2015-09-08 22:47

2015-09-08 22:50

Värmländske VM-kartläsaren om kraschen: ”Vi är stela och ömma”

Den norske rallyföraren Mads Østberg och hans värmländske kartläsare Jonas Andersson fick föras till sjukhus sedan de kolliderat med en timmerbil under träningen inför VM-rallyt i Australien.

NWT fick kontakt med Jonas Andersson sent på tisdagskvällen. Då var det morgon i Australien.

Jonas berättar:

– Mads var på sjukhuset i går och blev kollad, men det var inget allvarligt. Vi är lite stela och ömma i dag men jag hoppas att det släpper innan tävlingen. Just nu är vi på väg ut på rekognosceringen igen.

Mads Østberg gav också lugnande besked på sin facebooksida under tisdagen:

”Vi hade en olycka på dagens träning. Vi mötte en stor lastbil på sista sträckan. Vägen var alltför smal så det fanns ingen möjlighet att undvika en krasch. Vi har blivit omhändertagna av medicinsk personal på det lokala sjukhuset. Vi är okej och har inga allvarliga skador”, skriver norrmannen.

Kom inte undan

Mads berättade senare och mer utförligt i ett pressmeddelande:

– Jag försökte komma undan genom att köra av vägen, men det var en slänt på innersidan så vi kom inte undan. Lastbilen var så stor att den träffade oss. Vi blev knuffade bakåt och nästan upp på vägbanken och inklämda i lastbilens kofångare.

– Både jag och Jonas fick en ordentlig smäll men som tur är körde vi i en bil med säkerhetsbur och fempunktsbälte. Vi körde i mellan 60 och 70 kilometer i timmen då det small. I en vanlig bil hade det nog gått ganska illa. Vi fick reservbilen och kunde genomföra de sista fyra kilometerna på träningen.

Mads och Jonas undersöktes på sjukhuset. de har några blåmärken men är tillbaka på träningen under onsdagen.

Även den andra reservbilen var inblandad i en kollision under tisdagen, på en annan specialsträcka. Inte lika allvarligt men ändå så illa att den inte kan användas under onsdagen. Så det blir att köra med en vanlig personbil.

Visste inget

Timmerbilen chaufför förklarade att han inte hade fått någon information om att det var rallyträning på vägen. Han visste att det var tävling där på lördag men kände inte till träningen.

Mads och hans team ifrågasätter nu om arrangörerna har gjort en miss i säkerhetsarbetet när information om träningen inte nådde ut.

– Mads sa att det var den allvarligaste olyckan han varit med om, säger pappan Morten Østberg till tidningen Verdens Gang.

Olyckan skedde på den sista etappen som de skulle köra igenom.

Förhoppningen är att Citroën-bilen ska kunna starta i årets tionde VM-rally på fredag.

 

Per Mårtensson

054-19 96 24

per.martensson@nwt.se

NWT fick kontakt med Jonas Andersson sent på tisdagskvällen. Då var det morgon i Australien.

Jonas berättar:

– Mads var på sjukhuset i går och blev kollad, men det var inget allvarligt. Vi är lite stela och ömma i dag men jag hoppas att det släpper innan tävlingen. Just nu är vi på väg ut på rekognosceringen igen.

Mads Østberg gav också lugnande besked på sin facebooksida under tisdagen:

”Vi hade en olycka på dagens träning. Vi mötte en stor lastbil på sista sträckan. Vägen var alltför smal så det fanns ingen möjlighet att undvika en krasch. Vi har blivit omhändertagna av medicinsk personal på det lokala sjukhuset. Vi är okej och har inga allvarliga skador”, skriver norrmannen.

Kom inte undan

Mads berättade senare och mer utförligt i ett pressmeddelande:

– Jag försökte komma undan genom att köra av vägen, men det var en slänt på innersidan så vi kom inte undan. Lastbilen var så stor att den träffade oss. Vi blev knuffade bakåt och nästan upp på vägbanken och inklämda i lastbilens kofångare.

– Både jag och Jonas fick en ordentlig smäll men som tur är körde vi i en bil med säkerhetsbur och fempunktsbälte. Vi körde i mellan 60 och 70 kilometer i timmen då det small. I en vanlig bil hade det nog gått ganska illa. Vi fick reservbilen och kunde genomföra de sista fyra kilometerna på träningen.

Mads och Jonas undersöktes på sjukhuset. de har några blåmärken men är tillbaka på träningen under onsdagen.

Även den andra reservbilen var inblandad i en kollision under tisdagen, på en annan specialsträcka. Inte lika allvarligt men ändå så illa att den inte kan användas under onsdagen. Så det blir att köra med en vanlig personbil.

Visste inget

Timmerbilen chaufför förklarade att han inte hade fått någon information om att det var rallyträning på vägen. Han visste att det var tävling där på lördag men kände inte till träningen.

Mads och hans team ifrågasätter nu om arrangörerna har gjort en miss i säkerhetsarbetet när information om träningen inte nådde ut.

– Mads sa att det var den allvarligaste olyckan han varit med om, säger pappan Morten Østberg till tidningen Verdens Gang.

Olyckan skedde på den sista etappen som de skulle köra igenom.

Förhoppningen är att Citroën-bilen ska kunna starta i årets tionde VM-rally på fredag.

 

Per Mårtensson

054-19 96 24

per.martensson@nwt.se