2015-12-11 06:00

2015-12-11 06:00

Bästa golfjuniorerna blev ett par

UNGDOMSSTIPENDIATER 2014-2015: Filippa har stora projekt på gång 2016 – både på och utanför golfbanorna

Det har hänt massor sedan Sunnetjejen Filippa Möörk,18, från Karlstad GK fick NWT:s ungdomsstipendium för ett år sedan.
VM-medaljer, JSM-guld – och en pojkvän.
Det är faktiskt så att Sveriges två bästa golfjuniorer är ett par sedan två månader tillbaka!

– Ja, det började väl redan under JSM i somras. Nu åker jag och Felix till Thailand 23 december och tränar på Black Mountain i två veckor. Vi ska bo hos hans morbror, som har hus i Hua Hin, berättar Filippa.

Båda vann JSM

Felix heter Pålson i efternamn, spelar för Lidingö GK och vann killarnas JSM samtidigt som Filippa vann tjejernas mästerskap i somras.

– Vi sporrar varandra och tävlar mot varandra hela tiden och jag har faktiskt vunnit över Felix några gånger.

Drömbanan Black Mountain blir ingen ny bekantskap för Filippa.

– Nej, jag var där med landslaget för två år sedan. En jättefin bana.

Filippa är en synnerligen driftig tjej. Förutom de stora framgångarna och den rasande snabba utvecklingen på golfbanorna drar hon sig inte för stora projekt utanför golfen.

– Under rid-SM på Hammarö i somras genomförde jag, Nicole Nirs och Nicole Jakobs ett projekt inom ramen för Ungt Företagande på vår skola, Thoren Business School. Vi arrangerade en clinic med stjärnryttaren Peter Markne. Den blev väldigt lyckad och gick med vinst. Det gick över förväntan.

Fixar alla studentbaler

Nu har tjejerna ett nytt och ännu större UF-projekt på gång.

– Tillsammans med en annan kompis, Lucas Utbult, ska vi arrangera skolbalen för alla gymnasieskolor i Karlstad, utom Sundsta, den 6 juni nästa år. Vi tar studenten själva då också. Ett jättekul och stort projekt.

När NWT träffade Filippa hade hon precis kommit hem från ett veckolångt träningsläger i Napels, Florida.

– Det var mitt sista läger med juniorlandslaget. Nästa år är jag senior och mitt stora mål är att ta mig in i seniorlandslaget till amatör-VM och EM. Men konkurrensen är stenhård och nu är jag minst igen.

Filippa och de andra tjejerna hann även med att se en tävling på LPGA-touren.

Filippa har gjort två framträdanden på seniorerna stora Nordea Tour, där även proffsen spelar.

– Nästa år är det den touren jag satsar på. Ett annat mål är att vinna minst en tävling på Nordea Tour.

I augusti flyttar hon till USA.

– Jag ska studera fyra år på golfcollege. Förmodligen ekonomi. Men först gäller det att klara de tuffa proven i matte och engelska som krävs för att komma in.

Skolorna stod i kö

Skolorna i USA stod i kö för att få jättetalangen från Sverige och University of Miami handplockade henne.

– Jag var erbjuden plats av ett 30-tal college. Jag fastnade för University of Miami när jag var över i december ifjol och fick träna med Annika Sörenstam på hennes anläggning i Orlando. Jag hade fått hennes stipendium. Då besökte jag även skolan i Miami och trivdes direkt.

Det framtida målet är klart redan nu.

– Jag blir proffs när jag är klar med skolan i Miami. Men jag satsar inte på Europatouren utan på att kvala in till LPGA-touren i USA.

Har blivit stabilare

Hon väljer alltså att gå i Jonas Blixts golfspår. Han valde också proffsspel i USA efter collegestudierna.

Vad har du utvecklat under det här året?

– Jag har blivit stabilare och bättre på närspelet. Självförtroendet är bättre. Under nästa år vill jag utveckla närspelet ännu mer. Det är min akilleshäl. Och så vill jag få en stabilare sving och bli bättre på greenläsningen. Min styrka just nu är järnklubborna. Min sving är gjord för dem.

Tävlingspsyket har hon med sig och det är vad som krävs för att lyckas. Det bevisade Filippa när hon blev av med hela golfutrustningen under flygresan till JVM i Ottawa. Hon fick spela in med lånade klubbor och fick tillbaka sina egna först när tävlingen började.

Nu har Filippa tagit ett drygt tre veckor långt uppehåll från golfklubborna.

– Jag tränar fys. När vi kommer till Thailand drar jag igång golfträningen igen.

Säsongsstart i Spanien

Det är inget latmansgöra. Filippa tränar sex timmar om dagen.

När spelar du årets första tävling?

– Det blir i Spanien vecka åtta eller nio. Alla landslagen samlas där då.

2015 slutade med VM-brons både individuellt och i lag och JSM-guld. Bästa året hittills. Det kommer mera!

– Ja, det började väl redan under JSM i somras. Nu åker jag och Felix till Thailand 23 december och tränar på Black Mountain i två veckor. Vi ska bo hos hans morbror, som har hus i Hua Hin, berättar Filippa.

Båda vann JSM

Felix heter Pålson i efternamn, spelar för Lidingö GK och vann killarnas JSM samtidigt som Filippa vann tjejernas mästerskap i somras.

– Vi sporrar varandra och tävlar mot varandra hela tiden och jag har faktiskt vunnit över Felix några gånger.

Drömbanan Black Mountain blir ingen ny bekantskap för Filippa.

– Nej, jag var där med landslaget för två år sedan. En jättefin bana.

Filippa är en synnerligen driftig tjej. Förutom de stora framgångarna och den rasande snabba utvecklingen på golfbanorna drar hon sig inte för stora projekt utanför golfen.

– Under rid-SM på Hammarö i somras genomförde jag, Nicole Nirs och Nicole Jakobs ett projekt inom ramen för Ungt Företagande på vår skola, Thoren Business School. Vi arrangerade en clinic med stjärnryttaren Peter Markne. Den blev väldigt lyckad och gick med vinst. Det gick över förväntan.

Fixar alla studentbaler

Nu har tjejerna ett nytt och ännu större UF-projekt på gång.

– Tillsammans med en annan kompis, Lucas Utbult, ska vi arrangera skolbalen för alla gymnasieskolor i Karlstad, utom Sundsta, den 6 juni nästa år. Vi tar studenten själva då också. Ett jättekul och stort projekt.

När NWT träffade Filippa hade hon precis kommit hem från ett veckolångt träningsläger i Napels, Florida.

– Det var mitt sista läger med juniorlandslaget. Nästa år är jag senior och mitt stora mål är att ta mig in i seniorlandslaget till amatör-VM och EM. Men konkurrensen är stenhård och nu är jag minst igen.

Filippa och de andra tjejerna hann även med att se en tävling på LPGA-touren.

Filippa har gjort två framträdanden på seniorerna stora Nordea Tour, där även proffsen spelar.

– Nästa år är det den touren jag satsar på. Ett annat mål är att vinna minst en tävling på Nordea Tour.

I augusti flyttar hon till USA.

– Jag ska studera fyra år på golfcollege. Förmodligen ekonomi. Men först gäller det att klara de tuffa proven i matte och engelska som krävs för att komma in.

Skolorna stod i kö

Skolorna i USA stod i kö för att få jättetalangen från Sverige och University of Miami handplockade henne.

– Jag var erbjuden plats av ett 30-tal college. Jag fastnade för University of Miami när jag var över i december ifjol och fick träna med Annika Sörenstam på hennes anläggning i Orlando. Jag hade fått hennes stipendium. Då besökte jag även skolan i Miami och trivdes direkt.

Det framtida målet är klart redan nu.

– Jag blir proffs när jag är klar med skolan i Miami. Men jag satsar inte på Europatouren utan på att kvala in till LPGA-touren i USA.

Har blivit stabilare

Hon väljer alltså att gå i Jonas Blixts golfspår. Han valde också proffsspel i USA efter collegestudierna.

Vad har du utvecklat under det här året?

– Jag har blivit stabilare och bättre på närspelet. Självförtroendet är bättre. Under nästa år vill jag utveckla närspelet ännu mer. Det är min akilleshäl. Och så vill jag få en stabilare sving och bli bättre på greenläsningen. Min styrka just nu är järnklubborna. Min sving är gjord för dem.

Tävlingspsyket har hon med sig och det är vad som krävs för att lyckas. Det bevisade Filippa när hon blev av med hela golfutrustningen under flygresan till JVM i Ottawa. Hon fick spela in med lånade klubbor och fick tillbaka sina egna först när tävlingen började.

Nu har Filippa tagit ett drygt tre veckor långt uppehåll från golfklubborna.

– Jag tränar fys. När vi kommer till Thailand drar jag igång golfträningen igen.

Säsongsstart i Spanien

Det är inget latmansgöra. Filippa tränar sex timmar om dagen.

När spelar du årets första tävling?

– Det blir i Spanien vecka åtta eller nio. Alla landslagen samlas där då.

2015 slutade med VM-brons både individuellt och i lag och JSM-guld. Bästa året hittills. Det kommer mera!

Om Filippa Möörk

Namn: Irene Filippa Anna Möörk.

Född: 14 maj 1997 i Sunne.

Bor: I Karlstad.

Familj: Mamma Petra, pappa Jonas, storebrorsan Sebastian, pojkvännen Felix Pålson och labradoren Albin.

Yrke: Studerar på Thoren Business School i Karlstad.

Klubb: Karlstad golfklubb.

Handicap: +3,7 (det vill säga UNDER scratch).

Meriter: Trea både individuellt och i lag på junior-VM 2015. JEM-brons lag 2014. JVM-silver lag 2014. Etta på JSM i slag och trea i match 2015. Totalseger på Skandia Tour Elit Flickor 2014.

Aktuell som: En av NWT:s och Värmlands Idrottsförbunds stipendiater 2014-2015.

"Jag blev inbjuden att träna med Annika Sörenstam för ett år sedan"

Min första tävling: En klubbtävling i Sunne som tioåring men jag minns inte resultatet. Det måste ha gått bra eftersom jag fortsatte. Jag spelade ofta i damernas tisdagsgolf i början.

Min största tävling: Junior-VM i Kanada (Ottawa) i oktober i år där jag slutade trea i både lag och individuellt.

Därför blev jag golfspelare: Därför att min pappa och storebror spelade. Jag följde med dem till golfbanan. Jag gillar individuella sporter där man bara kan skylla på sig själv och så gillar jag att tävla mot mig själv.

Det måste jag alltid göra: Köra min uppvärmningsrutin när jag kommer till banan för att få en bra känsla. Börjar jag tävlingsdagen med mössa och tjock tröja när det är kallt fortsätter jag med dem hela speldagen, oavsett hur varmt det blir, om jag spelar bra!

Min idol: Annika Sörenstam. Jag fick Annikas stipendium ifjol och blev inbjuden att träna med henne på hennes anläggning i Orlando i december för ett år sedan. Tråkigt att vi inte har någon svenska i världstoppen nu.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.