2016-10-12 11:54

2016-10-12 17:05

"Ett fruktansvärt ställe"

ISHOCKEY: Micke Johansson i frysboxen och farmarlaget – scouten Anders Steen varnar för Ryssland

Förre FBK-profilen Micke Johansson har hamnat rejält i frysboxen i Ryssland.
– Så kan man uttrycka det. Något kommer att hända inom två dagar, säger Mickes agent Patric Carnbäck.
– Ja, säger han så är det nog så. Var inte orolig. Jag mår bra, berättar Micke själv.

Fler kommentarer vill Micke inte ge i det här läget. Inte så konstigt med tanke på hans utsatta situation. Han var tillbaka i laget i tisdags, men med väldigt lite istid. Nu varnar mångårige scouten Anders Steen svenska spelare för KHL.

– Toljatti, där Micke bor och spelar, är ett fruktansvärt ställe. Jag har varit där. Inte en plats man åker på semester till direkt. De som tror att det räcker med enbart hockeykunnande när de åker till Ryssland är riktigt illa ute och bör tänka sig för mer än två gånger, säger Steen.

Micke Johansson skrev på för KHL-laget Lada Toljattis inför den här säsongen. Det blev inte som han hade tänkt sig. Långt därifrån. Hockeysverige.se berättade förra veckan att klubben satt upp Micke på waivers för att bli av med honom.

Micke ådrog sig en hjärnskakning. Klubbledningen ansåg att han kunde spela redan efter ett par dagar. När Micke av förklarliga skäl hade synpunkter på beslutet skickades han till farmarlaget - och rakt in i frysboxen.

Lada Toljattis tjänar grova pengar på att sparka Micke redan i oktober. Då behöver klubben bara betala 15 procent av återstående lön. Väntar de till december stiger summan till 50 procent och efter nyår ökar procentsatsen ytterligare.

– Ja det stämmer, säger Patric Carnbäck.

– Sådana regler skulle aldrig funka hos oss, säger FBK:s general manager Håkan Loob.

Come back i Färjestad?

– Vi lever i en föränderlig värld, svarar Loob kryptisk.

Han är väl medveten om Mickes svåra situation men förnekar att FBK tagit några initiativ redan i det här läget.

Scouten Anders Steen har jobbat i branschen i 24 år, för FBK och nordamerikanska lag. Han har gjort otaliga resor i Ryssland. Steen konstaterar att Ryssland generellt inte är något drömställe för svenska hockeyspelare.

– Förhållandena är mycket tuffare är i Norden och på kontinenten. Svenska spelare borde tänka sig för innan de väljer KHL. Pengar är inte allt. Det krävs en bra miljö för att många ska lyckas. Är man känslig bör man tänka sig för mer än två gånger och skaffa sig så mycket information som möjligt innan man väljer KHL.

Här gäller helt andra förutsättningar.

– Det finns inga skyddsnät alls. Får du betalt ska du jävlar i mig leverera, annars blir du bestraffad tämligen omgående. Det gäller att koppla på autopiloten och gilla läget. Annars blir det otroligt tufft.

Steen drömmer fortfarande mardrömmar om flygresorna i Ryssland.

– Jag har sett gummor i kjolar klättra upp på stegar för att få bort snön från jetmotorerna med sopkvastar. En gång körde personal ut en gigantisk jetfläkt och försökte blåsa bort isen. Stora isflak studsade mot flygplanskroppen. Sen frös det igen. Jag och kollegan Håkan Andersson ringde hem till expertis i Sverige och fick rådet att omedelbart lämna planet.

Fler kommentarer vill Micke inte ge i det här läget. Inte så konstigt med tanke på hans utsatta situation. Han var tillbaka i laget i tisdags, men med väldigt lite istid. Nu varnar mångårige scouten Anders Steen svenska spelare för KHL.

– Toljatti, där Micke bor och spelar, är ett fruktansvärt ställe. Jag har varit där. Inte en plats man åker på semester till direkt. De som tror att det räcker med enbart hockeykunnande när de åker till Ryssland är riktigt illa ute och bör tänka sig för mer än två gånger, säger Steen.

Micke Johansson skrev på för KHL-laget Lada Toljattis inför den här säsongen. Det blev inte som han hade tänkt sig. Långt därifrån. Hockeysverige.se berättade förra veckan att klubben satt upp Micke på waivers för att bli av med honom.

Micke ådrog sig en hjärnskakning. Klubbledningen ansåg att han kunde spela redan efter ett par dagar. När Micke av förklarliga skäl hade synpunkter på beslutet skickades han till farmarlaget - och rakt in i frysboxen.

Lada Toljattis tjänar grova pengar på att sparka Micke redan i oktober. Då behöver klubben bara betala 15 procent av återstående lön. Väntar de till december stiger summan till 50 procent och efter nyår ökar procentsatsen ytterligare.

– Ja det stämmer, säger Patric Carnbäck.

– Sådana regler skulle aldrig funka hos oss, säger FBK:s general manager Håkan Loob.

Come back i Färjestad?

– Vi lever i en föränderlig värld, svarar Loob kryptisk.

Han är väl medveten om Mickes svåra situation men förnekar att FBK tagit några initiativ redan i det här läget.

Scouten Anders Steen har jobbat i branschen i 24 år, för FBK och nordamerikanska lag. Han har gjort otaliga resor i Ryssland. Steen konstaterar att Ryssland generellt inte är något drömställe för svenska hockeyspelare.

– Förhållandena är mycket tuffare är i Norden och på kontinenten. Svenska spelare borde tänka sig för innan de väljer KHL. Pengar är inte allt. Det krävs en bra miljö för att många ska lyckas. Är man känslig bör man tänka sig för mer än två gånger och skaffa sig så mycket information som möjligt innan man väljer KHL.

Här gäller helt andra förutsättningar.

– Det finns inga skyddsnät alls. Får du betalt ska du jävlar i mig leverera, annars blir du bestraffad tämligen omgående. Det gäller att koppla på autopiloten och gilla läget. Annars blir det otroligt tufft.

Steen drömmer fortfarande mardrömmar om flygresorna i Ryssland.

– Jag har sett gummor i kjolar klättra upp på stegar för att få bort snön från jetmotorerna med sopkvastar. En gång körde personal ut en gigantisk jetfläkt och försökte blåsa bort isen. Stora isflak studsade mot flygplanskroppen. Sen frös det igen. Jag och kollegan Håkan Andersson ringde hem till expertis i Sverige och fick rådet att omedelbart lämna planet.