2017-06-08 15:30

2017-06-08 16:05

"De hotar mig på gatan"

HANDBOLL: Linnéa fick FN-pris för mänskliga rättigheter – men hoten mot henne bara ökar

På torsdagen fick förra Helltontjejen Linnéa Claeson ta emot FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter.
Priserna haglar över henne – men männens näthat har inte minskat. Tvärtom.
– Det blir bara värre och värre. Nu får jag även ta emot hot på gatan. Det är nytt, berättar hon.

Linnéa startade det uppmärksammade kontot ”Assholesonline” på Instagram. Där hänger hon ut och bemöter de som trakasserar henne sexuellt. Hon gör det i sarkastiska ordlag, kryddat med svart humor.

Men hatet, sextrakasserierna och hoten avtar inte.

”Blir värre och värre”

– Ju mer jag syns desto mer skit får jag. Senast i dag efter att jag satt i morgonsoffan i Gomorron Sverige med ordföranden i FN-förbundet, där det blev offentligt att jag får FN-priset.

Galenpannorna har alltså inte lugnat ner sig?

– Nej, det blir bara värre och värre. Det är ett demokratiproblem som kvinnor i det offentliga rummet har; politiker, journalister, kändisar och tv-personligheter. Det är likadant för mig. Jag får mordhot, våldtäktshot, kidnappningshot. Både på internet och på gatan.

Ger de sig på dig på gatan också?!

– Ja, de har börjat med det nu. Det är nytt och jätteläskigt.

Behöver du personskydd?

– Jag hoppas inte det. Jag försöker undvika det om jag kan.

Men Linnéa viker inte ner sig.

– Jag gör min grej och fortsätter med det. Ju mer uppmärksamhet jag får i form av sådana här priser så innebär det att jag kan ge mer uppmärksamhet och lyfta frågan.

På torsdagen tog Linnéa emot FN-förbundets pris vid ett seminarium på Kulturhuset i Stockholm, om mäns hat mot kvinnor på nätet.

– Jätteroligt och fantastiskt.

Motiveringen lyder:

”Linnéa Claeson har med mod reagerat och agerat öppet mot hot och kränkningar på nätet, och därigenom synliggjort en skrämmande verklighet som många möter. Linnéa har, genom ett engagemang som spridit sig som ringar på vattnet i breda folklager, bemött sexuella trakasserier med en blandning av humor och allvar. Linnéa lyfter också på ett förtjänstfullt sätt fram dessa viktiga frågor i traditionella medier”.

Det är fjärde gången som FN-förbundet uppmärksammar en person som gjort viktiga insatser för mänskliga rättigheter i Sverige.

Tidigare i år fick Karlstadstjejen M-priset 2017 av organisationen Individuell Människohjälp.

Hon vann även kategorin media när tidningen Resumé utsåg landets 150 Superkommunikatörer.

Linnéa kom till Karlstad som tioåring och bodde här i tio år. Hon spelade i Hellton många säsonger innan det bar av till Skuru i allsvenskan.

Nyligen värvades hon till Ringkøbing i högsta danska ligan.

– Jag flyttar dit 15 juli.

Du fortsätter förstås din kamp där?

– Absolut. De danska tidningarna har redan börjat skriva. De är medvetna om att jag kommer och bråkar lite med dem. Det är ännu värre för kvinnorna i Danmark. Ännu mer sexistiskt och rasistiskt. Jag får något att bita i där. Jag har redan börjat smida planer!

 

Linnéa startade det uppmärksammade kontot ”Assholesonline” på Instagram. Där hänger hon ut och bemöter de som trakasserar henne sexuellt. Hon gör det i sarkastiska ordlag, kryddat med svart humor.

Men hatet, sextrakasserierna och hoten avtar inte.

”Blir värre och värre”

– Ju mer jag syns desto mer skit får jag. Senast i dag efter att jag satt i morgonsoffan i Gomorron Sverige med ordföranden i FN-förbundet, där det blev offentligt att jag får FN-priset.

Galenpannorna har alltså inte lugnat ner sig?

– Nej, det blir bara värre och värre. Det är ett demokratiproblem som kvinnor i det offentliga rummet har; politiker, journalister, kändisar och tv-personligheter. Det är likadant för mig. Jag får mordhot, våldtäktshot, kidnappningshot. Både på internet och på gatan.

Ger de sig på dig på gatan också?!

– Ja, de har börjat med det nu. Det är nytt och jätteläskigt.

Behöver du personskydd?

– Jag hoppas inte det. Jag försöker undvika det om jag kan.

Men Linnéa viker inte ner sig.

– Jag gör min grej och fortsätter med det. Ju mer uppmärksamhet jag får i form av sådana här priser så innebär det att jag kan ge mer uppmärksamhet och lyfta frågan.

På torsdagen tog Linnéa emot FN-förbundets pris vid ett seminarium på Kulturhuset i Stockholm, om mäns hat mot kvinnor på nätet.

– Jätteroligt och fantastiskt.

Motiveringen lyder:

”Linnéa Claeson har med mod reagerat och agerat öppet mot hot och kränkningar på nätet, och därigenom synliggjort en skrämmande verklighet som många möter. Linnéa har, genom ett engagemang som spridit sig som ringar på vattnet i breda folklager, bemött sexuella trakasserier med en blandning av humor och allvar. Linnéa lyfter också på ett förtjänstfullt sätt fram dessa viktiga frågor i traditionella medier”.

Det är fjärde gången som FN-förbundet uppmärksammar en person som gjort viktiga insatser för mänskliga rättigheter i Sverige.

Tidigare i år fick Karlstadstjejen M-priset 2017 av organisationen Individuell Människohjälp.

Hon vann även kategorin media när tidningen Resumé utsåg landets 150 Superkommunikatörer.

Linnéa kom till Karlstad som tioåring och bodde här i tio år. Hon spelade i Hellton många säsonger innan det bar av till Skuru i allsvenskan.

Nyligen värvades hon till Ringkøbing i högsta danska ligan.

– Jag flyttar dit 15 juli.

Du fortsätter förstås din kamp där?

– Absolut. De danska tidningarna har redan börjat skriva. De är medvetna om att jag kommer och bråkar lite med dem. Det är ännu värre för kvinnorna i Danmark. Ännu mer sexistiskt och rasistiskt. Jag får något att bita i där. Jag har redan börjat smida planer!