2016-03-30 15:51

2016-03-30 17:11

Peter petade värmlänningarna

ISHOCKEY: Sjökvist: "Jag körde ett rejält löppass för att få ut frustrationen"

För tre år sedan dömde han SM-finalen Skellefteå Luleå och semifinalerna.

Men den här gången missar SHL:s näst yngste domare det roligaste.

– Jag fick beskedet i går, gick ut och körde ett rejält löppass i dag för att få ut frustrationen. Det blev min pysventil, säger Mikael Sjökvist,33, från Karlstad.

Domarbasen Peter Andersson från Karlstad kan knappast beskyllas för att vara lokalpatriotisk. Han gallrade bort båda de värmländska SHL-domarna inför semifinalerna. Förutom Sjökvist även Wolmer Edqvist.

– Konkurrensen är knivskarp och det är en förmån. Jag pratade personligen med alla sex som inte blev uttagna. Jag förstår att de är besvikna men de tar det på ett proffsigt sätt, säger Peter Andersson.

Nytt system

Av de tolv från kvartsfinalerna blir det sex kvar.

– Det är nytt. Vi kör efter systemet att samma domare dömer samma matchserie. En domare dömer två i rad, vilar en och så vidare. Det här enades ledning och domare om inför säsongen. Det ger domarna bättre förutsättningar, säger domarbasen.

Sjökvist föredrar också upplägget.

– Det är bra att gå ner från som tidigare åtta till sex domare i semifinalerna. Bra för domarna, spelarna och sporten. Men självklart blev jag väldigt besviken. Det är nu man vill vara med och det är nu man utvecklas. Känns tungt att inte få chansen att bekänna färg när prövningen är som hårdast. Det är det jag är mest besviken på.

Var yngst i SHL

Sjökvist var yngste SHL-domaren, född 1983, fram till Andreas Harnebring, född 1986, gjorde entré i höstas.

Patrik Sjöberg (uttagen till semifinalerna), Morgan Johansson och Wolmer Edqvist är äldst, 47 år.

– Peter sade till mig att jag hade gjort ett bra jobb i vinter, de har en plan för mig, att jag är ung och att det ska få ta sin tid. Det köper jag. Sen är tre av de sex uttagna domarna även med i VM och då måste de ju självklart döma slutet av SHL också.

– Ingen av de som inte får döma semin har gjort ett dåligt jobb. Tvärtom, betonar domarbasen.

Mikael Sjökvist blev proffsdomare för fyra år sedan efter att bara ha jobbat ett halvår på reklambyrå efter studierna.

– Det här är ett fantastiskt kul jobb och min långsiktiga målsättning är att få ett erkännande internationellt.

Wolmer Edqvist får inga sysselsättningsproblem. Han är inte proffs utan arbetar som verksamhetschef på ambulanssjukvården i Karlstad till vardags.

– Extra surt att jag åkte ut som sista namn. Vi tävlar ju också och vill döma sista matchen. Jag dömde semi ifjol och hoppades på minst semi i år, säger Wolmer.

Bortåt 70 matcher

Sjökvist har dömt totalt bortåt 70 matcher i vinter, inklusive CHL och Karjala Cup.

Hetaste matchen?

– Det har faktiskt varit lugna matcher och det är jag stolt över. Det är ett tecken på att det gått bra.

Efter att ha dömt SM-finalen för tre år sedan har Mikael Sjökvist fått nöja sig med kvartsfinaler. I år Skellefteå-HV71.

– Nu är det bara att dra i gång träningen och se till så att jag är ännu bättre nästa säsong. Fast det blir med blandade känslor jag sätter mig framför teven för att titta på semifinalerna. Jag vet ju hur kul det är. Det känns förstås inte lika viktigt längre när jag själv inte får vara med. Man har levt som i en bubbla och nu är det proppen ur.

De sex uttagna domarna är: Patrik Sjöberg, Sören Persson, Mikael Nord, Tobias Björk, Linus Öhlund, och finländaren Aleksi Rantala som dömt SHL i vinter och tidigare under 16 säsonger i finska ligan.

Men vi får ändå värmländskt domarinslag i semifinalerna. Linjedomarna Tobias Haster, Jönköping och Andreas Malmqvist, Åtvidaberg är båda från Karlstad ursprungligen. Den sistnämnde är även uttagen till hockey-VM.

Domarbasen Peter Andersson från Karlstad kan knappast beskyllas för att vara lokalpatriotisk. Han gallrade bort båda de värmländska SHL-domarna inför semifinalerna. Förutom Sjökvist även Wolmer Edqvist.

– Konkurrensen är knivskarp och det är en förmån. Jag pratade personligen med alla sex som inte blev uttagna. Jag förstår att de är besvikna men de tar det på ett proffsigt sätt, säger Peter Andersson.

Nytt system

Av de tolv från kvartsfinalerna blir det sex kvar.

– Det är nytt. Vi kör efter systemet att samma domare dömer samma matchserie. En domare dömer två i rad, vilar en och så vidare. Det här enades ledning och domare om inför säsongen. Det ger domarna bättre förutsättningar, säger domarbasen.

Sjökvist föredrar också upplägget.

– Det är bra att gå ner från som tidigare åtta till sex domare i semifinalerna. Bra för domarna, spelarna och sporten. Men självklart blev jag väldigt besviken. Det är nu man vill vara med och det är nu man utvecklas. Känns tungt att inte få chansen att bekänna färg när prövningen är som hårdast. Det är det jag är mest besviken på.

Var yngst i SHL

Sjökvist var yngste SHL-domaren, född 1983, fram till Andreas Harnebring, född 1986, gjorde entré i höstas.

Patrik Sjöberg (uttagen till semifinalerna), Morgan Johansson och Wolmer Edqvist är äldst, 47 år.

– Peter sade till mig att jag hade gjort ett bra jobb i vinter, de har en plan för mig, att jag är ung och att det ska få ta sin tid. Det köper jag. Sen är tre av de sex uttagna domarna även med i VM och då måste de ju självklart döma slutet av SHL också.

– Ingen av de som inte får döma semin har gjort ett dåligt jobb. Tvärtom, betonar domarbasen.

Mikael Sjökvist blev proffsdomare för fyra år sedan efter att bara ha jobbat ett halvår på reklambyrå efter studierna.

– Det här är ett fantastiskt kul jobb och min långsiktiga målsättning är att få ett erkännande internationellt.

Wolmer Edqvist får inga sysselsättningsproblem. Han är inte proffs utan arbetar som verksamhetschef på ambulanssjukvården i Karlstad till vardags.

– Extra surt att jag åkte ut som sista namn. Vi tävlar ju också och vill döma sista matchen. Jag dömde semi ifjol och hoppades på minst semi i år, säger Wolmer.

Bortåt 70 matcher

Sjökvist har dömt totalt bortåt 70 matcher i vinter, inklusive CHL och Karjala Cup.

Hetaste matchen?

– Det har faktiskt varit lugna matcher och det är jag stolt över. Det är ett tecken på att det gått bra.

Efter att ha dömt SM-finalen för tre år sedan har Mikael Sjökvist fått nöja sig med kvartsfinaler. I år Skellefteå-HV71.

– Nu är det bara att dra i gång träningen och se till så att jag är ännu bättre nästa säsong. Fast det blir med blandade känslor jag sätter mig framför teven för att titta på semifinalerna. Jag vet ju hur kul det är. Det känns förstås inte lika viktigt längre när jag själv inte får vara med. Man har levt som i en bubbla och nu är det proppen ur.

De sex uttagna domarna är: Patrik Sjöberg, Sören Persson, Mikael Nord, Tobias Björk, Linus Öhlund, och finländaren Aleksi Rantala som dömt SHL i vinter och tidigare under 16 säsonger i finska ligan.

Men vi får ändå värmländskt domarinslag i semifinalerna. Linjedomarna Tobias Haster, Jönköping och Andreas Malmqvist, Åtvidaberg är båda från Karlstad ursprungligen. Den sistnämnde är även uttagen till hockey-VM.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.