2016-03-10 06:00

2016-03-10 07:39

Nygård grundseriens bäste

ISHOCKEY: NWT:s traditionella betyg på Färjestads spelare efter grundserien

För 16:e året i rad avslutar NWT traditionellt grundserien i SHL med att betygssätta Färjestads spelare för deras insatser under säsongen.
FBK-tränaren Tommy Samuelsson har utnämnt Joakim Nygård till säsongens bäste. Det håller vår jury med om.

Snittbetyget blir 2,6 för FBK i grundserien 2015-2016.

En medlem i vår jury var skoningslös. Han delade ut inte mindre än sex ettor, vilket är betyget för underkänt.

Färjestads säsong har varit en berg-och-dalbana. Sällan, om ens någonsin, har skillnaden mellan högsta- och lägstanivån varit större. Men FBK tog sig till kvartsfinalen utan play in, till skillnad mot ifjol, och det höjer betygen förstås även om vår kritiske ”ettaman” i juryn drog ner snittet en del.

Sedan hör det till saken att några få spelare får mycket högre betyg än övriga vilket också påverkar snittet nedåt.

2001 och 2002 fick FBK det hittills bästa betyget. Båda säsongerna landade det på 3,2.

Senaste guldåret, 2011, fick FBK över tre i snitt för tredje gången (3,1).

Allra sämsta betygsåret var 2004 då vi nöjde oss med snittet 2,4. Ifjol landade det faktiskt på något bättre än i år, 2,8, trots att FBK då missade kvartsfinalen.

Målvakter

Justin Pogge: 3,14

Har varit stabil större delen av säsongen och höll nollan i näst sista bortamatchen, mot Brynäs, FBK:s första nolla den här säsongen, och släppte bara in ett i returen mellan lagen dagen efter. Det tog FBK direkt till kvarten. Blir förhoppningsvis inte störd av att han fortfarande inte vet var han ska spela nästa säsong. Det blir knappast i FBK.

Lars Haugen: 2,86

Går en stenhård match mot Justin Pogge om förstaspaden inför slutspelet. Ett svårt val. De två är jämngoda. Det är en styrka för FBK i slutspelet. Det här kan vara SHL:s bästa målvaktspar. Haugen har en enorm högstanivå men kan slipa på lägstanivån.

Backar:

Mikael Wikstrand: 2,43

Blev äntligen frisläppt av Ottawa. Wikstrand var av förklarliga skäl rostig efter det långa uppehållet, vilket fortfarande kan skönjas i spelet i egen zon. Men i slutspelet växer han troligen ut till att bli en av nyckelspelarna.

Jonas Holös: 2,86

En tongivande back, framför allt före nyår. Imponerar med sina fina förstapass i pressade lägen. Lite för snäll i spelet framför eget mål ibland. Här finns ännu mer att plocka ut i slutspelet. Negativt med den långa sjukdomsperioden direkt före kvartsfinalen.

Magnus Nygren: 3,14

Är en mer komplett back än någonsin tidigare. ”Nygga” är trea i FBK:s poängliga, trots sin position. Lika imponerande är hans mäktiga plus/minusstatistik (+14). Motståndarna gör allt för att förhindra hans skott, vilket gör det svårare för honom än tidigare. En nyckelspelare i slutspelet.

Niklas Arell: 2,71

Följer sin tradition. Trög före nyår, sedan händer det grejer. Kraftfulle Arell är mer oblyg i sitt offensiva spel än tidigare. Känns som om han är på väg mot ett genombrott. En potentiell late bloomer. Så resonerar förmodligen även de SHL-lag som är ute efter honom nu.

Sebastian Erixon: 2,43

En skicklig tvåvägsback som visat sin höga högstanivå lite för sällan. Det har gått hand-i-hand med lagets prestationer. Har mer att ge.

Ole-Kristian Tollefsen: 1,86

Domarna har järnkoll på den hårdföre norrmannen, sätter ofta en lägre ribba för honom och det hämmar helt klart hans spel. Ser ut att hittat toppformen lagom till slutspelet efter att tidigare under säsongen stundtals ha haft problem med det allt högre tempot.

Tomas Skogs: 2,71

Har haft mycket problem med skador och sjukdomar vilket har hämmat hans formkurva rejält. Försatt ur spel även i sista omgången. Skogs har mycket mer att ge, bara han får vara frisk och hel.

Daniel Gunnarsson (utlånad till Karlskrona): 1

Blev inte alls den värvning FBK hade hoppats på när han kom till klubben 2014. På gränsen till en flopp. Stor, trög och till slut i avsaknad av självförtroende. Det var säkert en lättad Gunnarsson som lämnade FBK och flyttade till Karlskrona mot slutet av säsongen.

Forwards

Johan Olofsson (utlånad till Leksand): 1,74

En av många stora talanger. Har gjort honom väldigt gott att få spela en framträdande roll i Leksand. Kvicke, tekniske Olofsson ska absolut hämtas tillbaka till nästa säsong.

Joakim Nygård: 4,43

Säsongens bäste spelare i Färjestad. Har tagit jättekliv framåt på alla plan och har även hittat rätt i målskyttet efter nyår. Har slagit sitt personliga poängrekord i SHL med råge. En blivande galjonsfigur. Gör aldrig en dålig match och är en av ligans snabbaste spelare.

Linus Persson: 3

En laglojal spelare som ofta gör ett stort jobb i det tysta men är också en skarp sniper. Snittar runt 20 poäng, så som han brukar göra. Har gjort flest matchvinnande (sju) mål av alla i SHL i vinter, inte minst tack vare de avgörande straffar han prickat in. Är fyra i FBK:s poängliga bakom Gulas, Micke Johansson och Nygren.

Johan Ryno: 1,43

En missräkning så här långt. I sina bästa stunder en nyckelspelare, men Ryno har varit alldeles för osynlig i alldeles för många matcher. Är det ryggen som spökar? En Ryno på topp vore en stor tillgång för FBK i slutspelet. Ett sparkapital. Gärna med lite bättre kroppsspråk på isen.

Victor Ejdsell (utlånad till Timrå): 2

En frisk fläkt när han kom in och fick chansen. Mycket bra på försäsongen. En potentiell poängkung som mår bra av att få mycket istid i Timrå. Ännu en högintressant framtidsman från talangfabriken.

Joel Eriksson Ek: 3,86

Började lite trevande. Inte så konstigt med tanke på åldern och den plötsliga uppmärksamheten efter hans tidiga draft. Men efter JVM exploderade Joel och var därefter FBK:s främsta offensiva hot tillsammans med Gulas och Nygård. En powerforward med enorm utvecklingspotential.

Martin Röymark: 1,86

Norrmannen fick vänta alldeles för länge på första målet. 38 matcher. Det är inte godkänt för en forward, även om hans egentliga roll är grovjobbarens. Hans insats under slutdelen av säsongen avgör sannolikt framtiden i FBK och formkurvan pekar brant uppåt.

John Persson: 2,57

Har gjort mycket bra ifrån sig med tanke på att det är sex år sedan han spelade i Sverige och Europa. Kraftfull murbräcka som kommer att bli alltmer värdefull för FBK. En slutspelsspelare.

Johan Persson (utlånad till Timrå): 1,14

Värvningen av brorsan Persson var en chansning som inte riktigt gick hem. Han hör nog hemma i allsvenskan.

Robbie Earl (såld till Biel): 2

Gjorde visserligen sina poäng men motsvarande inte alls förväntningarna när han kom hit som fruktat offensivt vapen från åren i Schweiz. Hade svårt med det strukturerade SHL-spelet och fann sig aldrig till rätta i Karlstad. Gjorde klokt som återvände till alplandet där han gjorde tio poäng på de första sju matcherna.

Oskar Steen: 3

Vinterns fynd i FBK. När han debuterade var det säkert tänkt som en tillfällig lösning i ett skadeläge. Men Oskar stal chansen direkt och nu ifrågasätter ingen den fräcke nykomlingens plats i laget. Blev oförtjänt hårt kölhalad för sin diving. Säg den SHL-spelare som inte gjort samma sak, mer än en gång – utan att förvandlas till fet kvällstidningsrubrik?

Milan Gulas: 3,86

FBK:s poängkung (fyra i SHL totalt) håller stilen även i år och slår till när man minst anar det. Har även utvecklat sin defensiv. Han har faktiskt tacklat mest av alla i laget, 73 gånger! Ett tag såg det ut som om Gulas var påverkad av de strandade förhandlingarna med FBK, men mot slutet exploderade han igen. FBK måste göra allt för att behålla poängkungen!

Rickard Wallin: 2,14

Gör ett gediget och mycket lojalt jobb i sin nya, defensiva roll. Ingen kan begära att snart 36-årige Wallin ska leverera som i fornstora dagar och åldersklockan tickar obarmhärtigt. Men den kloke, sympatiske och verbale Wallin är en verklig framtidsman för FBK:s organisation. Om/när han kliver in i den rollen är han ung och talangfull igen! Eller varför inte en karriär som experttyckare i tv?

Travis Turnbull: 2,43

Till och från ett riktigt bra nytillskott i Färjestad. Framför allt i griniga matcher med tät trafik. Som när FBK bortabesegrade Skellefteå. Talar för en bra slutspelsinsats. Potential att levererera ännu fler mål.

Rasmus Asplund: 3,86

Finns nästan inga gränser för vilken talang den här killen har. Har fått ett stort genombrott i år med sin breda repertoar och hans nästa säsong blir ofantligt spännande. Redan en ledare på isen.

Micke Johansson: 3,86

Tvåa i FBK:s poängliga. Publikfavoriten från Arvika fortsätter att leverera magiska passningar och magiska dragningar, ibland på gränsen till livsfarliga som de måste få bli. Micke behöver bra omgivning för att komma till sin fulla rätt. Det har han inte haft alla gånger den här säsongen. Men kedjan med Gulas och Nygård passar honom perfekt. Den öste in poäng efter födelsen.

Antti Tyrväinen: 1,86

En energigivare som måste hållas i strama tyglar av lagledningen så att hans heta energi inte straffar det egna laget. Lyckas man med det blir finländaren en stor tillgång i slutspelet.

(De som spelat färre än tio matcher och de som snittat istid på runt två minuter betygssätt inte).

Betygsskala: 5: Landslagsklass. 4: SHL:s elit. 3: Bra: 2: Godkänd. 1: Ej godkänd.

I juryn: Per Mårtensson, Mikael Solberger, Mikael Adamsson, Kristofer Holmberg, Thomas Lydén, Kim Frandsen och Marcus Ljungberg.

Snittbetyget blir 2,6 för FBK i grundserien 2015-2016.

En medlem i vår jury var skoningslös. Han delade ut inte mindre än sex ettor, vilket är betyget för underkänt.

Färjestads säsong har varit en berg-och-dalbana. Sällan, om ens någonsin, har skillnaden mellan högsta- och lägstanivån varit större. Men FBK tog sig till kvartsfinalen utan play in, till skillnad mot ifjol, och det höjer betygen förstås även om vår kritiske ”ettaman” i juryn drog ner snittet en del.

Sedan hör det till saken att några få spelare får mycket högre betyg än övriga vilket också påverkar snittet nedåt.

2001 och 2002 fick FBK det hittills bästa betyget. Båda säsongerna landade det på 3,2.

Senaste guldåret, 2011, fick FBK över tre i snitt för tredje gången (3,1).

Allra sämsta betygsåret var 2004 då vi nöjde oss med snittet 2,4. Ifjol landade det faktiskt på något bättre än i år, 2,8, trots att FBK då missade kvartsfinalen.

Målvakter

Justin Pogge: 3,14

Har varit stabil större delen av säsongen och höll nollan i näst sista bortamatchen, mot Brynäs, FBK:s första nolla den här säsongen, och släppte bara in ett i returen mellan lagen dagen efter. Det tog FBK direkt till kvarten. Blir förhoppningsvis inte störd av att han fortfarande inte vet var han ska spela nästa säsong. Det blir knappast i FBK.

Lars Haugen: 2,86

Går en stenhård match mot Justin Pogge om förstaspaden inför slutspelet. Ett svårt val. De två är jämngoda. Det är en styrka för FBK i slutspelet. Det här kan vara SHL:s bästa målvaktspar. Haugen har en enorm högstanivå men kan slipa på lägstanivån.

Backar:

Mikael Wikstrand: 2,43

Blev äntligen frisläppt av Ottawa. Wikstrand var av förklarliga skäl rostig efter det långa uppehållet, vilket fortfarande kan skönjas i spelet i egen zon. Men i slutspelet växer han troligen ut till att bli en av nyckelspelarna.

Jonas Holös: 2,86

En tongivande back, framför allt före nyår. Imponerar med sina fina förstapass i pressade lägen. Lite för snäll i spelet framför eget mål ibland. Här finns ännu mer att plocka ut i slutspelet. Negativt med den långa sjukdomsperioden direkt före kvartsfinalen.

Magnus Nygren: 3,14

Är en mer komplett back än någonsin tidigare. ”Nygga” är trea i FBK:s poängliga, trots sin position. Lika imponerande är hans mäktiga plus/minusstatistik (+14). Motståndarna gör allt för att förhindra hans skott, vilket gör det svårare för honom än tidigare. En nyckelspelare i slutspelet.

Niklas Arell: 2,71

Följer sin tradition. Trög före nyår, sedan händer det grejer. Kraftfulle Arell är mer oblyg i sitt offensiva spel än tidigare. Känns som om han är på väg mot ett genombrott. En potentiell late bloomer. Så resonerar förmodligen även de SHL-lag som är ute efter honom nu.

Sebastian Erixon: 2,43

En skicklig tvåvägsback som visat sin höga högstanivå lite för sällan. Det har gått hand-i-hand med lagets prestationer. Har mer att ge.

Ole-Kristian Tollefsen: 1,86

Domarna har järnkoll på den hårdföre norrmannen, sätter ofta en lägre ribba för honom och det hämmar helt klart hans spel. Ser ut att hittat toppformen lagom till slutspelet efter att tidigare under säsongen stundtals ha haft problem med det allt högre tempot.

Tomas Skogs: 2,71

Har haft mycket problem med skador och sjukdomar vilket har hämmat hans formkurva rejält. Försatt ur spel även i sista omgången. Skogs har mycket mer att ge, bara han får vara frisk och hel.

Daniel Gunnarsson (utlånad till Karlskrona): 1

Blev inte alls den värvning FBK hade hoppats på när han kom till klubben 2014. På gränsen till en flopp. Stor, trög och till slut i avsaknad av självförtroende. Det var säkert en lättad Gunnarsson som lämnade FBK och flyttade till Karlskrona mot slutet av säsongen.

Forwards

Johan Olofsson (utlånad till Leksand): 1,74

En av många stora talanger. Har gjort honom väldigt gott att få spela en framträdande roll i Leksand. Kvicke, tekniske Olofsson ska absolut hämtas tillbaka till nästa säsong.

Joakim Nygård: 4,43

Säsongens bäste spelare i Färjestad. Har tagit jättekliv framåt på alla plan och har även hittat rätt i målskyttet efter nyår. Har slagit sitt personliga poängrekord i SHL med råge. En blivande galjonsfigur. Gör aldrig en dålig match och är en av ligans snabbaste spelare.

Linus Persson: 3

En laglojal spelare som ofta gör ett stort jobb i det tysta men är också en skarp sniper. Snittar runt 20 poäng, så som han brukar göra. Har gjort flest matchvinnande (sju) mål av alla i SHL i vinter, inte minst tack vare de avgörande straffar han prickat in. Är fyra i FBK:s poängliga bakom Gulas, Micke Johansson och Nygren.

Johan Ryno: 1,43

En missräkning så här långt. I sina bästa stunder en nyckelspelare, men Ryno har varit alldeles för osynlig i alldeles för många matcher. Är det ryggen som spökar? En Ryno på topp vore en stor tillgång för FBK i slutspelet. Ett sparkapital. Gärna med lite bättre kroppsspråk på isen.

Victor Ejdsell (utlånad till Timrå): 2

En frisk fläkt när han kom in och fick chansen. Mycket bra på försäsongen. En potentiell poängkung som mår bra av att få mycket istid i Timrå. Ännu en högintressant framtidsman från talangfabriken.

Joel Eriksson Ek: 3,86

Började lite trevande. Inte så konstigt med tanke på åldern och den plötsliga uppmärksamheten efter hans tidiga draft. Men efter JVM exploderade Joel och var därefter FBK:s främsta offensiva hot tillsammans med Gulas och Nygård. En powerforward med enorm utvecklingspotential.

Martin Röymark: 1,86

Norrmannen fick vänta alldeles för länge på första målet. 38 matcher. Det är inte godkänt för en forward, även om hans egentliga roll är grovjobbarens. Hans insats under slutdelen av säsongen avgör sannolikt framtiden i FBK och formkurvan pekar brant uppåt.

John Persson: 2,57

Har gjort mycket bra ifrån sig med tanke på att det är sex år sedan han spelade i Sverige och Europa. Kraftfull murbräcka som kommer att bli alltmer värdefull för FBK. En slutspelsspelare.

Johan Persson (utlånad till Timrå): 1,14

Värvningen av brorsan Persson var en chansning som inte riktigt gick hem. Han hör nog hemma i allsvenskan.

Robbie Earl (såld till Biel): 2

Gjorde visserligen sina poäng men motsvarande inte alls förväntningarna när han kom hit som fruktat offensivt vapen från åren i Schweiz. Hade svårt med det strukturerade SHL-spelet och fann sig aldrig till rätta i Karlstad. Gjorde klokt som återvände till alplandet där han gjorde tio poäng på de första sju matcherna.

Oskar Steen: 3

Vinterns fynd i FBK. När han debuterade var det säkert tänkt som en tillfällig lösning i ett skadeläge. Men Oskar stal chansen direkt och nu ifrågasätter ingen den fräcke nykomlingens plats i laget. Blev oförtjänt hårt kölhalad för sin diving. Säg den SHL-spelare som inte gjort samma sak, mer än en gång – utan att förvandlas till fet kvällstidningsrubrik?

Milan Gulas: 3,86

FBK:s poängkung (fyra i SHL totalt) håller stilen även i år och slår till när man minst anar det. Har även utvecklat sin defensiv. Han har faktiskt tacklat mest av alla i laget, 73 gånger! Ett tag såg det ut som om Gulas var påverkad av de strandade förhandlingarna med FBK, men mot slutet exploderade han igen. FBK måste göra allt för att behålla poängkungen!

Rickard Wallin: 2,14

Gör ett gediget och mycket lojalt jobb i sin nya, defensiva roll. Ingen kan begära att snart 36-årige Wallin ska leverera som i fornstora dagar och åldersklockan tickar obarmhärtigt. Men den kloke, sympatiske och verbale Wallin är en verklig framtidsman för FBK:s organisation. Om/när han kliver in i den rollen är han ung och talangfull igen! Eller varför inte en karriär som experttyckare i tv?

Travis Turnbull: 2,43

Till och från ett riktigt bra nytillskott i Färjestad. Framför allt i griniga matcher med tät trafik. Som när FBK bortabesegrade Skellefteå. Talar för en bra slutspelsinsats. Potential att levererera ännu fler mål.

Rasmus Asplund: 3,86

Finns nästan inga gränser för vilken talang den här killen har. Har fått ett stort genombrott i år med sin breda repertoar och hans nästa säsong blir ofantligt spännande. Redan en ledare på isen.

Micke Johansson: 3,86

Tvåa i FBK:s poängliga. Publikfavoriten från Arvika fortsätter att leverera magiska passningar och magiska dragningar, ibland på gränsen till livsfarliga som de måste få bli. Micke behöver bra omgivning för att komma till sin fulla rätt. Det har han inte haft alla gånger den här säsongen. Men kedjan med Gulas och Nygård passar honom perfekt. Den öste in poäng efter födelsen.

Antti Tyrväinen: 1,86

En energigivare som måste hållas i strama tyglar av lagledningen så att hans heta energi inte straffar det egna laget. Lyckas man med det blir finländaren en stor tillgång i slutspelet.

(De som spelat färre än tio matcher och de som snittat istid på runt två minuter betygssätt inte).

Betygsskala: 5: Landslagsklass. 4: SHL:s elit. 3: Bra: 2: Godkänd. 1: Ej godkänd.

I juryn: Per Mårtensson, Mikael Solberger, Mikael Adamsson, Kristofer Holmberg, Thomas Lydén, Kim Frandsen och Marcus Ljungberg.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.