2017-06-24 14:51

2017-06-25 13:33

Värmländsk hockeylegendar död

VÄRMLAND

(UPPDATERAD) Den legendariske hockeyspelaren Nils "Dubbel-Nisse" Nilsson är död.

Han avled på sjukhus natten till Midsommardagen efter en kortare tids sjukdom. Det bekräftar hans fru Rigmor Nilsson för nwt.se.

Hockeyforwarden föddes i Karlstad 1936 och representerade under sin karriär Forshaga IF, IK Göta i Stockholm och Leksands IF. Han vann bland annat två VM-guld med Tre Kronor och spelade 205 landskamper. Han var även en duktig fotbollsspelare. Representerade Forshaga, Djurgården, Karlstads BIK, Malung och Leksand.

1962 gjorde han det avgörande målet i VM-finalen. Till målet följde ett av Lennart Hylands mest klassiska referat när Tre Kronor vann mot Canada i Colorado Springs:

"Hylands mål"

Målet och referatet fick en sådan spridning att Nisse Nilsson under några år blev trött på det.

"Det är inte mitt mål, det är Hylands", sa han då.

Men i en stor NWT-intervju 1999 hade "Dubbel-Nisse" ändrat uppfattning.

"Nu är det bara kul att bli påmind om målet, även om jag tycker det görs ungefär likadana i nästan varenda elitseriematch. Men Hylands referat är ju helt fantastiskt, det är framför allt han som gör målet så bra. Och man får väl erkänna att man fortfarande blir lite småknottrig när man hör det".

"En gastkramning"

I den klassiska VM-matchen ledde Tre Kronor med 4–0, men Kanada gjorde därefter tre raka mål och jagade kvittering.

"Det var en gastkramning. Speciellt i tredje perioden. Nästan spel mot ett mål. Vi kämpade på, men var mycket trötta, delvis på grund av den höga luften. I avbytarbåset fick vi andas syrgas, mindes Nilsson i NWT-intervjun.

Kedjan med Nilsson, Pettersson och Lundvall var den som förbundstränaren Arne Strömberg litade mest på.

"Vi var väl egentligen inga defensiva spelare, men lite hade vi väl lärt oss genom åren. Den största insatsen gjorde dock målvakten Klimpen Häggroth. Han var rent otroligt duktig i den här matchen".

Bytte tekare

Två minuter före full tid bytte Kanada ut sin målvakt Seth Martin mot ytterligare en utespelare. Dryga minuten senare förlorade Nilsson en tekning mot Tambellini i den svenska försvarszonen, men domaren blåste av spelet på grund av lite nordamerikanskt smågruff.

Ny tekning.

 "Jag sa till Lars-Eric Lundvall att han  fick ta den och ställde mig i stället på hans plats. Lundvall lyckades få ut pucken till mig på vänstersidan, i närheten av egen blå linje. Jag tog några snabba skär och fick iväg pucken, en isare mot det öppna kanadensiska målet":

Fortsättningen är stor svensk ishockeyhistoria.

Nisse Nilsson blev VM-turneringens mål- och poängkung och självskriven center i "världslaget" All star team.

"Grymt bra"

Nu sörjer hockey-Sverige den värmländske ikonen.

– Jag såg honom inte så jättemycket. Men alla som har sett honom har berättat att han var en fantastiskt bra spelare. Han får bara superlativ. Han var en grymt bra skridskoåkare och hade bra spelsinne. Han var grym, säger Börje Salming till Expressen.

Hockeytränaren Leif Boork skriver följande på Twitter:

"Nisse Nilsson är borta. En av Sveriges och Tre Kronors största i vår ishockeyhistoria. En ödmjuk lirare i ordets rätta bemärkelse."

Nisse Nilsson blev 81 år. Han sörjes närmast av hustrun Rigmor, barn och barnbarn.

Han avled på sjukhus natten till Midsommardagen efter en kortare tids sjukdom. Det bekräftar hans fru Rigmor Nilsson för nwt.se.

Hockeyforwarden föddes i Karlstad 1936 och representerade under sin karriär Forshaga IF, IK Göta i Stockholm och Leksands IF. Han vann bland annat två VM-guld med Tre Kronor och spelade 205 landskamper. Han var även en duktig fotbollsspelare. Representerade Forshaga, Djurgården, Karlstads BIK, Malung och Leksand.

1962 gjorde han det avgörande målet i VM-finalen. Till målet följde ett av Lennart Hylands mest klassiska referat när Tre Kronor vann mot Canada i Colorado Springs:

"Hylands mål"

Målet och referatet fick en sådan spridning att Nisse Nilsson under några år blev trött på det.

"Det är inte mitt mål, det är Hylands", sa han då.

Men i en stor NWT-intervju 1999 hade "Dubbel-Nisse" ändrat uppfattning.

"Nu är det bara kul att bli påmind om målet, även om jag tycker det görs ungefär likadana i nästan varenda elitseriematch. Men Hylands referat är ju helt fantastiskt, det är framför allt han som gör målet så bra. Och man får väl erkänna att man fortfarande blir lite småknottrig när man hör det".

"En gastkramning"

I den klassiska VM-matchen ledde Tre Kronor med 4–0, men Kanada gjorde därefter tre raka mål och jagade kvittering.

"Det var en gastkramning. Speciellt i tredje perioden. Nästan spel mot ett mål. Vi kämpade på, men var mycket trötta, delvis på grund av den höga luften. I avbytarbåset fick vi andas syrgas, mindes Nilsson i NWT-intervjun.

Kedjan med Nilsson, Pettersson och Lundvall var den som förbundstränaren Arne Strömberg litade mest på.

"Vi var väl egentligen inga defensiva spelare, men lite hade vi väl lärt oss genom åren. Den största insatsen gjorde dock målvakten Klimpen Häggroth. Han var rent otroligt duktig i den här matchen".

Bytte tekare

Två minuter före full tid bytte Kanada ut sin målvakt Seth Martin mot ytterligare en utespelare. Dryga minuten senare förlorade Nilsson en tekning mot Tambellini i den svenska försvarszonen, men domaren blåste av spelet på grund av lite nordamerikanskt smågruff.

Ny tekning.

 "Jag sa till Lars-Eric Lundvall att han  fick ta den och ställde mig i stället på hans plats. Lundvall lyckades få ut pucken till mig på vänstersidan, i närheten av egen blå linje. Jag tog några snabba skär och fick iväg pucken, en isare mot det öppna kanadensiska målet":

Fortsättningen är stor svensk ishockeyhistoria.

Nisse Nilsson blev VM-turneringens mål- och poängkung och självskriven center i "världslaget" All star team.

"Grymt bra"

Nu sörjer hockey-Sverige den värmländske ikonen.

– Jag såg honom inte så jättemycket. Men alla som har sett honom har berättat att han var en fantastiskt bra spelare. Han får bara superlativ. Han var en grymt bra skridskoåkare och hade bra spelsinne. Han var grym, säger Börje Salming till Expressen.

Hockeytränaren Leif Boork skriver följande på Twitter:

"Nisse Nilsson är borta. En av Sveriges och Tre Kronors största i vår ishockeyhistoria. En ödmjuk lirare i ordets rätta bemärkelse."

Nisse Nilsson blev 81 år. Han sörjes närmast av hustrun Rigmor, barn och barnbarn.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.