2015-04-19 15:41

2015-04-19 16:43

Tidemand överlägsen på Nya Zeeland

RALLY

(UPPDATERAD) Pontus Tidemand fick rena drömstarten som fabriksförare för Skoda.
Han vann direkt i Asia-Pacific-mästerskapet.
– Det känns fruktansvärt bra att inleda säsongen så här, säger Tidemand.

24-åringen från Charlottenberg tog kommandot från start i den första deltävlingen av sex i Asia-Pacific Rally Championship (APRC), International Rally of Whangarei på Nya Zeeland under helgen, och dominerade tävlingen igenom.

Med 15 sträckvinster vann han överlägset. Segermarginalen till tvåan, teamkompisen Gaurav Gill, Indien, mästare 2013, blev nästan sex minuter. Trea blev hemmaföraren Michael Young.

Målet i premiärtävlingen i Skoda motorsport för Pontus och kartläsaren Emil Axelsson var egentligen få maximalt med erfarenhet och att kunna säkra de första mästerskapspoängen.

Men det blev full fart direkt, och snabbaste tid i såväl fredagens shakedown som i de två första superspecialsträckorna senare samma dag.

Utökade ledningen

Lördagens fullängdssträckor bjöd på omväxlande väderförhållanden med både torra och regnvåta vägar, vilket ställde till med problem för många ekipage.

Pontus däremot var nöjd med inställningarna på sin Team MRF-drivna Fabia Super 2000 och lyckades hålla sig borta från trubbel. Han utökade ledningen från 1,3 sekunder till hela fyra minuter när rallyts tio första sträckor var avklarade.

Söndagen innehöll inte bara tävlingens längsta sträcka på tre mil, utan också de snabbaste sträckorna med inslag av asfalt. Med en så pass god ledning låg största utmaningen i att hålla huvudet kallt och inte slå av för mycket på tempot för att inte riskera att tappa fokus.

Pontus gick ut som första bil på vägen och fick hantera den extra prövningen i form av löst grus, men det klarade han också.

Bra träning

När den slutliga sträckan var körd hade han radat upp 15 sträckvinster av 16 möjliga och drygat ut tidsdifferensen till konkurrenterna ytterligare. Segermarginalen landade på fem minuter och 51.8 sekunder.

– Även om vi har haft ledningen från start så har vi jobbat hårt på varje sträcka. De nyzeeländska vägarna är riktigt häftiga, men de är också trixiga, kräver full koncentration och det finns inte utrymme för att slappna av ens en sekund. Teamet har skött det suveränt med bil och däck och Emil har, som alltid, gjort ett perfekt jobb i kartläsarstolen. Vi har fått många nya erfarenheter och bra träning inför kommande tävlingar och jag är otroligt nöjd och glad för det vi har åstadkommit den här helgen, säger Tidemand i ett pressmeddelande.

Nästa tävling i FIA Asia-Pacific Rally Championship är Rally New Caledonia den 15–17 maj.

24-åringen från Charlottenberg tog kommandot från start i den första deltävlingen av sex i Asia-Pacific Rally Championship (APRC), International Rally of Whangarei på Nya Zeeland under helgen, och dominerade tävlingen igenom.

Med 15 sträckvinster vann han överlägset. Segermarginalen till tvåan, teamkompisen Gaurav Gill, Indien, mästare 2013, blev nästan sex minuter. Trea blev hemmaföraren Michael Young.

Målet i premiärtävlingen i Skoda motorsport för Pontus och kartläsaren Emil Axelsson var egentligen få maximalt med erfarenhet och att kunna säkra de första mästerskapspoängen.

Men det blev full fart direkt, och snabbaste tid i såväl fredagens shakedown som i de två första superspecialsträckorna senare samma dag.

Utökade ledningen

Lördagens fullängdssträckor bjöd på omväxlande väderförhållanden med både torra och regnvåta vägar, vilket ställde till med problem för många ekipage.

Pontus däremot var nöjd med inställningarna på sin Team MRF-drivna Fabia Super 2000 och lyckades hålla sig borta från trubbel. Han utökade ledningen från 1,3 sekunder till hela fyra minuter när rallyts tio första sträckor var avklarade.

Söndagen innehöll inte bara tävlingens längsta sträcka på tre mil, utan också de snabbaste sträckorna med inslag av asfalt. Med en så pass god ledning låg största utmaningen i att hålla huvudet kallt och inte slå av för mycket på tempot för att inte riskera att tappa fokus.

Pontus gick ut som första bil på vägen och fick hantera den extra prövningen i form av löst grus, men det klarade han också.

Bra träning

När den slutliga sträckan var körd hade han radat upp 15 sträckvinster av 16 möjliga och drygat ut tidsdifferensen till konkurrenterna ytterligare. Segermarginalen landade på fem minuter och 51.8 sekunder.

– Även om vi har haft ledningen från start så har vi jobbat hårt på varje sträcka. De nyzeeländska vägarna är riktigt häftiga, men de är också trixiga, kräver full koncentration och det finns inte utrymme för att slappna av ens en sekund. Teamet har skött det suveränt med bil och däck och Emil har, som alltid, gjort ett perfekt jobb i kartläsarstolen. Vi har fått många nya erfarenheter och bra träning inför kommande tävlingar och jag är otroligt nöjd och glad för det vi har åstadkommit den här helgen, säger Tidemand i ett pressmeddelande.

Nästa tävling i FIA Asia-Pacific Rally Championship är Rally New Caledonia den 15–17 maj.