2015-04-12 17:24

2015-04-12 21:16

"Det största jag varit med om"

HANDBOLL: Årets knall i värmländsk idrott – Hellton klar för elitserien

Hellton vann också andra kvalmatchen (19–17) mot Skånela och spelar i elitserien nästa säsong. Årets knall i värmländsk idrott!
– Obeskrivbart, klarar inte att sätta ord på mina känslor. Jag är bara så himla glad, säger Linda Johansson.

Linda Johansson har varit med om Helltons hela resa alltifrån division två till elitserien. Hon är tillsammans med målvakten Lisa Karlsson den enda som har rutin från spel i högsta damligan.

Trots det hade Linda den här söndagskvällen inga problem med att ranka kvalsegern mot Skånela.

– Det största jag varit med om, utan tvekan. Jag tänker tillbaka när jag kom till Karlstad och vi spelade i division två. Nu är vi i elitserien. Det har kostat mycket blod, svett och tårar...men vilken resa. Otroligt. Har svårt fatta vad vi gjort.

Matchplanen höll

Linda klev fram som målgörare (fem mål) och var en viktig kugge i både försvar och anfall. Hon sparade inte på berömmet.

– Vi sa att håller vi jämna steg med Skånela fram till halvtid har vi en bra chans. Det stämde också, när vi gick ifrån med några mål i andra halvlek märktes det direkt på deras kroppsspråk att de blev nervösa. Det var precis det vi hade pratat om inför matchen.

Sofia Stenblom vaktade målet hela matchen och var en av huvudfigurerna i laget. Lisa Karlsson gick dock in och klarade två straffar i slutet av första halvlek.

– Självklart var det ett par ingripanden som stärkte hela laget samtidigt som Skånela fick negativa tankar. Men det var en lagseger, jag är så jäkla stolt över laget. Det var vi som vann. Och sättet som vi gjorde det på.

Innan Linda satte sig i bussen för hemresan sa hon:

– Nu ser jag fram mot min roligaste bussresa någonsin.

Och nu fortsätter du en säsong till, av bara farten?

– Den frågan svarar jag på lite senare. Nu ska jag bara njuta.

Tårar i massor

Tränaren Christer Bergqvist hade svårt att direkt ta in det som hände i Märstahallen den här söndagskvällen.

– Det är många som gråter, glädjetårar, och vi har många supportrar här som är lika glada. Här står jag och tänker, ”Vad är det som hänt”. Skämt åsido, jag är jätteglad och stolt. Vi följde den matchplan vi hade åter igen.

Hellton låg under med tre bollar vid ett par tillfällen i första halvlek, men kom igen och vände matchen och utklassade Skånela under andra halvlek.

– När syrgasen kom fram i Skånela fortsatte vi. Åter igen stängde vi igen i försvarsspelet och det blev avgörande. Vårt försvarsspel i dag skulle räcka till mot många lag också i elitserien.

Hur kommer ni fira?

– Jag räknar med en del tjo och tjim i bussen under hemfärden och sedan blir det, som det brukar, ett varv i rondellen när vi kör in i Karlstad. Kanske ett par varv den här gången faktiskt. Vi har annars redan bestämt att det lite större firandet väntar vi med till helgen.

Böjeryd på önskelistan

Det är en hel del stänk av bragd över det Helltonlaget gjort tillsammans med sitt ledarteam. De inledde säsongen med en tunn trupp men Tomas Dunder och Christer Bergqvist har fått ihop ett lag där kugge efter kugge fallit på plats.

Nu börjar arbetet med nästa års lagbygge. Högst upp på önskelistan lär en viss Julia Böjeryd stå. ”Böjen” som lämnade Hellton inför den här säsongen för spel i Skånela. Sju mål satte Julia i matchen och var målbäst på det i Skånela.

Målgörare Hellton: Kristin Ullén 6, Linda Johansson 5, Frida Alm 3, Julia Johansson, Maria Lindh, Mathilda Jorfors, Johanna Olsson och Karin Ullén. Skånela: Julia Böjeryd 7, Fatos Kücükyildiz 5, Sofia Nyström 2, Hannah Grytgård 2, Lovin Suleman.

Linda Johansson har varit med om Helltons hela resa alltifrån division två till elitserien. Hon är tillsammans med målvakten Lisa Karlsson den enda som har rutin från spel i högsta damligan.

Trots det hade Linda den här söndagskvällen inga problem med att ranka kvalsegern mot Skånela.

– Det största jag varit med om, utan tvekan. Jag tänker tillbaka när jag kom till Karlstad och vi spelade i division två. Nu är vi i elitserien. Det har kostat mycket blod, svett och tårar...men vilken resa. Otroligt. Har svårt fatta vad vi gjort.

Matchplanen höll

Linda klev fram som målgörare (fem mål) och var en viktig kugge i både försvar och anfall. Hon sparade inte på berömmet.

– Vi sa att håller vi jämna steg med Skånela fram till halvtid har vi en bra chans. Det stämde också, när vi gick ifrån med några mål i andra halvlek märktes det direkt på deras kroppsspråk att de blev nervösa. Det var precis det vi hade pratat om inför matchen.

Sofia Stenblom vaktade målet hela matchen och var en av huvudfigurerna i laget. Lisa Karlsson gick dock in och klarade två straffar i slutet av första halvlek.

– Självklart var det ett par ingripanden som stärkte hela laget samtidigt som Skånela fick negativa tankar. Men det var en lagseger, jag är så jäkla stolt över laget. Det var vi som vann. Och sättet som vi gjorde det på.

Innan Linda satte sig i bussen för hemresan sa hon:

– Nu ser jag fram mot min roligaste bussresa någonsin.

Och nu fortsätter du en säsong till, av bara farten?

– Den frågan svarar jag på lite senare. Nu ska jag bara njuta.

Tårar i massor

Tränaren Christer Bergqvist hade svårt att direkt ta in det som hände i Märstahallen den här söndagskvällen.

– Det är många som gråter, glädjetårar, och vi har många supportrar här som är lika glada. Här står jag och tänker, ”Vad är det som hänt”. Skämt åsido, jag är jätteglad och stolt. Vi följde den matchplan vi hade åter igen.

Hellton låg under med tre bollar vid ett par tillfällen i första halvlek, men kom igen och vände matchen och utklassade Skånela under andra halvlek.

– När syrgasen kom fram i Skånela fortsatte vi. Åter igen stängde vi igen i försvarsspelet och det blev avgörande. Vårt försvarsspel i dag skulle räcka till mot många lag också i elitserien.

Hur kommer ni fira?

– Jag räknar med en del tjo och tjim i bussen under hemfärden och sedan blir det, som det brukar, ett varv i rondellen när vi kör in i Karlstad. Kanske ett par varv den här gången faktiskt. Vi har annars redan bestämt att det lite större firandet väntar vi med till helgen.

Böjeryd på önskelistan

Det är en hel del stänk av bragd över det Helltonlaget gjort tillsammans med sitt ledarteam. De inledde säsongen med en tunn trupp men Tomas Dunder och Christer Bergqvist har fått ihop ett lag där kugge efter kugge fallit på plats.

Nu börjar arbetet med nästa års lagbygge. Högst upp på önskelistan lär en viss Julia Böjeryd stå. ”Böjen” som lämnade Hellton inför den här säsongen för spel i Skånela. Sju mål satte Julia i matchen och var målbäst på det i Skånela.

Målgörare Hellton: Kristin Ullén 6, Linda Johansson 5, Frida Alm 3, Julia Johansson, Maria Lindh, Mathilda Jorfors, Johanna Olsson och Karin Ullén. Skånela: Julia Böjeryd 7, Fatos Kücükyildiz 5, Sofia Nyström 2, Hannah Grytgård 2, Lovin Suleman.

  • Kenneth Olsson