2015-08-02 15:45

2015-08-02 17:09

Tidemand tvåa i finska VM-rallyt

RALLY: Tredje pallplatsen och ny skön fullträff

Pontus Tideman bjöd på ännu en fin VM-insats när han slutade tvåa i WRC 2-klassen i finska VM-rallyt.
Pontus besegrades endast av teamkompisen i Skodra, finländaren Esapekka Lappi.
Värmlänningen hade en minut och 41 sekunder fram till Lappi.

Det här varr andra tävlingen i rad där Škorda Motorsport dominerade WRC 2 och Pontus är nöjd med att komma hem med sin tredje VM-pokal efter lika många event med Fabia R5.

– Fantastiskt för Škoda att säkra ett-två på pallen igen, säger en glad Pontus efter tävlingens sista sträcka. Teamet har gjort och gör fortfarande ett strålande jobb med bilen och vi bevisar verkligen potentialen både i den och teamet i sig. Vi kommer utan tvekan att bli ännu starkare under resten av säsongen!

Efter starten på den nya stadssträckan i Jyväskylä på torsdagskvällen låg Pontus och kartläsaren Emil Axelsson på en sjätte plats, dock bara två sekunder från ledningen. Redan på fredagens första sträcka klättrade de upp till andraplatsen tack vare en stark start när rallyts verkliga utmaning började.

En mindre incident på förmiddagen, där Pontus kom lite för brett i en sväng och gjorde ett besök i diket, kostade tid. Med en lätt skamfilad bil och mer än halva dagen kvar, såg Pontus till att få en felfri eftermiddag och lyckades samtidigt köra in tillräckligt för att ta tillbaka andraplatsen.

Vid lördagens start hade Pontus en minut till teamkompisen Esapekka Lappi i ledning och tack vare farten hos de båda Škorda-bilarna i toppen, ökade även avståndet till trean Stéphane Lefebvre under dagen till över en och en halv minut. Även om de relativt stora tidsglappen minskade spänningsfaktorn i toppstriden, gjorde de knappast uppgiften lättare. Pontus tog flera sträckvinster, men fokus i var att nå mållinjen på söndagen med ännu ett gott resultat.

– De här vägarna har varit helt otroligt roliga att köra och det finns egentligen ingen gräns för exakt hur hög hastighet man kan få upp, det är bara förnuftet som sätter ett stopp. Vi hade en tajt fight om sträckvinster med Esapekka igår och det var kul att se hur nära våra resultat var, trots att ingen av oss gick på hundra procent. Men jag är riktigt nöjd med min och Emils prestation i helgen, särskilt som det här var mitt första Rally Finland med en så här snabb bil, vilket var en helt annan upplevelse!

Om knappt en vecka åker Pontus och Emil till Malaysia för att börja förberedelserna inför nästa deltävling i Asia-Pacific Rally Championship. Det handlar om Malaysian Rally och det avgörs mellan den 14 och 16 augusti.

Hemmafavoriten Jari-Matti Latvala vann huvudklassen, 13 sekunder före Sebastien Ogier och 1.23 före norrmannen Mads Östberg med värmländske kartläsaren Jonas Andersson.

Det här varr andra tävlingen i rad där Škorda Motorsport dominerade WRC 2 och Pontus är nöjd med att komma hem med sin tredje VM-pokal efter lika många event med Fabia R5.

– Fantastiskt för Škoda att säkra ett-två på pallen igen, säger en glad Pontus efter tävlingens sista sträcka. Teamet har gjort och gör fortfarande ett strålande jobb med bilen och vi bevisar verkligen potentialen både i den och teamet i sig. Vi kommer utan tvekan att bli ännu starkare under resten av säsongen!

Efter starten på den nya stadssträckan i Jyväskylä på torsdagskvällen låg Pontus och kartläsaren Emil Axelsson på en sjätte plats, dock bara två sekunder från ledningen. Redan på fredagens första sträcka klättrade de upp till andraplatsen tack vare en stark start när rallyts verkliga utmaning började.

En mindre incident på förmiddagen, där Pontus kom lite för brett i en sväng och gjorde ett besök i diket, kostade tid. Med en lätt skamfilad bil och mer än halva dagen kvar, såg Pontus till att få en felfri eftermiddag och lyckades samtidigt köra in tillräckligt för att ta tillbaka andraplatsen.

Vid lördagens start hade Pontus en minut till teamkompisen Esapekka Lappi i ledning och tack vare farten hos de båda Škorda-bilarna i toppen, ökade även avståndet till trean Stéphane Lefebvre under dagen till över en och en halv minut. Även om de relativt stora tidsglappen minskade spänningsfaktorn i toppstriden, gjorde de knappast uppgiften lättare. Pontus tog flera sträckvinster, men fokus i var att nå mållinjen på söndagen med ännu ett gott resultat.

– De här vägarna har varit helt otroligt roliga att köra och det finns egentligen ingen gräns för exakt hur hög hastighet man kan få upp, det är bara förnuftet som sätter ett stopp. Vi hade en tajt fight om sträckvinster med Esapekka igår och det var kul att se hur nära våra resultat var, trots att ingen av oss gick på hundra procent. Men jag är riktigt nöjd med min och Emils prestation i helgen, särskilt som det här var mitt första Rally Finland med en så här snabb bil, vilket var en helt annan upplevelse!

Om knappt en vecka åker Pontus och Emil till Malaysia för att börja förberedelserna inför nästa deltävling i Asia-Pacific Rally Championship. Det handlar om Malaysian Rally och det avgörs mellan den 14 och 16 augusti.

Hemmafavoriten Jari-Matti Latvala vann huvudklassen, 13 sekunder före Sebastien Ogier och 1.23 före norrmannen Mads Östberg med värmländske kartläsaren Jonas Andersson.