2016-01-24 21:00

2016-01-24 22:29

Andersson och Veiby segrade i VM-öppningen

MOTOR: Värmländsk succé i Monte Carlo

Jonas Andersson från Gunnarskog tog vid sidan av norrmannen Ole Christian Veiby en storstilad seger i Monte Carlo-rallyts WRC 3-klass. Redan under fredagen tog duon över täten och höll ledningen över söndagens slutsträcka.

Jonas Andersson fick hoppa in sent som Veibys vikarierande kartläsare då norrmannen Stig Rune Skjaermoen inte hann registreras i tid. Trots det färska samarbetet var paret klart snabbast i WRC 3 – klassen för tvåhjulsdrivna bilar – knappt fyra minuter före fransmannen Jordan Berfa.

Tävlingen i Monte Carlo var årets första VM-deltävling och 19-årige Veiby var belåten med sin värmländska kartläsare.

– Jonas (Andersson) har gjort ett fantastiskt jobb, och det har fungerat utmärkt redan från den första etappen, säger Veiby i ett pressmeddelande.

”Fantastiskt jobb”

Duon, som körde en Citroen DS3 R3T driven av det finska teamet Printsport, låg tvåa efter torsdagens två kvällsetapper. Tidigt på fredagen körde det norsksvenska paret upp i ledning och drygade därefter ut avståndet till konkurrenterna.

– Vi körde komfortabelt hela helgen. Hela teamet har gjort ett fantastiskt jobb, säger Veiby.

WRC-klassen vanns av Sébastian Ogier, Volkswagen. Fransmannen var totalt 1.54,5 minuter före stallkamraten Andreas Mikkelsen, Norge.

Nytt samarbete

Succésamarbetet med Veiby blev en kortvarig framgångssaga då Jonas Andersson kommer åka med Charlottenberssonen Pontus Tidemand resterande del av säsongen. Den värmländska duon gör tillsammans med Skoda en satsning på VM i WRC 2-klassen. Parets första test blir i Svenska rallyt som avgörs i de värmländska skogarna 11-14 februari.

Jonas Andersson fick hoppa in sent som Veibys vikarierande kartläsare då norrmannen Stig Rune Skjaermoen inte hann registreras i tid. Trots det färska samarbetet var paret klart snabbast i WRC 3 – klassen för tvåhjulsdrivna bilar – knappt fyra minuter före fransmannen Jordan Berfa.

Tävlingen i Monte Carlo var årets första VM-deltävling och 19-årige Veiby var belåten med sin värmländska kartläsare.

– Jonas (Andersson) har gjort ett fantastiskt jobb, och det har fungerat utmärkt redan från den första etappen, säger Veiby i ett pressmeddelande.

”Fantastiskt jobb”

Duon, som körde en Citroen DS3 R3T driven av det finska teamet Printsport, låg tvåa efter torsdagens två kvällsetapper. Tidigt på fredagen körde det norsksvenska paret upp i ledning och drygade därefter ut avståndet till konkurrenterna.

– Vi körde komfortabelt hela helgen. Hela teamet har gjort ett fantastiskt jobb, säger Veiby.

WRC-klassen vanns av Sébastian Ogier, Volkswagen. Fransmannen var totalt 1.54,5 minuter före stallkamraten Andreas Mikkelsen, Norge.

Nytt samarbete

Succésamarbetet med Veiby blev en kortvarig framgångssaga då Jonas Andersson kommer åka med Charlottenberssonen Pontus Tidemand resterande del av säsongen. Den värmländska duon gör tillsammans med Skoda en satsning på VM i WRC 2-klassen. Parets första test blir i Svenska rallyt som avgörs i de värmländska skogarna 11-14 februari.

  • Johannes Ollson