2016-09-29 06:00

2016-09-29 10:03

Spelar i tvåan – med tio procent kvar av synen

INNEBANDY: Anton Blomberg lyckades med det omöjliga

Det ska inte gå, men han klarade det.
Anton Blomberg, 24, är en slitvarg och vänsterforward i Karlstad Bredds lag, som är nykomling i innebandyns division två.
Anton är ordinarie i laget trots att han bara har tio procent kvar av synen. Men nu försämras den inte mer.

– När vi får in nya killar i laget berättar vi inte om mitt handikapp förrän efter några träningar. Många blir väldigt förvånad. De upptäckte inte jag är synskadad, berättar han.

När Anton var tio år drabbades han av ögonsjukdomen LHON.

– Dessförinnan var jag fullt seende. Det är det centrala synfältet som drabbas och blir suddigt. Jag ser bättre ut mot kanterna av ögat. Det var en fördel att jag hade spelat innebandy innan jag fick ögonsjukdomen. Därför kunde jag anpassa mig. Jag hade innebandyn i mig.

Anton rör sig mycket på innebandyplanen.

– Jag har lärt mig var bollarna hamnar utifrån hur medspelarna rör sig och vad som händer när backarna skickar upp passningarna. Kommunikation är ännu viktigare för mig. Det funkar bra. Jag har vant mig.

Anton är en krigare på innebandyplanen och spelar mycket box play. Hans uppgift i kedjan är att bana väg för medspelarna, bland andra bollsäkre Benjamin Hedman som spelat i allsvenskan med Skoghall.

– Höjdbollarna är besvärliga för mig eftersom bollen smälter ihop med väggarna och taket.

Livet utanför innebandyplanen fungerar också.

– Jag är utbildad ekonom och arbetar nu på ett finansinstitut i Karlstad. Tidigare jobbade jag en tid på överförmyndarnämnden i Karlstad kommun. Förre Degerforsmålvakten Peter Frostvik var min chef. När jag kom på anställningsintervju märke han inte att jag är synskadad.

Anton får inte köra bil men cyklar, om än försiktigt.

– Jag ser inte problemen, bara lösningarna. Jag kan inte läsa text på papper och jobbar därför med datorn där texten kan förstoras. Måste jag läsa från papper tar jag kort på texten med mobilen och zoomar in den, fast det är lite krångligt. Jag jobbar även med en läskamera och så har jag glasögon som zoomar in åtta gånger.

Anton hade assistent på högstadiet.

– Men inte under mina tre studieår till ekonom. Det var faktiskt en nyttig omställning för mig. Jag klarade det också.

När Anton fick ögonsjukdomen som tioåring spelade han även golf, hockey och fotboll.

– Hockeyn fick jag sluta men fotbollen fortsatte jag med i Norrstrand ända till för drygt två år sedan. Jag blev till och med utlånad till KBK och spelade en cup i Malmö.

Golfen?

– Jag tog upp den igen för två år sedan och har lyckats sänka mitt handikapp från 54 till 36 i år. Fast jag behöver hjälp med att få veta vart bollarna hamnar.

Inför den här säsongen har satsningen varit hårdare än tidigare.

– Ja, vi gick ju upp i tvåan så det har varit mycket träning, både fys och på innebandyplanen.

Lagkompisarna och tränaren Anders Höögh är förstås imponerade av Anton.

– Han är oerhört respekterad i laget. En ledare. Det finns inte nog många superlativ att säga. Det är imponerande att Anton klarar att spela på den här nivån. Han är en jätteduktig spelare och dessutom den som har högst träningsnärvaro. En väldigt ödmjuk kille, säger Höögh.

Kommande helg inleder Karlstad Bredd seriespelet.

– Det blir derby direkt, mot Karlstad Ungdom. Jättekul, säger Anton.

 

– När vi får in nya killar i laget berättar vi inte om mitt handikapp förrän efter några träningar. Många blir väldigt förvånad. De upptäckte inte jag är synskadad, berättar han.

När Anton var tio år drabbades han av ögonsjukdomen LHON.

– Dessförinnan var jag fullt seende. Det är det centrala synfältet som drabbas och blir suddigt. Jag ser bättre ut mot kanterna av ögat. Det var en fördel att jag hade spelat innebandy innan jag fick ögonsjukdomen. Därför kunde jag anpassa mig. Jag hade innebandyn i mig.

Anton rör sig mycket på innebandyplanen.

– Jag har lärt mig var bollarna hamnar utifrån hur medspelarna rör sig och vad som händer när backarna skickar upp passningarna. Kommunikation är ännu viktigare för mig. Det funkar bra. Jag har vant mig.

Anton är en krigare på innebandyplanen och spelar mycket box play. Hans uppgift i kedjan är att bana väg för medspelarna, bland andra bollsäkre Benjamin Hedman som spelat i allsvenskan med Skoghall.

– Höjdbollarna är besvärliga för mig eftersom bollen smälter ihop med väggarna och taket.

Livet utanför innebandyplanen fungerar också.

– Jag är utbildad ekonom och arbetar nu på ett finansinstitut i Karlstad. Tidigare jobbade jag en tid på överförmyndarnämnden i Karlstad kommun. Förre Degerforsmålvakten Peter Frostvik var min chef. När jag kom på anställningsintervju märke han inte att jag är synskadad.

Anton får inte köra bil men cyklar, om än försiktigt.

– Jag ser inte problemen, bara lösningarna. Jag kan inte läsa text på papper och jobbar därför med datorn där texten kan förstoras. Måste jag läsa från papper tar jag kort på texten med mobilen och zoomar in den, fast det är lite krångligt. Jag jobbar även med en läskamera och så har jag glasögon som zoomar in åtta gånger.

Anton hade assistent på högstadiet.

– Men inte under mina tre studieår till ekonom. Det var faktiskt en nyttig omställning för mig. Jag klarade det också.

När Anton fick ögonsjukdomen som tioåring spelade han även golf, hockey och fotboll.

– Hockeyn fick jag sluta men fotbollen fortsatte jag med i Norrstrand ända till för drygt två år sedan. Jag blev till och med utlånad till KBK och spelade en cup i Malmö.

Golfen?

– Jag tog upp den igen för två år sedan och har lyckats sänka mitt handikapp från 54 till 36 i år. Fast jag behöver hjälp med att få veta vart bollarna hamnar.

Inför den här säsongen har satsningen varit hårdare än tidigare.

– Ja, vi gick ju upp i tvåan så det har varit mycket träning, både fys och på innebandyplanen.

Lagkompisarna och tränaren Anders Höögh är förstås imponerade av Anton.

– Han är oerhört respekterad i laget. En ledare. Det finns inte nog många superlativ att säga. Det är imponerande att Anton klarar att spela på den här nivån. Han är en jätteduktig spelare och dessutom den som har högst träningsnärvaro. En väldigt ödmjuk kille, säger Höögh.

Kommande helg inleder Karlstad Bredd seriespelet.

– Det blir derby direkt, mot Karlstad Ungdom. Jättekul, säger Anton.