2016-09-08 06:00

2016-09-08 06:00

Hårdare tag mot huvudtacklingar

ISHOCKEY: Det blir matchstraff direkt

Nu blir det ännu hårdare tag mot huvudtacklingar i SHL.
Domarna ska döma matchstraff direkt, oavsett konsekvensen av smällen.

Tacklingar mot huvudet med hjärnskakningar som följd är ett problem inom ishockeyn.

Förra säsongen skärpte SHL påföljderna och utdömde längre avstängningar. Men huvudtacklingarna blev trots det fler.

– Det var ett 40-tal anmälningar och det är avsevärt mer än tidigare. De siffrorna måste ner. Det handlar inte bara om hjärnskakningsproblematiken, utan också om rekrytering av unga spelare. Frågan är så mycket bredare, säger domarbasen Peter Andersson.

Han påpekar att situationsrummet i Stockholm, som infördes 2014 och granskar mål och andra händelser på isen, kan bidra till ökningen genom att fler förseelser upptäcks.

– Men ökningen är allvarlig oavsett om det finns situationsrum eller inte.

Från och med den här säsongen, som drar i gång nästa lördag, spetsas reglerna för bedömningen ute på isen till.

Tidigare kunde straffet skilja beroende på utgången av tacklingen, om spelaren blev skadad eller ej. Huvudtackling kunde ge två minuters utvisning plus tio minuters personligt straff eller, om det var grövre, fem minuter med automatiskt matchstraff (game misconduct).

Aldrig okej

Nu gäller den sistnämnda påföljden. Så kallat stort straff (mycket vårdslöst spel).

– Vi tycker att skada eller inte är irrelevant. Om det är en huvudtackling kommer det alltid att rendera fem minuters utvisning. Då är du borta från matchen. Det är också ett sätt för oss att markera allvaret. En tackling mot huvudet på en motståndare är aldrig okej, säger Peter Andersson.

– Sen kommer nästa steg om det blir avstängning eller inte, men det har vi annat arbetsverktyg för.

SHL har enad front för att stävja våld mot huvudet.

– Jag och Johan Hemlin (SHL:s sportchef) har varit ute och besökt alla klubbar och pratat om spelarnas säkerhet. Det är inget snack om att måste få ner antalet huvudtacklingar. Domarna måste hantera det, men det huvudsakliga är att spelarna måste respektera varandra bättre än man gjort tidigare. Klubbarna lägger jättestort fokus på det också.

Utvisning för snack

Ett annat område där dömningen skärps är verbala påhopp på domarna (abuse of officials).

– Vi tycke unisont från domarhåll att vi har varit alldeles för flata när spelare och ledare uppträder illa. Instrumenten har alltid funnits i regelverket, men av någon anledning väljer man att inte agera när man ska agera. Det är väldigt tydligt direktiv från SHL centralt att det ska prioriteras nu. De vill inte ha spelare och ledare som uppträder illa på arenorna. Vi pratar inte spontana yttringar precis när det händer, utan när det håller på och tuggar vidare. I grund och botten handlar det också om domarnas arbetsmiljö, säger Peter Andersson.

Blir det fler utvisningar, alltså?

– I första skedet kan vara en varning. Sen blir det två minuter och uppgraderas utifrån vad som händer. Blir det riktigt illa kan en ledare få lämna båset och åsamka laget en tvåminutersutvisning.

Tacklingar mot huvudet med hjärnskakningar som följd är ett problem inom ishockeyn.

Förra säsongen skärpte SHL påföljderna och utdömde längre avstängningar. Men huvudtacklingarna blev trots det fler.

– Det var ett 40-tal anmälningar och det är avsevärt mer än tidigare. De siffrorna måste ner. Det handlar inte bara om hjärnskakningsproblematiken, utan också om rekrytering av unga spelare. Frågan är så mycket bredare, säger domarbasen Peter Andersson.

Han påpekar att situationsrummet i Stockholm, som infördes 2014 och granskar mål och andra händelser på isen, kan bidra till ökningen genom att fler förseelser upptäcks.

– Men ökningen är allvarlig oavsett om det finns situationsrum eller inte.

Från och med den här säsongen, som drar i gång nästa lördag, spetsas reglerna för bedömningen ute på isen till.

Tidigare kunde straffet skilja beroende på utgången av tacklingen, om spelaren blev skadad eller ej. Huvudtackling kunde ge två minuters utvisning plus tio minuters personligt straff eller, om det var grövre, fem minuter med automatiskt matchstraff (game misconduct).

Aldrig okej

Nu gäller den sistnämnda påföljden. Så kallat stort straff (mycket vårdslöst spel).

– Vi tycker att skada eller inte är irrelevant. Om det är en huvudtackling kommer det alltid att rendera fem minuters utvisning. Då är du borta från matchen. Det är också ett sätt för oss att markera allvaret. En tackling mot huvudet på en motståndare är aldrig okej, säger Peter Andersson.

– Sen kommer nästa steg om det blir avstängning eller inte, men det har vi annat arbetsverktyg för.

SHL har enad front för att stävja våld mot huvudet.

– Jag och Johan Hemlin (SHL:s sportchef) har varit ute och besökt alla klubbar och pratat om spelarnas säkerhet. Det är inget snack om att måste få ner antalet huvudtacklingar. Domarna måste hantera det, men det huvudsakliga är att spelarna måste respektera varandra bättre än man gjort tidigare. Klubbarna lägger jättestort fokus på det också.

Utvisning för snack

Ett annat område där dömningen skärps är verbala påhopp på domarna (abuse of officials).

– Vi tycke unisont från domarhåll att vi har varit alldeles för flata när spelare och ledare uppträder illa. Instrumenten har alltid funnits i regelverket, men av någon anledning väljer man att inte agera när man ska agera. Det är väldigt tydligt direktiv från SHL centralt att det ska prioriteras nu. De vill inte ha spelare och ledare som uppträder illa på arenorna. Vi pratar inte spontana yttringar precis när det händer, utan när det håller på och tuggar vidare. I grund och botten handlar det också om domarnas arbetsmiljö, säger Peter Andersson.

Blir det fler utvisningar, alltså?

– I första skedet kan vara en varning. Sen blir det två minuter och uppgraderas utifrån vad som händer. Blir det riktigt illa kan en ledare få lämna båset och åsamka laget en tvåminutersutvisning.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.