2018-07-11 17:25

2018-07-11 22:06

Larsson sexa i JVM-finalen

FRIIDROTT: Tredje snabbaste svensk genom tiderna på 100 meter

(UPPDATERAD) Henrik Larsson slog svenskt juniorrekord i semifinalen på 100 meter och hade ett drömläge att ta medalj i junior-VM-finalen. Det ville sig dock inte riktigt för IF Göta-sprintern och han slutade i stället sexa.

Larsson vann sitt semifinalsheat på 10.22 och hade näst snabbast tid in i finalen. Detta trots en dålig start där han inte ledde loppet förens precis innan mållinjen.

– Precis som i försöken blev det en dålig start, men jag kunde jobba i kapp. Roligt att det blev en så bra tid, men jag hade hellre sprungit så bra i finalen, säger Larsson.

I finalen fick 18-åringen också en sämre start jämfört med det övriga fältet, men denna gång kunde han inte komma förbi konkurrenterna. Tiden i finalen blev 10.28, något som räckte till en sjätteplats.

– Det är bedrövligt att jag fick så dåliga starter i alla lopp. Jag känner att jag har den högsta toppfarten av alla i fältet, men det är först över mållinjen som gäller, och då kan man inte starta så dåligt som jag gjorde.

Vann loppet gjorde i stället indonesiern Lalu Muhammad Zohri på 10.18. Amerikanerna Anthony Schwartz och Eric Harrison tog hand om silvret och bronset, båda i mål på just 10.22.

– Det är i alla fall en ny lärdom, och nu vet jag vad som behöver förbättras. Med en bättre start så kan det förhoppningsvis bli riktigt snabba tider framöver.

Mer vila

Den svenske sprinttalangen var noga med att han inte ville göra några ursäkter efter loppet, men hade gärna sett längre återhämtning mellan semifinal och final. Det var drygt två timmar mellan loppen.

– Jag har en tung skadeperiod i ryggen (Larsson bröt foten i januari) och kunde inte göra en sådan försäsong som jag hade velat. Därför tror jag att en längre vila mellan semi och final hade gynnat mig mer, även om det är lika för alla, just eftersom jag inte kunnat träna lika mycket.

Chans till revansch

Larssons mästerskap är dock inte över ännu. Redan under torsdagen springer han försök och eventuell semifinal på 200 meter. Årsbästat på distansen lyder 20.85.

– Det blir en chans till revansch. Jag hade väldigt gärna haft en medalj på 100.

Larsson vann sitt semifinalsheat på 10.22 och hade näst snabbast tid in i finalen. Detta trots en dålig start där han inte ledde loppet förens precis innan mållinjen.

– Precis som i försöken blev det en dålig start, men jag kunde jobba i kapp. Roligt att det blev en så bra tid, men jag hade hellre sprungit så bra i finalen, säger Larsson.

I finalen fick 18-åringen också en sämre start jämfört med det övriga fältet, men denna gång kunde han inte komma förbi konkurrenterna. Tiden i finalen blev 10.28, något som räckte till en sjätteplats.

– Det är bedrövligt att jag fick så dåliga starter i alla lopp. Jag känner att jag har den högsta toppfarten av alla i fältet, men det är först över mållinjen som gäller, och då kan man inte starta så dåligt som jag gjorde.

Vann loppet gjorde i stället indonesiern Lalu Muhammad Zohri på 10.18. Amerikanerna Anthony Schwartz och Eric Harrison tog hand om silvret och bronset, båda i mål på just 10.22.

– Det är i alla fall en ny lärdom, och nu vet jag vad som behöver förbättras. Med en bättre start så kan det förhoppningsvis bli riktigt snabba tider framöver.

Mer vila

Den svenske sprinttalangen var noga med att han inte ville göra några ursäkter efter loppet, men hade gärna sett längre återhämtning mellan semifinal och final. Det var drygt två timmar mellan loppen.

– Jag har en tung skadeperiod i ryggen (Larsson bröt foten i januari) och kunde inte göra en sådan försäsong som jag hade velat. Därför tror jag att en längre vila mellan semi och final hade gynnat mig mer, även om det är lika för alla, just eftersom jag inte kunnat träna lika mycket.

Chans till revansch

Larssons mästerskap är dock inte över ännu. Redan under torsdagen springer han försök och eventuell semifinal på 200 meter. Årsbästat på distansen lyder 20.85.

– Det blir en chans till revansch. Jag hade väldigt gärna haft en medalj på 100.

  • Erik Dahlén

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.