2016-01-02 17:45

2016-01-03 14:27

Hellton föll tungt på hemmaplan

HANDBOLL: Hellton-Skuru 19–28

Skuru var numret för stort – till sist.
– Sista tjugo orkade vi inte helt enkelt, säger Helltons lagkapten Karin Ullén efter niomålsförlusten.

I onsdags utmanade Karlstadslaget tabelltvåan Skuru på allvar. Lagen höll jämna steg fram till matchens slutskede – där hemmalaget Skuru till slut vann med 27–25.

Matchbilden såg länge ut att bli densamma även under lördagens returmöte i Sundsta sporthall. I halvtid stod det 12–12. Fem minuter in i andra halvan stegrade dock tabelltvåan i gång på allvar.

– De här tjejerna har spelat i elitserien i många år. När de trycker i en extra växel och får lite luft under vingarna då märks det att de är numret större liksom, säger Karin Ullén.

Matchen slutade 28–19 till Skuru. Hellton kammade därmed noll i dubbelmötet mot sörmlänningarna den gångna veckan.

– Vi står upp i 100 minuter av de 120. Sen var det som om någon tryckte på en strömbrytare för oss. Vi slår av på tempot och har ingen energi. Men det är klart – vi blir trötta och vi har en väldigt liten trupp som går hårt på några få spelare. Vi räckte inte till slut, säger Ullén.

Hemmalagets tränare var inne på samma linje.

– Skuru har en väldigt bred trupp. De har två landslagsspelare på banan i dag, och dessutom satt flertalet duktiga spelare på bänken hela matchen. Det finns en anledning till att de har spelat två SM-finaler i rad, säger Tomas Dunder.

”Får inget gratis”

Lagkapten Ullén summerar dubbelmötet.

– Vi hade väldigt gärna haft en poäng. I alla fall på bortaplan. Där tycker jag att kryss hade varit rättvist, men det är så. Man får inget gratis som underdog. Man får kriga för varenda poäng man får, och mot de här bättre lagen är det tufft alltså.

Den sylvassa anfallsduon i systrarna Karin och Kristin Ullén var, tillsammans med Sofia Jonsson-Stenblom i hemmamålet, en stor anledning till att värmlänningarna kunde mäta sig med topplaget i Karlstad. Tillsammans stod systrarna för 13 av hemmalagets 19 mål.

– Karin pressade det utdragna försvaret bra i dag, vilket jag tycker att hon gjorde även i onsdags. Då gick det sämre för mig, men i dag lossnade det lite, säger Kristin, som noterades för sju av målen.

Hellton för snälla

Kristin utnyttjade sin snabbhet och kontrade in merparten av sina mål, Karin utnyttjade sin styrka och valde ”genvägen” mellan Skurus storväxta mittlås.

Den sistnämnda var, liksom många andra, inte rädd för att ta stryk. Hon anser dock att värmlänningarna måste bli tuffare i sitt spel.

– Vi är alldeles för snälla för den här serien egentligen. Vi har tränat mycket med killar nu och det måste vi göra för att det smäller betydligt mer än vad man kan tro i en sådan här match. Det är händer i ansiktet och runt halsen hela tiden liksom. Det är bara att bita ihop och ge tillbaka med samma medel.

Karin förtydligar att det främst gäller i försvarsspelet.

– Vi är inte där och trycker till ordentligt. Vi är där och markerar lite hellre än att ge dem en ordentlig smäll. Det är ju då de tappar i styrka och balans. Det är där vi behöver bli tuffare.

Nostalgisk Claeson

I bortalaget gjorde Linnéa Claeson comeback i Sundstad sporthall. Innan flytten 2009 var hon ett superlöfte tillika nyckelspelare i det Hellton som tog steget upp i division 1. Hon tyckte att det var jättekul att vara tillbaka.

– Vilket häftigt engagemang och mycket publik! Det var verkligen roligt – nostalgiskt för mig, säger 23-åringen.

I bottenskiktet besegrade Kristianstad tabelltrean Höör med 27–24 på hemmaplan. Trots att Kristianstad knaprade in på Hellton, som fortfarande behåller sin sjundeplats, oroar det inte Kristin Ullén.

– Det är bara inspirerande. Det visar att ingenting är omöjligt när bottenlagen slår dem i toppen.

På fredag gästar Hellton tabellsexan Skövde.

I onsdags utmanade Karlstadslaget tabelltvåan Skuru på allvar. Lagen höll jämna steg fram till matchens slutskede – där hemmalaget Skuru till slut vann med 27–25.

Matchbilden såg länge ut att bli densamma även under lördagens returmöte i Sundsta sporthall. I halvtid stod det 12–12. Fem minuter in i andra halvan stegrade dock tabelltvåan i gång på allvar.

– De här tjejerna har spelat i elitserien i många år. När de trycker i en extra växel och får lite luft under vingarna då märks det att de är numret större liksom, säger Karin Ullén.

Matchen slutade 28–19 till Skuru. Hellton kammade därmed noll i dubbelmötet mot sörmlänningarna den gångna veckan.

– Vi står upp i 100 minuter av de 120. Sen var det som om någon tryckte på en strömbrytare för oss. Vi slår av på tempot och har ingen energi. Men det är klart – vi blir trötta och vi har en väldigt liten trupp som går hårt på några få spelare. Vi räckte inte till slut, säger Ullén.

Hemmalagets tränare var inne på samma linje.

– Skuru har en väldigt bred trupp. De har två landslagsspelare på banan i dag, och dessutom satt flertalet duktiga spelare på bänken hela matchen. Det finns en anledning till att de har spelat två SM-finaler i rad, säger Tomas Dunder.

”Får inget gratis”

Lagkapten Ullén summerar dubbelmötet.

– Vi hade väldigt gärna haft en poäng. I alla fall på bortaplan. Där tycker jag att kryss hade varit rättvist, men det är så. Man får inget gratis som underdog. Man får kriga för varenda poäng man får, och mot de här bättre lagen är det tufft alltså.

Den sylvassa anfallsduon i systrarna Karin och Kristin Ullén var, tillsammans med Sofia Jonsson-Stenblom i hemmamålet, en stor anledning till att värmlänningarna kunde mäta sig med topplaget i Karlstad. Tillsammans stod systrarna för 13 av hemmalagets 19 mål.

– Karin pressade det utdragna försvaret bra i dag, vilket jag tycker att hon gjorde även i onsdags. Då gick det sämre för mig, men i dag lossnade det lite, säger Kristin, som noterades för sju av målen.

Hellton för snälla

Kristin utnyttjade sin snabbhet och kontrade in merparten av sina mål, Karin utnyttjade sin styrka och valde ”genvägen” mellan Skurus storväxta mittlås.

Den sistnämnda var, liksom många andra, inte rädd för att ta stryk. Hon anser dock att värmlänningarna måste bli tuffare i sitt spel.

– Vi är alldeles för snälla för den här serien egentligen. Vi har tränat mycket med killar nu och det måste vi göra för att det smäller betydligt mer än vad man kan tro i en sådan här match. Det är händer i ansiktet och runt halsen hela tiden liksom. Det är bara att bita ihop och ge tillbaka med samma medel.

Karin förtydligar att det främst gäller i försvarsspelet.

– Vi är inte där och trycker till ordentligt. Vi är där och markerar lite hellre än att ge dem en ordentlig smäll. Det är ju då de tappar i styrka och balans. Det är där vi behöver bli tuffare.

Nostalgisk Claeson

I bortalaget gjorde Linnéa Claeson comeback i Sundstad sporthall. Innan flytten 2009 var hon ett superlöfte tillika nyckelspelare i det Hellton som tog steget upp i division 1. Hon tyckte att det var jättekul att vara tillbaka.

– Vilket häftigt engagemang och mycket publik! Det var verkligen roligt – nostalgiskt för mig, säger 23-åringen.

I bottenskiktet besegrade Kristianstad tabelltrean Höör med 27–24 på hemmaplan. Trots att Kristianstad knaprade in på Hellton, som fortfarande behåller sin sjundeplats, oroar det inte Kristin Ullén.

– Det är bara inspirerande. Det visar att ingenting är omöjligt när bottenlagen slår dem i toppen.

På fredag gästar Hellton tabellsexan Skövde.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.