2015-12-04 10:27

2015-12-04 13:23

Pontus + Jonas = sant

MOTOR: Ny helvärmländsk duo i rallyvärlden

Kartläsaren Jonas Andersson och världsföraren Mads Østberg går skilda vägar efter sju framgångsrika säsonger.
Nu sätter sig Andersson i stället bredvid jättetalangen Pontus Tidemand.
Den värmländska duon siktar nu mot att bli världsmästare i WRC2-klassen.
– Jag behövde nya utmaningar och när platsen hos Pontus blev ledig så passade det perfekt, säger Jonas Andersson.

Jonas Andersson är en rutinerad och meriterad co-driver.

Efter att inledningsvis ha läst karta åt lokala förare i Västvärmland, satte han sig 2002 bredvid hårdsatsande P-G Andersson i SM och NM. NM vann de samma år och SM-guld tog de året efter. 2004 debuterade de i junior-VM, som duon vann två gånger innan samarbetet avslutades 2008.

Stora framgångar

Året därefter slog sig Jonas ihop med norrmannen Mads Østberg och förutom att tillsammans ta två NM-guld, har de skördat stora framgångar i Rally-VM under de senaste åren. Med gedigen erfarenhet i ryggen, blickar Jonas nu fram emot ett nytt kapitel i sin karriär.

– Mads och jag har kamperat i många år nu och jag kände att det var dags för något nytt. När platsen hos Pontus blev ledig passade det perfekt, säger Jonas.

Och fortsätter:

– Jag har känt Pontus i många år och ser det som en fördel när det kommer till att snabbt hitta rätt teamwork. Vi kommer självklart att gå för WRC2-guld 2016, jag ser oss tveklöst som starka kandidater, säger Jonas.

Uppbrottet från samarbetet med Østberg kom, för oss som står utanför och tittar in i rallyvärlden, lite överraskande. Det är inga schismer eller meningsmotsättningar som ligger bakom det?

– Nej, absolut inte. Det har inte hänt något uppseendeväckande. Jag kände bara att jag ville pröva något nytt och så blev stolen i Pontus bil ledig. Visst underlättar det rent socialt att vi båda är Värmlandsbaserade, men det var inte huvudorsaken till bytet. Det är utvecklingsmöjligheterna i det här projektet som lockade.

Kliv mot världstoppen

Pontus Tidemand och Jonas Andersson satsar nu hårt mot säsongen 2016.

Det senaste året har Tidemand, tillsammans med kartläsaren Emil Axelsson, tagit flera stora kliv mot världstoppen och vann exempelvis tävlingsserien Asia-Pacific Rally Championship.

– Emil och jag har haft ett kanonår och hans kunskap har varit en viktig faktor i den framgång vi haft så givetvis är det tråkigt att det slutar här. Samtidigt är jag väldigt glad över att Jonas med sin stora erfarenhet intar högerstolen och jag ser fram emot vårt samarbete, säger Pontus.

Jonas Andersson är en rutinerad och meriterad co-driver.

Efter att inledningsvis ha läst karta åt lokala förare i Västvärmland, satte han sig 2002 bredvid hårdsatsande P-G Andersson i SM och NM. NM vann de samma år och SM-guld tog de året efter. 2004 debuterade de i junior-VM, som duon vann två gånger innan samarbetet avslutades 2008.

Stora framgångar

Året därefter slog sig Jonas ihop med norrmannen Mads Østberg och förutom att tillsammans ta två NM-guld, har de skördat stora framgångar i Rally-VM under de senaste åren. Med gedigen erfarenhet i ryggen, blickar Jonas nu fram emot ett nytt kapitel i sin karriär.

– Mads och jag har kamperat i många år nu och jag kände att det var dags för något nytt. När platsen hos Pontus blev ledig passade det perfekt, säger Jonas.

Och fortsätter:

– Jag har känt Pontus i många år och ser det som en fördel när det kommer till att snabbt hitta rätt teamwork. Vi kommer självklart att gå för WRC2-guld 2016, jag ser oss tveklöst som starka kandidater, säger Jonas.

Uppbrottet från samarbetet med Østberg kom, för oss som står utanför och tittar in i rallyvärlden, lite överraskande. Det är inga schismer eller meningsmotsättningar som ligger bakom det?

– Nej, absolut inte. Det har inte hänt något uppseendeväckande. Jag kände bara att jag ville pröva något nytt och så blev stolen i Pontus bil ledig. Visst underlättar det rent socialt att vi båda är Värmlandsbaserade, men det var inte huvudorsaken till bytet. Det är utvecklingsmöjligheterna i det här projektet som lockade.

Kliv mot världstoppen

Pontus Tidemand och Jonas Andersson satsar nu hårt mot säsongen 2016.

Det senaste året har Tidemand, tillsammans med kartläsaren Emil Axelsson, tagit flera stora kliv mot världstoppen och vann exempelvis tävlingsserien Asia-Pacific Rally Championship.

– Emil och jag har haft ett kanonår och hans kunskap har varit en viktig faktor i den framgång vi haft så givetvis är det tråkigt att det slutar här. Samtidigt är jag väldigt glad över att Jonas med sin stora erfarenhet intar högerstolen och jag ser fram emot vårt samarbete, säger Pontus.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.