2017-08-25 06:00

2017-08-25 07:32

Filippa hoppar av college – blir proffs redan nu

GOLF: Jenny Haglund kvalar till amerikanska proffstouren – och:

Två stora värmländska golftalanger från Karlstad GK står inför intressanta vägskäl i höst. Vem vet. Nästa år har vi kanske två värmländskor på USA-touren.
Filippa Möörk, 20, hoppar av collegestudierna i USA för att bli proffs redan nu.
Jenny Haglund, 24, ska kvala till amerikanska proffstouren LPGA.

Filippa Möörk hade bara gått ett år på college i Miami när hon hoppade av i maj. Förra helgen vann amatörtjejen en tävling på nordiska proffstouren, på Flommen. I sin allra första start bland proffsen!

Nej till 20 000

– Men jag kunde inte ta emot prispengarna på 20 000 eftersom jag är amatör. De gick till tvåan Sofie Bringer i stället. Vi spelade ihop sista rundan. Hon var förstås glad. Det var hennes första prischeck, berättar Filippa.

Varför flyttade du hem från Miami?

– Jag saknade min tränare på Karlstad GK, Fredrik Eliasson. Jag tyckte inte att jag utvecklades där borta.

Nobbar USA

Det gav alltså betalt direkt och fick Sunnetjejen att tänka om.

– Jag är uttagen till en stor amatörtävling med landslaget, The Spirit i USA, i slutet av oktober. Jag hade valt att åka på den om jag hade hamnat längre ner i prislistan på Flommen.

Efter segern (med hela fyra slag) fick hon huvudbry.

– Nu lutar det åt att jag blir proffs direkt i stället och missar USA-resan. Mitt mål var ju ändå att bli proffs redan i år efter att jag bestämde mig för att hoppa av college. När jag vann på Flommen var det ett kvitto på att jag hängde med på den nivån. Det är där jag ska vara.

USA-kval nästa år

Segern på Flommen innebär att Filippa är klar för finalen på Swedish Golf Tour, trots att hon bara spelat en tävling. 30 går till final, Filippa är rankad 21:a. En tävling, i Sölvesborg i början av september, återstår före finalen.

Då får hon också tävla om prispengarna.

Europatourkvalen får vänta.

– Jag kommer troligen att försöka kvala in till Symetra Tour nästa år istället. Den är en undertour till LPGA-touren i USA. Jag försöker spela mig upp till LPGA via Symetra. Nu ska jag bara landa och skaffa mig en bra bas inför fortsättningen.

Jenny i LPGA-kval

För klubbkompisen Jenny Haglund väntar kval till just LPGA-touren i oktober.

– Första kvalsteget spelas den här veckan men jag blev klar direkt för det andra eftersom jag är rankad bland de 400 bästa i världen.

Jenny spelade sin första major nyligen. Hon var nära att klara cuten i British Open.

– Det var en jättekul erfarenhet som jag lärde mig mycket av.

Bästa placeringen på Europatouren i år är en åttondeplats i Spanien.

Jenny är redan klar för finaltävlingen i Dubai i december.

Tvåa på nordiska touren

Antalet tävlingar på tjejernas Europatour har bantats rejält. Nästa spelas i Spanien i september.

Är det inte svårt när det är så långt mellan tävlingarna?

– Visst är det synd men samtidigt blir det tid över för träning. Jag har spelat några mindre tävlingar och en på Swedish Golf Tour.

Det framträdandet, direkt efter British Open, slutade med en andraplats i Norge.

– Jag spelar förmodligen ytterligare en tävling på Swedish Golf Tour före tävlingen i Spanien.

Vad tror du om chanserna i LPGA-kvalet?

– Svårt att säga. Jag har aldrig spelat kvaltävling tidigare. Jag blev direktkvalificerad till Europatouren i år efter andraplatsen på Let Access ifjol.

Kvalet till LPGA avgörs i tre steg.

Filippa Möörk hade bara gått ett år på college i Miami när hon hoppade av i maj. Förra helgen vann amatörtjejen en tävling på nordiska proffstouren, på Flommen. I sin allra första start bland proffsen!

Nej till 20 000

– Men jag kunde inte ta emot prispengarna på 20 000 eftersom jag är amatör. De gick till tvåan Sofie Bringer i stället. Vi spelade ihop sista rundan. Hon var förstås glad. Det var hennes första prischeck, berättar Filippa.

Varför flyttade du hem från Miami?

– Jag saknade min tränare på Karlstad GK, Fredrik Eliasson. Jag tyckte inte att jag utvecklades där borta.

Nobbar USA

Det gav alltså betalt direkt och fick Sunnetjejen att tänka om.

– Jag är uttagen till en stor amatörtävling med landslaget, The Spirit i USA, i slutet av oktober. Jag hade valt att åka på den om jag hade hamnat längre ner i prislistan på Flommen.

Efter segern (med hela fyra slag) fick hon huvudbry.

– Nu lutar det åt att jag blir proffs direkt i stället och missar USA-resan. Mitt mål var ju ändå att bli proffs redan i år efter att jag bestämde mig för att hoppa av college. När jag vann på Flommen var det ett kvitto på att jag hängde med på den nivån. Det är där jag ska vara.

USA-kval nästa år

Segern på Flommen innebär att Filippa är klar för finalen på Swedish Golf Tour, trots att hon bara spelat en tävling. 30 går till final, Filippa är rankad 21:a. En tävling, i Sölvesborg i början av september, återstår före finalen.

Då får hon också tävla om prispengarna.

Europatourkvalen får vänta.

– Jag kommer troligen att försöka kvala in till Symetra Tour nästa år istället. Den är en undertour till LPGA-touren i USA. Jag försöker spela mig upp till LPGA via Symetra. Nu ska jag bara landa och skaffa mig en bra bas inför fortsättningen.

Jenny i LPGA-kval

För klubbkompisen Jenny Haglund väntar kval till just LPGA-touren i oktober.

– Första kvalsteget spelas den här veckan men jag blev klar direkt för det andra eftersom jag är rankad bland de 400 bästa i världen.

Jenny spelade sin första major nyligen. Hon var nära att klara cuten i British Open.

– Det var en jättekul erfarenhet som jag lärde mig mycket av.

Bästa placeringen på Europatouren i år är en åttondeplats i Spanien.

Jenny är redan klar för finaltävlingen i Dubai i december.

Tvåa på nordiska touren

Antalet tävlingar på tjejernas Europatour har bantats rejält. Nästa spelas i Spanien i september.

Är det inte svårt när det är så långt mellan tävlingarna?

– Visst är det synd men samtidigt blir det tid över för träning. Jag har spelat några mindre tävlingar och en på Swedish Golf Tour.

Det framträdandet, direkt efter British Open, slutade med en andraplats i Norge.

– Jag spelar förmodligen ytterligare en tävling på Swedish Golf Tour före tävlingen i Spanien.

Vad tror du om chanserna i LPGA-kvalet?

– Svårt att säga. Jag har aldrig spelat kvaltävling tidigare. Jag blev direktkvalificerad till Europatouren i år efter andraplatsen på Let Access ifjol.

Kvalet till LPGA avgörs i tre steg.