2015-10-25 20:08

2015-10-25 20:23

"En av mina bästa VM-helger"

RALLY: Pontus Tidemand vann spanska VM-rallyt

Värmlänningen Pontus Tideman gjorde succé och vann WRC 2-klassen i spanska VM-rallyt.
– Vilken känsla. Det här har varit en av mina bästa helger i VM. Nu stämde allt från start, jublar han efter sin uppvisning.
I huvudklassen vann norrmannen Andreas Mikkelsen oväntat sin första VM-seger.

Tidemand slutade dessutom tia totalt och hade flera WRC-bilar bakom sig. Han inledd tävlingen i rasande tempo och skaffade sig en stabil lucka till konkurrenterna som han bevakade elegant fram till mållinjen på söndagen

På lördagen körde han taktiskt och utnyttjade farten där det var möjligt.

Smart taktik

På lördagen låg inte fokus på full attack utan på att göra smarta drag när underlaget gick över till asfalt. Med tanke på vikten av att ta sig i mål slog Pontus av på tempot något samtidigt som han utnyttjade farten där det var möjligt.

Försprånget växte till en dryg minut sedan konkurrenten Esapekka Lappi tvingades bryta på lördagens andra sträcka. När dagen var slut var försprånget 30 sekunder före teamkompisen Jan Kopecký.

Pontus förivrade sig inte på söndagen. Inför slutsträcka hade han 0.7 sekunder tillgodo på Kopecký. Men på den sista etappenkraschade världsmästaren Sebastién Ogier in i ett vägräcke. Pontus blev den enda WRC 2-föraren som kunde slutföra sträckan och strax därefter ströks den. Därmed var segern klar.

– Vi kom hit med målet att ta oss helskinnade igenom rallyt, ta så många poäng som möjligt för teamet och samtidigt få den erfarenheten vi behöver från de här asfaltvägarna. Den planen höll vi oss till och vi har kört riskfritt och kontrollerat. Men när bilen går som en riktig maskin, noterna sitter perfekt och samarbetet med både team och kartläsare (Emil Karlsson) fungerar till hundra procent ja då går det helt enkelt fantastiskt bra, säger Pontus.

Säkrade VM-titeln

Han säkrade även märkestiteln till Skoda.

Pontus poängterar hur viktigt det här året och deltagandet i Asia-Pacific Rally Championship, där han för en dryg månad sedan blev mästare, har varit för hans utveckling som förare:

– Jag har fått många timmar bakom ratten i år och genom APRC har jag fått möta nya typer av vägkaraktärer och nya utmaningar. Det har både gett mig ovärderlig erfarenhet som jag har nytta av även i VM och gjort att jag har växt som person.

Tidemand slutade dessutom tia totalt och hade flera WRC-bilar bakom sig. Han inledd tävlingen i rasande tempo och skaffade sig en stabil lucka till konkurrenterna som han bevakade elegant fram till mållinjen på söndagen

På lördagen körde han taktiskt och utnyttjade farten där det var möjligt.

Smart taktik

På lördagen låg inte fokus på full attack utan på att göra smarta drag när underlaget gick över till asfalt. Med tanke på vikten av att ta sig i mål slog Pontus av på tempot något samtidigt som han utnyttjade farten där det var möjligt.

Försprånget växte till en dryg minut sedan konkurrenten Esapekka Lappi tvingades bryta på lördagens andra sträcka. När dagen var slut var försprånget 30 sekunder före teamkompisen Jan Kopecký.

Pontus förivrade sig inte på söndagen. Inför slutsträcka hade han 0.7 sekunder tillgodo på Kopecký. Men på den sista etappenkraschade världsmästaren Sebastién Ogier in i ett vägräcke. Pontus blev den enda WRC 2-föraren som kunde slutföra sträckan och strax därefter ströks den. Därmed var segern klar.

– Vi kom hit med målet att ta oss helskinnade igenom rallyt, ta så många poäng som möjligt för teamet och samtidigt få den erfarenheten vi behöver från de här asfaltvägarna. Den planen höll vi oss till och vi har kört riskfritt och kontrollerat. Men när bilen går som en riktig maskin, noterna sitter perfekt och samarbetet med både team och kartläsare (Emil Karlsson) fungerar till hundra procent ja då går det helt enkelt fantastiskt bra, säger Pontus.

Säkrade VM-titeln

Han säkrade även märkestiteln till Skoda.

Pontus poängterar hur viktigt det här året och deltagandet i Asia-Pacific Rally Championship, där han för en dryg månad sedan blev mästare, har varit för hans utveckling som förare:

– Jag har fått många timmar bakom ratten i år och genom APRC har jag fått möta nya typer av vägkaraktärer och nya utmaningar. Det har både gett mig ovärderlig erfarenhet som jag har nytta av även i VM och gjort att jag har växt som person.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.