2016-04-06 06:00

2016-04-06 06:00

"Har gått som i ett rus"

ISHOCKEY: Började säsongen som J18-tränare – sedan hamnade Sunnepôjken i Leksands sannsaga

När säsongen startade tränade han Leksands J18-lag.
Sedan hamnade unge Sunnepôjken Gereon Dahlgren,29, i en veritabel torktumlare.
– Hahaha, ja verkligen! Jag fick ta över J20-laget men där blev jag bara kvar två veckor innan jag kallades in i A-laget.
I fredags fullbordades sannsagan när Leksand gick upp i SHL.

Den unge, kloke och eftertänksamme värmlänningen blev en perfekt side kick till karismatiske Perra Johnsson och gamle stjärnbacken ”Sigge” Svensson i Leksands bås. En framtida stortränare i SHL, spår många.

– Jag har gått som i ett rus efter sista matchen. I söndags satte jag mig och gick igenom mobilen. Jag hade flera hundra grattis-sms. Det är fantastiskt att se hur många vi har berört.

Hur bar ni er åt?!

– Svårt att sätta ord på det som skedde men vi trodde på oss själva hela tiden. Sedan vi tog över som tränare i november förlorade vi aldrig två matcher i rad. Jo, de två första mot Modo. Sen hade vi tur och flax också men det gäller att hitta vägar att vinna.

Vilken födelsedag!

Fredagen den 20 november fyllde Gereon 29.

– Dagen efter fick jag ett samtal med beskedet: ”Du ska hålla i A-lagets träning på måndag. På kvällen kommer vår nye headcoach”. Då hade jag tagit över J20 bara två veckor tidigare när Mikael Karlberg gick in i Leksands nya sportråd.

Sedan kom nästa utmaning. Perra hade en semesterresa till Vancouver inbokad. Leksand tyckte att han kunde åka.

– Jag och ”Sigge” Svensson fick coacha laget själva i fyra matcher. Visst blev jag nervös.

I första matchen fick fansen en fingervisning om vad som skulle komma...

– Vi kvitterade hemma mot Bofors en minut från slutet och gjorde segermålet i sista sekunden!

SHL:s yngste

I fredags blev Gereon SHL:s yngste tränare. Många av spelarna är äldre!

Så var det också när Gereon tog över Sunnes J20-lag som 18-åring.

– Jag blev aldrig någon bra spelare. Tränarsysslan var min grej.

Redan första tränaråret tog Gereon Sunnes J20 till kval till Super Elit.

Gereon, förresten. Var kommer det ifrån?

– En släkting långt tillbaka hette så och mina föräldrar gillade det. Namnet är faktiskt en dörröppnare!

Bara en handfull svenskar har Gereon som tilltalsnamn. Gereon var enligt helgonlegenden en romersk soldat som led martyrdöden på 500-talet.

Hyllar Perra

Gereon öser lovord över Perra Johnsson, som han lärde känna redan under tiden i Sunne.

– En kung. Alla har något att lära av hans sätt att vara. Perra är grym på att få folk att växa. Han är prestigelös, är alltid sig själv och får för lite cred för sina hockeykunskaper.

Och Gereon hyllar förstås även Jonas Frögren:

– Han betydde enormt mycket. En fältherre och en idol för mig. Som ”Frögga” offrade sig!

Din roll i tränartrion?

– Jag jobbade mycket med isträningarna och skötte videocoachningen. Datorer är inte riktigt Perras grej, haha.

Drömmer du om att bli förstetränare i SHL. I Färjestad kanske?

– Nej, jag tänker inte i de banorna. Jag är väldigt tacksam mot Leksand som vågade släppa fram mig trots att jag är så ung. Nu jobbar jag hårt med att fortsätta förkovra mina kunskaper.

Pennerborn mentor

I sommar blir det lite semester hemma i Värmland och så polaren från Sunne Johan Pennerborns (J18-tränare i FBK) årliga tillställning i Humletorp med diverse kul aktiviteter, där även Perra är med sedan många år.

– Johan är min mentor, vän och kollega. Det var han som tog mig till Leksand för sex år sedan.

Den unge, kloke och eftertänksamme värmlänningen blev en perfekt side kick till karismatiske Perra Johnsson och gamle stjärnbacken ”Sigge” Svensson i Leksands bås. En framtida stortränare i SHL, spår många.

– Jag har gått som i ett rus efter sista matchen. I söndags satte jag mig och gick igenom mobilen. Jag hade flera hundra grattis-sms. Det är fantastiskt att se hur många vi har berört.

Hur bar ni er åt?!

– Svårt att sätta ord på det som skedde men vi trodde på oss själva hela tiden. Sedan vi tog över som tränare i november förlorade vi aldrig två matcher i rad. Jo, de två första mot Modo. Sen hade vi tur och flax också men det gäller att hitta vägar att vinna.

Vilken födelsedag!

Fredagen den 20 november fyllde Gereon 29.

– Dagen efter fick jag ett samtal med beskedet: ”Du ska hålla i A-lagets träning på måndag. På kvällen kommer vår nye headcoach”. Då hade jag tagit över J20 bara två veckor tidigare när Mikael Karlberg gick in i Leksands nya sportråd.

Sedan kom nästa utmaning. Perra hade en semesterresa till Vancouver inbokad. Leksand tyckte att han kunde åka.

– Jag och ”Sigge” Svensson fick coacha laget själva i fyra matcher. Visst blev jag nervös.

I första matchen fick fansen en fingervisning om vad som skulle komma...

– Vi kvitterade hemma mot Bofors en minut från slutet och gjorde segermålet i sista sekunden!

SHL:s yngste

I fredags blev Gereon SHL:s yngste tränare. Många av spelarna är äldre!

Så var det också när Gereon tog över Sunnes J20-lag som 18-åring.

– Jag blev aldrig någon bra spelare. Tränarsysslan var min grej.

Redan första tränaråret tog Gereon Sunnes J20 till kval till Super Elit.

Gereon, förresten. Var kommer det ifrån?

– En släkting långt tillbaka hette så och mina föräldrar gillade det. Namnet är faktiskt en dörröppnare!

Bara en handfull svenskar har Gereon som tilltalsnamn. Gereon var enligt helgonlegenden en romersk soldat som led martyrdöden på 500-talet.

Hyllar Perra

Gereon öser lovord över Perra Johnsson, som han lärde känna redan under tiden i Sunne.

– En kung. Alla har något att lära av hans sätt att vara. Perra är grym på att få folk att växa. Han är prestigelös, är alltid sig själv och får för lite cred för sina hockeykunskaper.

Och Gereon hyllar förstås även Jonas Frögren:

– Han betydde enormt mycket. En fältherre och en idol för mig. Som ”Frögga” offrade sig!

Din roll i tränartrion?

– Jag jobbade mycket med isträningarna och skötte videocoachningen. Datorer är inte riktigt Perras grej, haha.

Drömmer du om att bli förstetränare i SHL. I Färjestad kanske?

– Nej, jag tänker inte i de banorna. Jag är väldigt tacksam mot Leksand som vågade släppa fram mig trots att jag är så ung. Nu jobbar jag hårt med att fortsätta förkovra mina kunskaper.

Pennerborn mentor

I sommar blir det lite semester hemma i Värmland och så polaren från Sunne Johan Pennerborns (J18-tränare i FBK) årliga tillställning i Humletorp med diverse kul aktiviteter, där även Perra är med sedan många år.

– Johan är min mentor, vän och kollega. Det var han som tog mig till Leksand för sex år sedan.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.