2017-09-05 11:18

2017-09-05 13:08

Elva år efter debuten – nu har Bejmo vuxit i SHL-kostymen

ISHOCKEY: "När det har gått som tyngst har man väl inte tänkt att man ska spela i SHL en dag"

Emil Bejmo flyttade till Mora, fick sitt hockeykunnande slipat och blev vassare än någonsin.
Nu står han inför karriärens första SHL-säsong – elva år efter elitseriedebuten.

Karriärer, liksom livet i stort, ställs inför val. Emil Bejmo och hans hockeyspelande har inte varit något undantag. Karriärens kanske viktigaste beslut togs fredagen 28 februari 2014 när han satte sig jämte klubbkamraten Anders Grönlund i hans svarta BMW 120 och färdades från Haparanda i norr till Mora i söder.

– Transferfönstret hade förlängts med en månad på grund av OS i Sotji och vi i Asplöven kunde varken kvala neråt eller ta oss till play off. Det hade gått hyfsat för mig på slutet så det var ett par tre klubbar som frågade om jag kunde komma och hjälpa dem kvala, säger Bejmo.

Trots Aslpövenduons ankomst blev det ingen SHL-plats för Mora. Ett år senare misslyckades klubben återigen med att avancera i seriehierarkin. Grönlund bilade vidare till Danmark, Bejmo stannade kvar och i vinter ska det spelas SHL-hockey vid Siljans norra ände.

– Vi har Frölunda borta i första matchen, det kommer att bli helt otroligt. Fan, vad kul det kommer att bli, säger Bejmo.

När masarna nu gör comeback i landets högsta serie efter nio år i allsvenskan är det dessutom Emil Bejmo som är kapten.

– Det är en stor ära. Samtidigt har vi en massa ledare i vårt omklädningsrum. Vi kommer att hjälpas åt och det kommer att bli bra det här.

Av ligans alla kaptener är Bejmo ensam värmlänning och han är tämligen färsk i rollen. Jeremy Colliton, den unge succétränaren som coachade Mora till SHL, var den förste att se ledaregenskaper i Hammarösonen.

– Det är Jeremy som har lärt mig spela hockey på riktigt. Han är helt fantastisk och jag är oerhört tacksam för allt han lärt mig, inte bara som hockeyspelare utan även som ledare och människa.

Växt i kostymen

Säsongen blir karriärens första i SHL, elva år sedan debuten i landets högsta serie med Färjestad.

– Då satt jag mest och kollade på. Jag hade egentligen ingenting där att göra. Det var många legendarer i laget som Jörgen (Jönsson), Pelle (Prestberg), ”Norda” (Peter Nordström) och min kusin Jonas (Höglund). Att jag fick chansen handlade väl mest om att vi inte hade något J20-lag.

I unga dagar tillhörde Emil Bejmo toppskiktet av landets hockeyspelare födda 1989. Innan gallret åkte av hade han vunnit Tv-pucken, bärgat dubbla J18-guld med FBK och tagit en plats bland Småkronorna.

– Sedan gick det inte riktigt som jag hade tänkt mig. Jag har fått kämpa vidare på lite andra ställen och det har gått lite upp och ned, kan man säga.

Sedan SHL-debuten har Bejmo representerat fem kubbar, avverkat 45 matcher i Norge, 111 i division 1 och 322 i allsvenskan.

– Under den andra säsongen med Asplöven gick det väldigt dåligt. Då funderade jag väl över vad fan jag höll på med men jag har aldrig varit beredd att ge upp. Hockey är ju det enda jag kan. Ibland i alla fall.

– När det har gått som tyngst har man väl inte tänkt att man ska spela i SHL en dag. Då handlade det mest om att ha kul igen.

Lördagen 16 september står han där, i Scandinavium, redo att spela den första matchen i vad som blir hans första säsong i SHL.

Värmlänningen Fabian Gunnarsson spelare även han i Mora. Likaså FBK-bekantingarna Tomas Skogs och John Persson.

Karriärer, liksom livet i stort, ställs inför val. Emil Bejmo och hans hockeyspelande har inte varit något undantag. Karriärens kanske viktigaste beslut togs fredagen 28 februari 2014 när han satte sig jämte klubbkamraten Anders Grönlund i hans svarta BMW 120 och färdades från Haparanda i norr till Mora i söder.

– Transferfönstret hade förlängts med en månad på grund av OS i Sotji och vi i Asplöven kunde varken kvala neråt eller ta oss till play off. Det hade gått hyfsat för mig på slutet så det var ett par tre klubbar som frågade om jag kunde komma och hjälpa dem kvala, säger Bejmo.

Trots Aslpövenduons ankomst blev det ingen SHL-plats för Mora. Ett år senare misslyckades klubben återigen med att avancera i seriehierarkin. Grönlund bilade vidare till Danmark, Bejmo stannade kvar och i vinter ska det spelas SHL-hockey vid Siljans norra ände.

– Vi har Frölunda borta i första matchen, det kommer att bli helt otroligt. Fan, vad kul det kommer att bli, säger Bejmo.

När masarna nu gör comeback i landets högsta serie efter nio år i allsvenskan är det dessutom Emil Bejmo som är kapten.

– Det är en stor ära. Samtidigt har vi en massa ledare i vårt omklädningsrum. Vi kommer att hjälpas åt och det kommer att bli bra det här.

Av ligans alla kaptener är Bejmo ensam värmlänning och han är tämligen färsk i rollen. Jeremy Colliton, den unge succétränaren som coachade Mora till SHL, var den förste att se ledaregenskaper i Hammarösonen.

– Det är Jeremy som har lärt mig spela hockey på riktigt. Han är helt fantastisk och jag är oerhört tacksam för allt han lärt mig, inte bara som hockeyspelare utan även som ledare och människa.

Växt i kostymen

Säsongen blir karriärens första i SHL, elva år sedan debuten i landets högsta serie med Färjestad.

– Då satt jag mest och kollade på. Jag hade egentligen ingenting där att göra. Det var många legendarer i laget som Jörgen (Jönsson), Pelle (Prestberg), ”Norda” (Peter Nordström) och min kusin Jonas (Höglund). Att jag fick chansen handlade väl mest om att vi inte hade något J20-lag.

I unga dagar tillhörde Emil Bejmo toppskiktet av landets hockeyspelare födda 1989. Innan gallret åkte av hade han vunnit Tv-pucken, bärgat dubbla J18-guld med FBK och tagit en plats bland Småkronorna.

– Sedan gick det inte riktigt som jag hade tänkt mig. Jag har fått kämpa vidare på lite andra ställen och det har gått lite upp och ned, kan man säga.

Sedan SHL-debuten har Bejmo representerat fem kubbar, avverkat 45 matcher i Norge, 111 i division 1 och 322 i allsvenskan.

– Under den andra säsongen med Asplöven gick det väldigt dåligt. Då funderade jag väl över vad fan jag höll på med men jag har aldrig varit beredd att ge upp. Hockey är ju det enda jag kan. Ibland i alla fall.

– När det har gått som tyngst har man väl inte tänkt att man ska spela i SHL en dag. Då handlade det mest om att ha kul igen.

Lördagen 16 september står han där, i Scandinavium, redo att spela den första matchen i vad som blir hans första säsong i SHL.

Värmlänningen Fabian Gunnarsson spelare även han i Mora. Likaså FBK-bekantingarna Tomas Skogs och John Persson.

Emil Bejmo om...

Jeremy Colliton

Han fick alla att förstå att vi skulle spela för det som stod på bröstet i stället för det som står på ryggen. Vi var ett väldigt ungt och skridskoskickligt lag som ville framåt. Det utnyttjade han och lät oss köra full fart framåt. Vi skulle vara jobbiga att möta helt enkelt.

Avancemanget till SHL

Det är det absolut sjukaste jag har varit med om. Smidjegrav är ju en ganska liten ishall, som tar in ungefär 4 500. I sista matchen var den helröd och alla stod upp nästan hela matchen. Den stämningen och atmosfären... jag är jäkligt lycklig över att fått uppleva det.

Leksand

Jag har fått lära mig att det är ett extremt hat mellan Mora och Leksand. Ibland känns det som att det är viktigare att det går dåligt för Leksand än att det går bra för oss. Det är extremt speciellt.

Att bo i Haparanda i tre år

Inget ont om Asplöven, vi var ett härligt gäng och jag är glad över den tiden, men jag ville ju därifrån. Det var inte där jag ville spela resten av livet.

Att få möta Färjestad

Det är klart att det kommer bli speciellt. Färjestad var laget man hejade på när man var liten och jag spelade juniorhockey klubben. Jag kommer garanterat känna många på läktaren.