"En av våra sämsta matcher"

ISHOCKEY

1-3 i baken i andra kvartsfinalen mot HV 71. 0-2 i matcher.
Nu krävs ett smärre mirakel för att Färjestad ska vända på det här.
FBK:s lagkapten Magnus Nygren ångade av självkritik efter bottennappet.
– En av våra sämsta matcher den här säsongen. Jag vet inte varför.

Han medger utan omsvep:

– Vi var jäkligt bleka och sände ut väldigt dåliga signaler med kroppsspråket till varandra. Det var slätstruket.

I första kvartsfinalen lyckades FBK hota HV rejält. I den andra behövde HV inte ens spela bra för att vinna. Det fanns säkert ett par växlar till att plocka fram om det hade behövts.

Käftsmäll direkt

Det började illa direkt med en snabb första käftsmäll.

FBK fick skapligt tryck i matchens första power play men lyckades inte få in pucken bakom HV och SHL:s kanske bäste målvakt, Linus Söderström.

20 sekunder efter att HV hade blivit fulltaligt kom 1-0. Detta efter ett totalt missförstånd mellan Jonas Holös och Sebastian Erixon. Det gav Martin Thörnberg skottläge, fast projektilen såg inte helt otagbar ut.

Redan från start var det en match totalt befriad från känslor. Inga tuffa närkamper, ingen hetta alls. Oj vad FBK saknade Ole Kristian Tollefsens attityd!

”Tomma intet”

Så fortsatte det i andra perioden.

– Vi åkte omkring på ytor vi inte åker och tränar på. Vi jagade i tomma intet. Till slut kom frustrationen också. Vi gjorde det lätt för HV:s backar i deras zon och vi backar var inte nog tydliga i vår egen, analyserar ”Nygga”.

FBK:s chans i matchen kom två och en halv minut från andra pausen. John Persson styrde in kvitteringen.

Men det roliga tog slut blixtsnabbt. Ted Brithen gjorde 2-1 en dryg minut senare sedan Stefan Steen hade styrt en retur rakt i gapen på HV-spelaren som fick vidöppet mål.

Var det målet som knäckte er?

– Nej, det var fördel HV långt tidigare, medger ”Nygga”.

FBK har varit starka i slutperioderna en längre tid, nu kastades handsken in direkt. Hemmaspelarna uppträdde som om det var en lättjefull tvåmålsträning.

Missad straff

3-1 var också en käftsmäll som sved illa, sju sekunder efter att Anton Grundel hade visats ut.

FBK:s bottennapp underströks sedan ytterligare när normalt bergsäkre straffskytten Linus Persson var mil ifrån att få in FBK:s straff. Där stängdes matchen definitivt, och kanske rent av hela matchserien.

Otäckt armbrott

FBK måste vinna fyra av fem matcher nu, varav två i Jönköping. Mot ett bättre lag som har en mycket bredare trupp, låt vara att David Ullströms armbrott spräcker förstakedjan. En otäck skada, redan efter fem minuter, och det gick ett förskräckt sus genom publikhavet när händelsen visades i repris på mediakuben.

Men det vore förstås tjänstefel av kapten Nygren om han pratade i uppgivna termer.

– Vi hade ett bra snack efteråt. Jag fick säga mitt. Nu får vi se varandra i ögonen och sedan komma med ett stort leende på läpparna i morgon. HV gjorde inte heller någon bra match, därför grämer det extra att vi inte kunde prestera bättre.

Kniven på strupen

Nygga” hänvisar till vad som hänt tidigare under säsongen.

– Nu har vi kniven på strupen. Det är kanske vad vi behöver. Det har vi haft flera gånger under den här säsongen. Tror vi kommer med en enorm revanschlusta på onsdag i Jönköping. Den matchen ska vi nypa. Nu ska vi ladda om och lära av videon.

Asplund skadad

FBK drabbades av ytterligare ett avbräck i slutet av andra perioden när Rasmus Asplund (Johan Rynos ersättare i förstakedjan) fick en smäll på den skada som stoppade honom från spel tidigare.

– Det är dag för dag som gäller nu, säger FBK:s mediachef Stefan Eriksson.

Asplund är ett stort frågetecken inför onsdagen.

Enda trösten i Färjestads bedrövelse just nu är att förstecentern Johan Ryno är tillbaka efter sin avstängning på onsdag.

”Nygga” dundrar avslutningsvis:

– Nu kan vi inte längre snacka om att vi ska bygga klart. Hur ska vi kunna bygga klart när vi redan är framme i en kvartsfinal.

2017-03-20 23:11

2017-03-21 14:58