2016-10-13 06:00

2016-10-13 06:00

Sverige sämsta publiklandet i CHL

ISHOCKEY: "Ute i Europa är de förvånade över att det inte är mer drag här"

Svenska hockeyfans struntar i Champions Hockey League.
Sverige ligger i botten av CHL:s publikliga.
– Visst är vi besvikna över att svenska fans inte tagit till sig turneringen bättre och ute i Europa är de förvånade över att det inte är mer drag här, säger Bo ”Kulon” Lennartsson som är sportchef för CHL.

756 åskådare såg Djurgårdens 16-delsfinal mot Lukko Rauma på Hovet i tisdags.

HV71 lockade 672 till 16-delsmötet med Lukko Rauma.

I Karlstad var den officiella publiksiffran 1832 i tisdags, men så många betalande mötte knappast upp. Åtminstone inte att döma av den folktomma arenan.

13 700 i Bern

Detta ska jämföras med tisdagsmatchen mellan Bern och Red Bull Salzburg som lockade 13 700 åskådare. Rekord i CHL! På kontinenten noteras ofta publiksiffror på över 6000, med Tyskland i topp.

– Schweiz var trögstartat men nu går även de all in, berättar ”Kulon”.

Varför är svenska publiken så kallsinnig?

– Delvis kan det bero på att CHL blev kapat av media initialt och att ryktet om köpeliga fick fäste. Det har skadat mer än vi trodde. Sedan handlar det om kultur också. Nere i Europa älskar folk event av olika slag. De ser en tisdagsmatch i CHL som ett kul tillfälle att gå ut, umgås och ha trevligt en extradag i veckan. Dessutom är de vana vid internationella matcher från fotbollen.

Att svenska ligan rankas som den bästa utanför KHL och NHL kan vara ett tveeggat vapen.

– Ju mindre liga desto större happening är det med CHL. Vår liga är kanske för bra. Gnälliga svenska fans vill ha derbyn varje dag.

Sex nya år tryggade

Nu står inte CHL och faller med den svenska publiken.

– Nej, jag ser det här ur ett europeiskt perspektiv. Vi har en väldigt stark produkt och visar upp mycket bra matcher. Som den mellan Färjestad och Liberec i tisdags. De som går och ser matcherna upplever att vi har en bra produkt. En tröst är också att spelare och ledare älskar turneringen, säger ”Kulon”.

CHL är tryggat ytterligare sex år framåt.

– Ja, finansieringen för den tidsperioden är klar nu, avslöjar ”Kulon”.

Hur ska ni vända publiktrenden i Sverige?

– Bra fråga. Vi får ha tålamod och försöka vrida på trenden sakta men säkert. Som i Schweiz. Nu har vi dessutom lyssnat på fansen och ändrar upplägget till nästa år. Då bygger turneringen på sportslig kvalificering.

De två högst rankade nationerna får med sina fem bästa lag. I nuläget är Sverige rankat etta, baserat på resultaten från de senaste tre åren i CHL. Finland och Schweiz kämpar om andraplatsen. Tredje och fjärderankade nationerna får delta med fyra lag, nation fem och sex får tre lag. De små nationerna deltar enbart med sina mästarlag. Nästa säsong omfattar CHL alltså 32 lag.

756 åskådare såg Djurgårdens 16-delsfinal mot Lukko Rauma på Hovet i tisdags.

HV71 lockade 672 till 16-delsmötet med Lukko Rauma.

I Karlstad var den officiella publiksiffran 1832 i tisdags, men så många betalande mötte knappast upp. Åtminstone inte att döma av den folktomma arenan.

13 700 i Bern

Detta ska jämföras med tisdagsmatchen mellan Bern och Red Bull Salzburg som lockade 13 700 åskådare. Rekord i CHL! På kontinenten noteras ofta publiksiffror på över 6000, med Tyskland i topp.

– Schweiz var trögstartat men nu går även de all in, berättar ”Kulon”.

Varför är svenska publiken så kallsinnig?

– Delvis kan det bero på att CHL blev kapat av media initialt och att ryktet om köpeliga fick fäste. Det har skadat mer än vi trodde. Sedan handlar det om kultur också. Nere i Europa älskar folk event av olika slag. De ser en tisdagsmatch i CHL som ett kul tillfälle att gå ut, umgås och ha trevligt en extradag i veckan. Dessutom är de vana vid internationella matcher från fotbollen.

Att svenska ligan rankas som den bästa utanför KHL och NHL kan vara ett tveeggat vapen.

– Ju mindre liga desto större happening är det med CHL. Vår liga är kanske för bra. Gnälliga svenska fans vill ha derbyn varje dag.

Sex nya år tryggade

Nu står inte CHL och faller med den svenska publiken.

– Nej, jag ser det här ur ett europeiskt perspektiv. Vi har en väldigt stark produkt och visar upp mycket bra matcher. Som den mellan Färjestad och Liberec i tisdags. De som går och ser matcherna upplever att vi har en bra produkt. En tröst är också att spelare och ledare älskar turneringen, säger ”Kulon”.

CHL är tryggat ytterligare sex år framåt.

– Ja, finansieringen för den tidsperioden är klar nu, avslöjar ”Kulon”.

Hur ska ni vända publiktrenden i Sverige?

– Bra fråga. Vi får ha tålamod och försöka vrida på trenden sakta men säkert. Som i Schweiz. Nu har vi dessutom lyssnat på fansen och ändrar upplägget till nästa år. Då bygger turneringen på sportslig kvalificering.

De två högst rankade nationerna får med sina fem bästa lag. I nuläget är Sverige rankat etta, baserat på resultaten från de senaste tre åren i CHL. Finland och Schweiz kämpar om andraplatsen. Tredje och fjärderankade nationerna får delta med fyra lag, nation fem och sex får tre lag. De små nationerna deltar enbart med sina mästarlag. Nästa säsong omfattar CHL alltså 32 lag.

Publik i Sverige

Tisdagens 16-delsfinaler i CHL: Karlstad: Färjestad Liberec 1832 (med reservation för om alla verkligen var betalande). Jönköping: HV71-Lukko Rauma 672. Stockholm: Djurgården-Kaipa 756.