett helt rallycrossmästerskap för första gången. Genom åren har jag haft turen att få köra många olika former av biltävling. Bilen och strategin för den här typen av racing är något helt nytt för mig, så jag har mycket att lära. Men jag hoppas kunna bli konkurrenskraftig ganska snabbt, säger Loeb i ett pressmeddelande.

Men det är inte första gången som motorlegendaren tävlar i rallycross. 2012 triumferade han i X-games och knep en medalj av ädlaste valör.

Loeb till Värmland

Medverkan i rallycross-VM renderar i att den värmländska motorpubliken kommer att få chansen att bevittna den vindsnabbe fransmannen. Den 1–3 juli huserar nämligen rallycross-cirkusen i Höljes, där arrangörsföreningen Finnskoga MK nyligen kritade på ett nytt treårskontrakt.

– Detta är ju helt klockrent, nu ryker publikrekordet all väg. Stjärna efter stjärna ansluter ju så det kommer knappast att bli något problem att få hit folk. Problemet blir snarare att det blir för många, säger Morgan Östlund, ordförande i Finnskoga MK.

– Jag rekommenderar folk att förköpa så att de inte blir utan biljett, tillägger Östlund, som nu jobbar febrilt med förberedelserna.

– Det är många järn i elden nu. Det är ett högt tryck och vi jobbar för att få ihop allting, genom att kontraktera sponsorer och partners. Men det här beskedet gör allting lättare, såklart.

Historisk tvekamp

Den tvåfaldige rallycrossmästaren Petter Solberg får nu än mer konkurrens i jakten på en historisk trippel. Den Torsbystationerade norrmannen var en av Sébastien Loebs främsta utmanare under de guldkantade rallyåren och motorpubliken kan nu se fram emot en episk rivalitet i rallycrossen mellan de erfarna förarna.

En annan kommande motståndare för den okrönte rallykungen blir västvärmlänningen Johan Kristoffersson – som slutade på en bronsplats i världsmästerskapet förra året.

Säsongsprologen avgörs i Montalegre, Portugal, den 15-17 april och avslutas i Rosario, Argentina den 25-27 november.

Sébastien Loeb är en av de absolut största inom motorsporten. Åren 2004-2012 vann fransmannen nio konsekutiva VM-titlar i rally. Rekorden som bär Loebs signum är åtskilliga – men nu väljer den nyblivne 42-åringen att byta motorgren.

”Något helt nytt”

2016 kommer han nämligen att genomföra rallycross-VM. Där bildar Loeb förarpar ihop med fjolårstvåan Timmy Hansen i teamet Peugeot Hansen – med Kenneth Hansen som teamchef. Duon kommer att ratta varsin Peugeot 208 WRX Supercar.

– Jag är otroligt glad över den här möjligheten att få köra ett helt rallycrossmästerskap för första gången. Genom åren har jag haft turen att få köra många olika former av biltävling. Bilen och strategin för den här typen av racing är något helt nytt för mig, så jag har mycket att lära. Men jag hoppas kunna bli konkurrenskraftig ganska snabbt, säger Loeb i ett pressmeddelande.

Men det är inte första gången som motorlegendaren tävlar i rallycross. 2012 triumferade han i X-games och knep en medalj av ädlaste valör.

Loeb till Värmland

Medverkan i rallycross-VM renderar i att den värmländska motorpubliken kommer att få chansen att bevittna den vindsnabbe fransmannen. Den 1–3 juli huserar nämligen rallycross-cirkusen i Höljes, där arrangörsföreningen Finnskoga MK nyligen kritade på ett nytt treårskontrakt.

– Detta är ju helt klockrent, nu ryker publikrekordet all väg. Stjärna efter stjärna ansluter ju så det kommer knappast att bli något problem att få hit folk. Problemet blir snarare att det blir för många, säger Morgan Östlund, ordförande i Finnskoga MK.

– Jag rekommenderar folk att förköpa så att de inte blir utan biljett, tillägger Östlund, som nu jobbar febrilt med förberedelserna.

– Det är många järn i elden nu. Det är ett högt tryck och vi jobbar för att få ihop allting, genom att kontraktera sponsorer och partners. Men det här beskedet gör allting lättare, såklart.

Historisk tvekamp

Den tvåfaldige rallycrossmästaren Petter Solberg får nu än mer konkurrens i jakten på en historisk trippel. Den Torsbystationerade norrmannen var en av Sébastien Loebs främsta utmanare under de guldkantade rallyåren och motorpubliken kan nu se fram emot en episk rivalitet i rallycrossen mellan de erfarna förarna.

En annan kommande motståndare för den okrönte rallykungen blir västvärmlänningen Johan Kristoffersson – som slutade på en bronsplats i världsmästerskapet förra året.

Säsongsprologen avgörs i Montalegre, Portugal, den 15-17 april och avslutas i Rosario, Argentina den 25-27 november.

Sébastien Loeb

Född: Den 26 februari 1974.

Nationalitet: Fransk.

Meriter: Nio VM-titlar i rally, 78 segrar i deltävlingar, 905 etappsegrar, guld i X-games i rallycross 2012, tvåa i Le Mans 24-timmarslopp 2006, totaltrea i WTCC 2014 och 2015.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.