2015-03-28 06:00

2015-03-28 12:53

Målvaktskamp under hela året

INNEBANDY: Karlstad IBF har lyxen med att ha två bra och jämna målvakter

Med två bra målvakter och en hängiven målvaktstränare har Karlstad IBF nått nya höjder.
En stabilitet bakåt som har gjort att laget känt sig trygga och kunnat fokusera på anfallsspelet.

Inför säsongen gjorde Karlstad IBF en överraskande värvning från konkurrenten Skoghalls IBK. Niklas Nilsson, som var med och spelade upp Skoghall igen i allsvenskan, tog klivet över till antagonisten Karlstad IBF.

Nu stod alltså Karlstad IBF med två stycken förstemålvakter. En speciell situation som gjort att målvakterna Oliwer Cedergren och Nicklas Nilsson inte kunnat slappna av på någon träning.

”Öppna kort”

– När Nicklas kom visste jag att det skulle bli hård konkurrens. Det var öppna kort direkt från början, den som utmärker sig mest på träning under veckan får också spela. Det har varit tufft men inspirerande, man har aldrig kunnat slappna av, säger Oliwer.

– Det är det som har varit bra i år. Man måste försöka prestera varje träning, trots att man kan ha sämre dagar ibland. Det är då man går framåt i utvecklingen, säger Nicklas.

Egen tränare

En från början ovan situation, men som har blivit en gemenskap och ett egen liten grupp tillsammans med målvaktstränaren Mattias Karlsson. ”Matte” kom in i laget redan i slutet av förra säsongen. Inför den nuvarande säsongen fick Karlsson ett erbjudande om att vara kvar som målvaktstränare. Något som både Nicklas och Oliwer känner har varit utvecklande.

– Det är det här man har saknat under alla år, det är läge för innebandyn att ta efter hockeyn lite mer nu. Det har varit till stor hjälp för oss båda, säger Nicklas.

– Det är skönt att ha någon att kunna ventilera med. Vi målvakter ser ju situationerna lite annorlunda än vad utespelarna gör, då är det skönt att kunna snacka av sig med någon som ser sakerna på samma sätt. Jag tror utespelarna har märkt skillnad och haft nytta av honom också, säger Oliwer.

Olika stilar

Ett krav som Mattias Karlsson hade innan han hoppade på tåget som målvaktstränare var att få drilla Nicklas och Oliwer kontinuerligt. Målvakterna har kunnat fokusera och träna sammanhängande under hela säsongen med speciella övningar enbart för målvakter.

– Nicklas och Oliwer är i grunden två väldigt olika målvakter. Jag brukar kategorisera målvakterna på två olika sätt. Täcka/blocka och rädda/agera. Nicklas är mer täcka/blocka och Oliwer en rädda/agera målvakt. Vi har försökt jobba under året med att försöka få deras respektive styrkor till varandra, så att båda blir mer kompletta, säger Mattias.

”Tydliga framsteg”

Minst en gång i veckan kör de målvaktsträning. Då övar de bland annat på positionsspel, förflyttningar, hamna rätt och returspel.

– Jag ser tydliga framsteg på båda två. Oliwer är mer stabil i målet nu, slänger sig inte lika mycket som innan. Sitter rätt och förflyttar sig. Nicklas har blivit mer explosiv och snabbare i sidled. Kommer över rätt på långa förflyttningar och kan samtidigt behålla sin grundposition.

Nilsson i kvalet

De har spelat varannan match i stort sett under hela säsongen. Men inför näst sista matchen i serien och det stundande kvalet till SSL skulle börja, föll valet på Nicklas Nilsson som förstemålvakt.

– Vi tränare har diskuterat ihop, hur det sett ut under säsongen och hur vi tror det kommer se ut i kvalet. Vad vi trodde det skulle bli för spelbild i kvalet och hur motståndet skulle se ut. Vi kände att vi kommer vara stabila i försvaret och att motståndarna inte kommer få de klara målchanserna som Oliwer är väldigt duktig på. Vi kände att Nicklas är så jäkla säker på skott utifrån. Då passar Nicklas oss bäst nu när vi går in i kvalet utifrån hur vi vill att det ska se ut, säger Mattias Karlsson.


Glenn Skogström

Inför säsongen gjorde Karlstad IBF en överraskande värvning från konkurrenten Skoghalls IBK. Niklas Nilsson, som var med och spelade upp Skoghall igen i allsvenskan, tog klivet över till antagonisten Karlstad IBF.

Nu stod alltså Karlstad IBF med två stycken förstemålvakter. En speciell situation som gjort att målvakterna Oliwer Cedergren och Nicklas Nilsson inte kunnat slappna av på någon träning.

”Öppna kort”

– När Nicklas kom visste jag att det skulle bli hård konkurrens. Det var öppna kort direkt från början, den som utmärker sig mest på träning under veckan får också spela. Det har varit tufft men inspirerande, man har aldrig kunnat slappna av, säger Oliwer.

– Det är det som har varit bra i år. Man måste försöka prestera varje träning, trots att man kan ha sämre dagar ibland. Det är då man går framåt i utvecklingen, säger Nicklas.

Egen tränare

En från början ovan situation, men som har blivit en gemenskap och ett egen liten grupp tillsammans med målvaktstränaren Mattias Karlsson. ”Matte” kom in i laget redan i slutet av förra säsongen. Inför den nuvarande säsongen fick Karlsson ett erbjudande om att vara kvar som målvaktstränare. Något som både Nicklas och Oliwer känner har varit utvecklande.

– Det är det här man har saknat under alla år, det är läge för innebandyn att ta efter hockeyn lite mer nu. Det har varit till stor hjälp för oss båda, säger Nicklas.

– Det är skönt att ha någon att kunna ventilera med. Vi målvakter ser ju situationerna lite annorlunda än vad utespelarna gör, då är det skönt att kunna snacka av sig med någon som ser sakerna på samma sätt. Jag tror utespelarna har märkt skillnad och haft nytta av honom också, säger Oliwer.

Olika stilar

Ett krav som Mattias Karlsson hade innan han hoppade på tåget som målvaktstränare var att få drilla Nicklas och Oliwer kontinuerligt. Målvakterna har kunnat fokusera och träna sammanhängande under hela säsongen med speciella övningar enbart för målvakter.

– Nicklas och Oliwer är i grunden två väldigt olika målvakter. Jag brukar kategorisera målvakterna på två olika sätt. Täcka/blocka och rädda/agera. Nicklas är mer täcka/blocka och Oliwer en rädda/agera målvakt. Vi har försökt jobba under året med att försöka få deras respektive styrkor till varandra, så att båda blir mer kompletta, säger Mattias.

”Tydliga framsteg”

Minst en gång i veckan kör de målvaktsträning. Då övar de bland annat på positionsspel, förflyttningar, hamna rätt och returspel.

– Jag ser tydliga framsteg på båda två. Oliwer är mer stabil i målet nu, slänger sig inte lika mycket som innan. Sitter rätt och förflyttar sig. Nicklas har blivit mer explosiv och snabbare i sidled. Kommer över rätt på långa förflyttningar och kan samtidigt behålla sin grundposition.

Nilsson i kvalet

De har spelat varannan match i stort sett under hela säsongen. Men inför näst sista matchen i serien och det stundande kvalet till SSL skulle börja, föll valet på Nicklas Nilsson som förstemålvakt.

– Vi tränare har diskuterat ihop, hur det sett ut under säsongen och hur vi tror det kommer se ut i kvalet. Vad vi trodde det skulle bli för spelbild i kvalet och hur motståndet skulle se ut. Vi kände att vi kommer vara stabila i försvaret och att motståndarna inte kommer få de klara målchanserna som Oliwer är väldigt duktig på. Vi kände att Nicklas är så jäkla säker på skott utifrån. Då passar Nicklas oss bäst nu när vi går in i kvalet utifrån hur vi vill att det ska se ut, säger Mattias Karlsson.


Glenn Skogström

Snabba frågor Nicklas

Backskott - Friläge

Straffar - Sudden

Dekorerad - Omålad mask

Handskar - Bara händer

Twitter - Instagram

Fotboll - Ishockey

Snabba frågor Oliwer

Backskott - Friläge

Straffar - Sudden

Dekorerad - Omålad mask

Handskar - Bara händer

Twitter - Instagram

Fotboll - Ishockey