2017-09-07 19:35

2017-09-08 15:15

Jonas Blixt flyr orkanen Irma

GOLF: "Vi har haft tur tidigare, nu smäller det. Hoppas något finns kvar av mitt hus"

Det finns 51 miljoner människor i orkanen Irmas drabbade områden.
En av dem är värmländske golfstjärnan Jonas Blixt i Jacksonville, Florida.
– Det kommer att smälla på bra här men så länge jag överlever går allt att bygga upp igen. Jag och syrran ska evakuera på lördag. Jag hoppas det finns något kvar av mitt hus när jag kommer tillbaka, säger han.

När NWT når Blixt i bostaden står han i begrepp att införskaffa sandsäckar i ett försök att säkra huset en smula inför monstret Irmas ankomst.

– Om det nu finns några sandsäckar kvar att köpa vill säga. Jag har bott här sedan 2011. Vi i Jacksonville har haft enorm tur på senare år. Nu vänder vinden. Det kommer att hända grejer här, konstaterar Blixt.

Just nu undersöker Blixt och systern olika alternativ för evakueringen på lördag.

– Det kan bli San Diego i Kalifornien eller New York. Vi har kompisar där. Vi får se.

Blir det svårt att hitta flyg nu när alla flyr från området samtidigt?

– Nej, inte än i alla fall.

Hajar i trädgården

Blixts hus är beläget på en halvö, bara 400 meter från havet.

– Problemet är att Jacksonville Beach ligger under havsytan och skyddas av en sandbank. Det värsta som kan hända är vattnet drar in över land. Der ska ju regna över en meter. Det blir en jävla massa vatten. Vågorna riskerar att bli fyra meter höga och det innebär att det kan hamna hajar i villaträdgårdarna. Risken är stor att mitt hus blir översvämmat också.

Jacksonville har varit förskonat från orkanernas verkningar de senaste åren.

– Vi har haft väldig tur här, fram till nu. Det värsta jag råkat ut för under de här åren var att ett insektsnät, som jag hade över uteplatsen på baksidan, blåste sönder ifjol. Stormarna har antingen gått förbi Jacksonville eller mattats av när de kom hit. Nu blir det mycket värre har jag förstått.

Börjar du bli van vid orkanhoten?

– Nej, det blir man aldrig!

Värsta på 100 år

Stormen Irma har högsta kategorin, en femma, med stormvindar på 300 kilometer i timmen. Den har redan lagt öar i Västindien i spillror och lämnat 90 procent av öborna hemlösa på vissa ställen.

Nu befarar man att Irma kan bli den värsta stormen på 100 år. Nationalgardet i Florida har kallat in 70 000 man för att klara evakueringen under fredag och lördag.

Hem till Sverige

– Jag har en orkanförsäkring. Det måste alla ha som köper hus i Florida. Men den täcker inte allt, säger Blixt.

När har du planerat att återvända efter evakueringen?

– Jag åker tillbaka på tisdag. Problemet är att jag ska flyga hem till Sverige redan på torsdag för att vara med på en kompis bröllop. Jag får inte så mycket tid över att inspektera skadorna och vidta åtgärder. Jag måste hinna med att kolla upp hur det ser ut och fixa vad som går att fixa innan jag åker till Sverige. Jag hoppas att åtminstone något finns kvar av huset när jag kommer tillbaka.

Blixt stannar i Sverige till 23 september.

Han missade chansen att få spela avgörandet i FedEx Cup på PGA-touren.

– Jag får lite semester nu. Nästa tävling för min del är inte förrän 3 oktober.

Fast så här hade han inte räknat med att tvingas tillbringa ledigheten...

När NWT når Blixt i bostaden står han i begrepp att införskaffa sandsäckar i ett försök att säkra huset en smula inför monstret Irmas ankomst.

– Om det nu finns några sandsäckar kvar att köpa vill säga. Jag har bott här sedan 2011. Vi i Jacksonville har haft enorm tur på senare år. Nu vänder vinden. Det kommer att hända grejer här, konstaterar Blixt.

Just nu undersöker Blixt och systern olika alternativ för evakueringen på lördag.

– Det kan bli San Diego i Kalifornien eller New York. Vi har kompisar där. Vi får se.

Blir det svårt att hitta flyg nu när alla flyr från området samtidigt?

– Nej, inte än i alla fall.

Hajar i trädgården

Blixts hus är beläget på en halvö, bara 400 meter från havet.

– Problemet är att Jacksonville Beach ligger under havsytan och skyddas av en sandbank. Det värsta som kan hända är vattnet drar in över land. Der ska ju regna över en meter. Det blir en jävla massa vatten. Vågorna riskerar att bli fyra meter höga och det innebär att det kan hamna hajar i villaträdgårdarna. Risken är stor att mitt hus blir översvämmat också.

Jacksonville har varit förskonat från orkanernas verkningar de senaste åren.

– Vi har haft väldig tur här, fram till nu. Det värsta jag råkat ut för under de här åren var att ett insektsnät, som jag hade över uteplatsen på baksidan, blåste sönder ifjol. Stormarna har antingen gått förbi Jacksonville eller mattats av när de kom hit. Nu blir det mycket värre har jag förstått.

Börjar du bli van vid orkanhoten?

– Nej, det blir man aldrig!

Värsta på 100 år

Stormen Irma har högsta kategorin, en femma, med stormvindar på 300 kilometer i timmen. Den har redan lagt öar i Västindien i spillror och lämnat 90 procent av öborna hemlösa på vissa ställen.

Nu befarar man att Irma kan bli den värsta stormen på 100 år. Nationalgardet i Florida har kallat in 70 000 man för att klara evakueringen under fredag och lördag.

Hem till Sverige

– Jag har en orkanförsäkring. Det måste alla ha som köper hus i Florida. Men den täcker inte allt, säger Blixt.

När har du planerat att återvända efter evakueringen?

– Jag åker tillbaka på tisdag. Problemet är att jag ska flyga hem till Sverige redan på torsdag för att vara med på en kompis bröllop. Jag får inte så mycket tid över att inspektera skadorna och vidta åtgärder. Jag måste hinna med att kolla upp hur det ser ut och fixa vad som går att fixa innan jag åker till Sverige. Jag hoppas att åtminstone något finns kvar av huset när jag kommer tillbaka.

Blixt stannar i Sverige till 23 september.

Han missade chansen att få spela avgörandet i FedEx Cup på PGA-touren.

– Jag får lite semester nu. Nästa tävling för min del är inte förrän 3 oktober.

Fast så här hade han inte räknat med att tvingas tillbringa ledigheten...