2016-09-17 06:00

2016-09-17 06:00

Ärrade FBK-legendarer tippar elitserien

ISHOCKEY: Veteraner med koll?

Nu drar ännu en mastodont SHL-säsong igång.
Läs några gamla ärrade FBK-legendarers sakkunniga tips om vilka tre lag som till slut kommer att stå på prispallen framåt våren!

Äntligen! Hockeysäsongen 2016–17 är på g och efter första nedsläpp väntar en grundserie på totalt 52 omgångar, innan det är dags för ett utdraget slutspel.

Det är de här 14 lagen som tampas om att bli svenska mästare: Brynäs, Djurgården, Frölunda, Färjestad, HV71, Karlskrona, Leksand, Linköping, Luleå, Malmö, Rögle, Skellefteå, Växjö och Örebro.

Men vilket lag vinner i längden? Våra ärrade FBK-legendarer tror sig veta...

Unikt premiärmål

Vi tar det från början och inleder med Benny ”Försten” Andersson, som 1974 gjorde nybildade elitseriens historiska premiärmål i en bortamatch mot MoDo.

– Ett roligt minne, förstås, säger Benny i dag. Målet kom till på en kalaspassning av Harald Lückner.

Benny har nu hunnit fylla 67 år och går fortfarande mycket gärna och ser på hockey.

– Absolut! Annars tycker jag om att resa en del och försöker att njuta av livet. Och för tolv år sedan hade jag lyckan att få bli pappa igen, till en underbar tös den här gången, så jag känner mig mycket tacksam!

Tacksam är Benny också när han betraktar sin idrottskarriär i backspegeln.

– Då var man ju ung och stod liksom mitt uppe i arbete, familj och idrott. Men utan en förstående kvinna vid min sida hade jag inte klarat det. Och tränare och ledare tog hand om en på ett underbart sätt. De gör ett fantastiskt jobb, inte minst med alla ungdomar!

Bennys tips, utan någon inbördes rangordning: Frölunda, Färjestad, Skellefteå.

En hedersman

En annan herre som vi omöjligt kan gå förbi i detta sammanhang är naturligtvis den gentile hedersmannen Nils ”Dubbel-Nisse” Nilsson, 80, som blev nationalhjälte när han gjorde det avgörande 5–3-målet mot Kanada då Tre Kronor blev världsmästare i Colorado Springs 1962 – det andra VM-guldet för Nisse.

– Nja, säger Nisse ödmjukt, Lennart Hyland blev väl minst lika känd för det där målet genom sitt oförglömliga radioreferat.

”... till Nisse Nilsson som slår på ett långskott som kan glida in i mål. Den (pucken) kan glida in i mål. Den gör det! Den glider in i mål. Den glider in i mååål – och vi leder med fem mål mot tre och alla di svenska pojkarna är inne på banan och klappar om varandra.”

Nisses tips:

– Jag hoppas på Färjestad, de har ett rutinerat lag. Och så tror jag att det är dags för Leksand att blomma ut. Sedan är både Frölunda och Skellefteå stabila. Men det är ju kul med överraskningar också, så varför inte Växjö?

Ett öre i lön

Den fem år yngre Ulf ”Uffe” Sterner har samma legendarstatus som Nisse Nilsson. Uffe blev den alla första svensken att spela proffshockey i NHL när han 1964 skrev på för New York Rangers – en magiskt briljant tekniker som kunde trolla med både puck och motståndare.

– Dåförtiden fanns det ett lönetak för rookies i NHL: ingen fick tjäna mer än 5 000 dollar per säsong.

Och det var ingalunda bättre på hemmaplan, när Uffe ett par år senare blev lagkapten i Färjestad.

– Money talks, bullshit walks... Efter segslitna förhandlingar med Kjell Glennert lyckades jag få till en uppgörelse om att spelarna skulle få ett öre per man för varje betalande åskådare. Fast det är klart: då var det ju bara ståplatser och det kunde komma upp till 10 000 personer på matcherna!

Uffes tips: Frölunda, Skellefteå, Färjestad.

Nollade sex gånger

Björn ”Målis” Fagerlund vaktade kassen i FBK under många framgångsrika år. Säsongen 1964–65 höll han nollan i inte mindre än sex matcher och laget blev för första gången klart för spel i svenska hockeyeliten. Nu har han fyllt 75 och ägnar mycken tid åt att rasta sig själv och sin dalmatiner Spotty.

– Färjestad verkar ha en bra ledning nu, de ser starka och lovande ut, jag tror på dem!

Björns tips: Färjestad, Frölunda, Djurgården.

Olle ”Öst-Olle” Öst, 74, har betytt oerhört mycket, såväl som spelare som ledare, för både FBK och hembygdens lag Leksand.

– Jag har mitt hjärta på båda ställena.

Numer motionerar han genom att spela golf. Och tippar, utan inbördes rangordning: Växjö, Skellefteå, Färjestad.

Backbjässen Anders ”Skjut!” Asplund, 77, gillar att Färjestad nu tycks satsa mer på de egna leden igen.

– Jag tror på en final mellan Färjestad och Linköping, med alltid starka Brynäs på en tredjeplats.

Kungen är tillbaka

Slutligen den elegante spelaren och smått fantastiskt framgångsrike tränaren Conny ”Kungen” Evensson, med bland annat två VM-guld på meritlistan – i dag 71 år, valberedare i FBK och tillbaka i Karlstad från Sunne.

– Så nu ska jag se riktigt mycket ishockey igen!

Tipset då?

– Svårt så här tidigt, men jag hoppas på och önskar av hjärtat en klassisk final mellan Färjestad och Frölunda, två lag som jag har haft mycket att göra med genom åren. Sedan är det en öppen historia, det finns flera starka kandidater att välja mellan: Skellefteå, Växjö, Luleå, Linköping...

Sopa på, FBK!

Äntligen! Hockeysäsongen 2016–17 är på g och efter första nedsläpp väntar en grundserie på totalt 52 omgångar, innan det är dags för ett utdraget slutspel.

Det är de här 14 lagen som tampas om att bli svenska mästare: Brynäs, Djurgården, Frölunda, Färjestad, HV71, Karlskrona, Leksand, Linköping, Luleå, Malmö, Rögle, Skellefteå, Växjö och Örebro.

Men vilket lag vinner i längden? Våra ärrade FBK-legendarer tror sig veta...

Unikt premiärmål

Vi tar det från början och inleder med Benny ”Försten” Andersson, som 1974 gjorde nybildade elitseriens historiska premiärmål i en bortamatch mot MoDo.

– Ett roligt minne, förstås, säger Benny i dag. Målet kom till på en kalaspassning av Harald Lückner.

Benny har nu hunnit fylla 67 år och går fortfarande mycket gärna och ser på hockey.

– Absolut! Annars tycker jag om att resa en del och försöker att njuta av livet. Och för tolv år sedan hade jag lyckan att få bli pappa igen, till en underbar tös den här gången, så jag känner mig mycket tacksam!

Tacksam är Benny också när han betraktar sin idrottskarriär i backspegeln.

– Då var man ju ung och stod liksom mitt uppe i arbete, familj och idrott. Men utan en förstående kvinna vid min sida hade jag inte klarat det. Och tränare och ledare tog hand om en på ett underbart sätt. De gör ett fantastiskt jobb, inte minst med alla ungdomar!

Bennys tips, utan någon inbördes rangordning: Frölunda, Färjestad, Skellefteå.

En hedersman

En annan herre som vi omöjligt kan gå förbi i detta sammanhang är naturligtvis den gentile hedersmannen Nils ”Dubbel-Nisse” Nilsson, 80, som blev nationalhjälte när han gjorde det avgörande 5–3-målet mot Kanada då Tre Kronor blev världsmästare i Colorado Springs 1962 – det andra VM-guldet för Nisse.

– Nja, säger Nisse ödmjukt, Lennart Hyland blev väl minst lika känd för det där målet genom sitt oförglömliga radioreferat.

”... till Nisse Nilsson som slår på ett långskott som kan glida in i mål. Den (pucken) kan glida in i mål. Den gör det! Den glider in i mål. Den glider in i mååål – och vi leder med fem mål mot tre och alla di svenska pojkarna är inne på banan och klappar om varandra.”

Nisses tips:

– Jag hoppas på Färjestad, de har ett rutinerat lag. Och så tror jag att det är dags för Leksand att blomma ut. Sedan är både Frölunda och Skellefteå stabila. Men det är ju kul med överraskningar också, så varför inte Växjö?

Ett öre i lön

Den fem år yngre Ulf ”Uffe” Sterner har samma legendarstatus som Nisse Nilsson. Uffe blev den alla första svensken att spela proffshockey i NHL när han 1964 skrev på för New York Rangers – en magiskt briljant tekniker som kunde trolla med både puck och motståndare.

– Dåförtiden fanns det ett lönetak för rookies i NHL: ingen fick tjäna mer än 5 000 dollar per säsong.

Och det var ingalunda bättre på hemmaplan, när Uffe ett par år senare blev lagkapten i Färjestad.

– Money talks, bullshit walks... Efter segslitna förhandlingar med Kjell Glennert lyckades jag få till en uppgörelse om att spelarna skulle få ett öre per man för varje betalande åskådare. Fast det är klart: då var det ju bara ståplatser och det kunde komma upp till 10 000 personer på matcherna!

Uffes tips: Frölunda, Skellefteå, Färjestad.

Nollade sex gånger

Björn ”Målis” Fagerlund vaktade kassen i FBK under många framgångsrika år. Säsongen 1964–65 höll han nollan i inte mindre än sex matcher och laget blev för första gången klart för spel i svenska hockeyeliten. Nu har han fyllt 75 och ägnar mycken tid åt att rasta sig själv och sin dalmatiner Spotty.

– Färjestad verkar ha en bra ledning nu, de ser starka och lovande ut, jag tror på dem!

Björns tips: Färjestad, Frölunda, Djurgården.

Olle ”Öst-Olle” Öst, 74, har betytt oerhört mycket, såväl som spelare som ledare, för både FBK och hembygdens lag Leksand.

– Jag har mitt hjärta på båda ställena.

Numer motionerar han genom att spela golf. Och tippar, utan inbördes rangordning: Växjö, Skellefteå, Färjestad.

Backbjässen Anders ”Skjut!” Asplund, 77, gillar att Färjestad nu tycks satsa mer på de egna leden igen.

– Jag tror på en final mellan Färjestad och Linköping, med alltid starka Brynäs på en tredjeplats.

Kungen är tillbaka

Slutligen den elegante spelaren och smått fantastiskt framgångsrike tränaren Conny ”Kungen” Evensson, med bland annat två VM-guld på meritlistan – i dag 71 år, valberedare i FBK och tillbaka i Karlstad från Sunne.

– Så nu ska jag se riktigt mycket ishockey igen!

Tipset då?

– Svårt så här tidigt, men jag hoppas på och önskar av hjärtat en klassisk final mellan Färjestad och Frölunda, två lag som jag har haft mycket att göra med genom åren. Sedan är det en öppen historia, det finns flera starka kandidater att välja mellan: Skellefteå, Växjö, Luleå, Linköping...

Sopa på, FBK!