2015-07-30 06:00

2015-07-30 06:00

Pontus laddad i Finland

MOTOR: "Med några bra tävlingar i ryggen är det klart att man är stärkt inför utmaningen"

Pontus Tidemand fortsätter sin hittills mest hektiska säsong med ännu ett WRC-event. Formen är vässad sedan andraplatsen i Polen för en månad sedan när det nu är dags för en av säsongens höjdpunkter och ultimata farttester, Rally Finland.

Rally Finland blir Pontus och hans co-driver Emil Axelssons tredje VM-start för Škoda Motorsport och även den tredje tävlingen med Fabia R5 som är teamets stora nyhet för året. I de tidigare tävlingarna har det gått bra, riktigt bra till och med.

– Vi har främst varit fokuserade på att ta bilen i mål i de första tävlingarna. Den har fungerat väldigt bra och teamet har gjort ett fantastiskt jobb samtidigt som vi har haft kul under vägen. Det är kanske just det som är receptet för ett lyckat resultat, säger Pontus, som fått kliva upp på pallen både i Portugal och Polen.

Hög fart

Temat för sommaren är just hög fart, både händelsemässigt och bokstavligen. Efter Pontus och Emils vinst i den tredje deltävlingen i Asia-Pacific Rally Championship i Australien i mitten av juni, var det full fart mot VM i Polen, en tävling som bjöd på de högsta hastigheterna hittills i årets rally-VM. Nu är det alltså dags att fortsätta på samma spår i grannlandet.

– Med några bra tävlingar i ryggen är det klart att man är stärkt inför utmaningen och har förhoppningar om en extra kul helg, säger Pontus. Finland är ett krävande rally och kombinationen av hög fart och svåra passager ger många risker att få helgen förstörd. Men man siktar alltid på att förbättra sitt tidigare resultat och vi har jobbat hårt med våra förberedelser, inte minst med att få noterna så perfekta som möjligt. Marginalerna är små här och det är många som kommer att åka snabbt, kanske allra mest finländarna som vill glänsa inför hemmapubliken.

Rally Finland refereras ofta till som det snabbaste rally i WRC-serien.

Nytt för i år

Nytt för i år är att torsdagens inledande publiksträcka körs i Jyväskylä, där även serviceplatsen är belägen och som med all säkerhet kommer att förvandlas till rallyfansens Mecka under helgen.

Trots att Pontus bara har deltagit i tre av de sju VM-deltävlingarna som har körts så här långt ligger han ändå sexa i den totala ställningen - endast 24 poäng efter Jari Ketomaa, som just nu är i ledning i WRC 2-mästerskapet. Ketomaa missar dock sin hemmatävling på grund av en ögonskada, men det råder inte brist på svåra konkurrenter.

Omkring 25-talet bilar kommer till start i WRC 2 i helgen och förutom det stora motståndet i Pontus Skodakollegan Esapekka Lappi, får han även få tampas mot snabbe estländaren Karl Kruuda, förra årets juniorvärldsmästare Stéphane Lefebvre från Frankrike, norrmannen Eyvind Brynildsen och värmlänningen Fredrik Åhlin.

Rally Finland blir Pontus och hans co-driver Emil Axelssons tredje VM-start för Škoda Motorsport och även den tredje tävlingen med Fabia R5 som är teamets stora nyhet för året. I de tidigare tävlingarna har det gått bra, riktigt bra till och med.

– Vi har främst varit fokuserade på att ta bilen i mål i de första tävlingarna. Den har fungerat väldigt bra och teamet har gjort ett fantastiskt jobb samtidigt som vi har haft kul under vägen. Det är kanske just det som är receptet för ett lyckat resultat, säger Pontus, som fått kliva upp på pallen både i Portugal och Polen.

Hög fart

Temat för sommaren är just hög fart, både händelsemässigt och bokstavligen. Efter Pontus och Emils vinst i den tredje deltävlingen i Asia-Pacific Rally Championship i Australien i mitten av juni, var det full fart mot VM i Polen, en tävling som bjöd på de högsta hastigheterna hittills i årets rally-VM. Nu är det alltså dags att fortsätta på samma spår i grannlandet.

– Med några bra tävlingar i ryggen är det klart att man är stärkt inför utmaningen och har förhoppningar om en extra kul helg, säger Pontus. Finland är ett krävande rally och kombinationen av hög fart och svåra passager ger många risker att få helgen förstörd. Men man siktar alltid på att förbättra sitt tidigare resultat och vi har jobbat hårt med våra förberedelser, inte minst med att få noterna så perfekta som möjligt. Marginalerna är små här och det är många som kommer att åka snabbt, kanske allra mest finländarna som vill glänsa inför hemmapubliken.

Rally Finland refereras ofta till som det snabbaste rally i WRC-serien.

Nytt för i år

Nytt för i år är att torsdagens inledande publiksträcka körs i Jyväskylä, där även serviceplatsen är belägen och som med all säkerhet kommer att förvandlas till rallyfansens Mecka under helgen.

Trots att Pontus bara har deltagit i tre av de sju VM-deltävlingarna som har körts så här långt ligger han ändå sexa i den totala ställningen - endast 24 poäng efter Jari Ketomaa, som just nu är i ledning i WRC 2-mästerskapet. Ketomaa missar dock sin hemmatävling på grund av en ögonskada, men det råder inte brist på svåra konkurrenter.

Omkring 25-talet bilar kommer till start i WRC 2 i helgen och förutom det stora motståndet i Pontus Skodakollegan Esapekka Lappi, får han även få tampas mot snabbe estländaren Karl Kruuda, förra årets juniorvärldsmästare Stéphane Lefebvre från Frankrike, norrmannen Eyvind Brynildsen och värmlänningen Fredrik Åhlin.