Är FBK hela Värmlands lag?

KRÖNIKA: SOLVEIG VOYCE

Vilket ansvar har en idrottsklubb? När är det läge att se förbi regler och agera med hjärtat?

 

Det här är frågor som lyftes tidigare i veckan, då det stod klart att de pengar som betalas ut till föreningar tack vare Victor Ejdsells NHL-kontrakt, lämnar moderklubben Viking utan ekonomiskt tillskott.

Färjestad och BIK Karlskoga cashar alltså in nära 2,5 miljoner kronor tack vare Ejdsells signatur hos Nashville – Viking 0 kronor.

Orättvist?

”Det kan man säkert tycka mycket om men det är det system vi lever i just nu”, sa Stefan Larsson, vd i Färjestad i en kommentar till NWT.


Färjestad får alltså den största delen av miljonkakan. 75 procent går till FBK enligt de regler som finns i ersättningssystemet.

BIK, som får 25 procent, tycker att fördelningen som lämnar Viking utan pengar, är orättvis.

”Det finns mycket övrigt att önska om fördelningen av resurserna i svensk ishockey”, säger klubbchefen Torsten Yngveson.

Systemet ifrågasattes under veckan av såväl krönikörer som supporters. Det är bra. Systemet slår hårt mot de föreningar som en gång gav de unga spelarna möjligheten att ta sina första skär på isen. Här finns mycket att fundera över – där verkar de flesta vara överens.

Men – och det är nu det blir riktigt spännande – de två föreningar som får dela på pengakistan tänkte på olika sätt.

En klubb valde att se förbi regelverket och titta på hur föreningen kan ge Viking en slant för bygdens store son.


En klubb valde att gömma sig bakom regelboken och säga ”det var inte vi som kom på det här systemet”.

Den ena klubben jobbar under ledorden ”vi har bara varandra”. Den andra ”stort hjärta – hårt arbete”.

BIK öppnar sin redan tunna plånbok, medan FBK låter kassaskåpet vara stängt.

Huvudpersonen själv, Victor Ejdsell, vill också dela med sig till Viking.

Ingen av de inblandade behöver hjälpa Viking, men BIK och Ejdsell väljer att göra det ändå.

Det här väckte starka reaktioner på sociala medier. Ett FBK-fan skrev ”Det handlar inte om mängden, utan att man visar att den lokala satsningen behövs. Detta var inget positivt i mitt Färjestadhjärta”. En annan skrev ”vill ni vara hela Värmlands lag får ni nog ta er en funderare”.

Hårda ord.

BIK och Ejdsells goodwill-aktier sköt i höjden i går medan FBK:s rasade.


Det spelade ingen roll att Stefan Larsson berättade om Hockeyalliansen och att man hoppas skicka pengar till hela hockey-Värmland på olika sätt. Det spelade ingen roll att Färjestad visat omtanke tidigare genom att ge pengar till välgörenhetsprojekt. Det spelade ingen roll att andra föreningar inte betalar moderklubbar med NHL-pengar. Där och då fanns bara Viking och Ejdsell-pengarna.

När en klubb, som kämpar med ekonomin och som får en betydligt mindre del av NHL-pengarna, väljer att ge hopp till alla de som tror att idrotten i dag helt styrs av pengar – då måste ”storebror” hänga på.

Då kvävs snabbheten att visa samma välvilja. Annars blir det maximalt med badwill.

Johan Ekberg på Värmlands Folkblad var en av flera som föreslog en tackmatch mellan Färjestad och BIK, där alla intäkter skulle gå till Viking. Det kom förslag om en flerårsplan, där FBK kunde skänka en summa under några års tid till Viking och föreningens ungdomsverksamhet.

Idéerna ploppade upp bland de kritiska inläggen. Riktigt bra och kreativa sådana.

Problemet var att förslagen kom från alla andra än Färjestad själva.


Ska man jobba för att vara hela Värmlands lag på riktigt, och verkligen leva upp till mottot ”stort hjärta – hårt arbete”, då måste man börja tänka på hur ett sådant här beslut tas emot bland hockeyintresserade runt om i länet. Det är trots allt de som förväntas ge av sina pengar till Färjestad i form av matchbiljetter och supporterprylar.

I BIK har man bara varandra, och i den gemenskapen får Viking plats.

Kom igen FBK, tänk om och visa att ”stort hjärta – hårt arbete” gäller. Inte ”stort hjärta – större plånbok”.

2017-05-18 12:50

2017-05-18 13:58