2017-03-17 06:00

2017-03-17 11:08

Startar om från scratch

GOLF: Christian Nilsson siktar på höstens Europatour-kval

They never come back, säger man om gamla mästare.
Möjligen gäller detta bara boxningssporten. För här är han – Christian Nilsson, snart 38, och nygammalt golfproffs.
– Rent ekonomiskt kommer jag att gå tokback, men jag ger det ett år så får vi se sedan, ler Nilsson.
Det stora målet är Europatour-kvalet i höst.

Det är snart fem år sedan han la proffshandsken på hyllan.

Christian Nilsson var trött på att fara runt och trött på att vara borta från familjen. Då hade Karlstadskillen varit resande i golf i 15 år – han påbörjade proffslivet direkt efter gymnasiet.

– Det var ett flygplats-hotell-bana-liv. Jag tog ett break på obestämd tid, men hade egentligen aldrig några planer på att komma tillbaka.

De senaste åren har han jobbat som instruktör hos hemmaklubben på Höje, och bara spelat matchspel vid ett tillfälle per säsong.

– Jag har hoppat med i lag-SM och det var i den senaste tävlingen i somras som jag fick tillbaka den där tävlingsnerven igen. Det var kul att spela på riktigt och jag blev lite sugen, berättar Christian.

Tagit tjänstledigt

Sina stora golfår hade han 2009 till 2011.

Då svingade han sig fram till fina resultat på Europatouren och tog sin hittills enda vinst i Saint-Omer i Frankrike 2009.

– Det var grymt, såklart. Jag gick ut i ledarboll och lyckades för en gångs skull hålla undan, haha. Jag drog till och med ifrån på sista rundan. Men faktum är att 2011 nog var mitt bästa år totalt sett.

Efter snart fem år som ung golfproffspensionär har han tagit tjänstledigt från instruktörsjobbet och startar nu om. Och får göra det från scratch. Christian kan inte falla tillbaka på några gamla meriter eller rankingpoäng som ligger och skvalpar någonstans, utan får börja längst ned på stegen.

– Jag ska spela i Future Series, den absolut lägsta nivån av de två svenska tourerna. Förhoppningsvis kan jag så småningom få en inbjudan till den högre Sverige-touren, eller till en Challenger-tävling, som är divisionen under Europa-touren, säger Nilsson.

Tekniken tillbaka

Fokus ligger på att vara tillbaka på rätt nivå lagom till Europatour-kvalet i höst.

– Tekniken har kommit tillbaka ganska snabbt, men det är så många fler parametrar inblandade i det här.

NWT följer med ut till rangen på hemmabanan. Efter månader av fysträning handlar det nu om finslipning, mjukvara. Och Nilsson slår fortfarande långt och rakt, den saken är klar.

Hur är det att vara sin egen tränare?

– Klart svårare. Det är naturligtvis lättare att iaktta och bedöma andra än sig själv. Ibland kan man få känslan att man gör rätt, men så ser man en film på sig själv och konstaterar att det inte alls är hundraprocentigt. Men jag har också stöd från Fredrik Eliasson, Karlstad GK:s golfchef.

Äldst på touren?

Christian Nilsson framhåller också att den erfarenhet han har med sig i bagaget till del uppväger fem års frånvaro.

– Nu vet jag precis vad som krävs och vad jag behöver göra för att ta mig fram därute.

Kommer du att vara gubben som alla kidsen vill spöa nu?

– Ja, troligtvis, haha. Jag lär troligtvis bli äldst på den här touren, och det får jag leva med. Men jag ska spela mig i form och så får vi se var det landar.

 

Helt ledig från Karlstad GK kommer inte Christian Nilsson att vara. Från och med april ska han ge lektioner en dag i veckan.

 

 

 

Det är snart fem år sedan han la proffshandsken på hyllan.

Christian Nilsson var trött på att fara runt och trött på att vara borta från familjen. Då hade Karlstadskillen varit resande i golf i 15 år – han påbörjade proffslivet direkt efter gymnasiet.

– Det var ett flygplats-hotell-bana-liv. Jag tog ett break på obestämd tid, men hade egentligen aldrig några planer på att komma tillbaka.

De senaste åren har han jobbat som instruktör hos hemmaklubben på Höje, och bara spelat matchspel vid ett tillfälle per säsong.

– Jag har hoppat med i lag-SM och det var i den senaste tävlingen i somras som jag fick tillbaka den där tävlingsnerven igen. Det var kul att spela på riktigt och jag blev lite sugen, berättar Christian.

Tagit tjänstledigt

Sina stora golfår hade han 2009 till 2011.

Då svingade han sig fram till fina resultat på Europatouren och tog sin hittills enda vinst i Saint-Omer i Frankrike 2009.

– Det var grymt, såklart. Jag gick ut i ledarboll och lyckades för en gångs skull hålla undan, haha. Jag drog till och med ifrån på sista rundan. Men faktum är att 2011 nog var mitt bästa år totalt sett.

Efter snart fem år som ung golfproffspensionär har han tagit tjänstledigt från instruktörsjobbet och startar nu om. Och får göra det från scratch. Christian kan inte falla tillbaka på några gamla meriter eller rankingpoäng som ligger och skvalpar någonstans, utan får börja längst ned på stegen.

– Jag ska spela i Future Series, den absolut lägsta nivån av de två svenska tourerna. Förhoppningsvis kan jag så småningom få en inbjudan till den högre Sverige-touren, eller till en Challenger-tävling, som är divisionen under Europa-touren, säger Nilsson.

Tekniken tillbaka

Fokus ligger på att vara tillbaka på rätt nivå lagom till Europatour-kvalet i höst.

– Tekniken har kommit tillbaka ganska snabbt, men det är så många fler parametrar inblandade i det här.

NWT följer med ut till rangen på hemmabanan. Efter månader av fysträning handlar det nu om finslipning, mjukvara. Och Nilsson slår fortfarande långt och rakt, den saken är klar.

Hur är det att vara sin egen tränare?

– Klart svårare. Det är naturligtvis lättare att iaktta och bedöma andra än sig själv. Ibland kan man få känslan att man gör rätt, men så ser man en film på sig själv och konstaterar att det inte alls är hundraprocentigt. Men jag har också stöd från Fredrik Eliasson, Karlstad GK:s golfchef.

Äldst på touren?

Christian Nilsson framhåller också att den erfarenhet han har med sig i bagaget till del uppväger fem års frånvaro.

– Nu vet jag precis vad som krävs och vad jag behöver göra för att ta mig fram därute.

Kommer du att vara gubben som alla kidsen vill spöa nu?

– Ja, troligtvis, haha. Jag lär troligtvis bli äldst på den här touren, och det får jag leva med. Men jag ska spela mig i form och så får vi se var det landar.

 

Helt ledig från Karlstad GK kommer inte Christian Nilsson att vara. Från och med april ska han ge lektioner en dag i veckan.