2017-08-12 06:00

2017-08-12 06:00

Allt betalt i fyra år på USA-skola

FRIIDROTT: Götatalangen Minna handplockad till drömchans på universitet i Texas

18-åriga Götatalangen Minna Svärd har fått en fantastisk chans.
– Ett fullt betalt universitetsstipendium under fyra år i Texas. Det ska bli så himla kul. Nu börjar det bli pirrigt. Jag reser till USA den 21 augusti, berättar hon.
Det handlar alltså verkligen om ”all inclusive” under fyra år.

Minna har flera JSM-guld och ägnar sig åt den ovanliga kombinationen 400 häck och stav.

– Jag älskar att springa och ta ut mig totalt. Det får jag gör på långa häcken. Stav är spännande eftersom jag aldrig vet hur det ska gå. Det är ju en sådan utpräglad teknikgren. Jag gillar verkligen den här kombinationen.

Blev handplockad

På 400 häck är personbästat 60.84 och i stav har hon hoppat 3,83 som bäst.

USA-äventyret började med att en ledare från en skola på Manhattan ringde och undrade om Minna var intresserad av att komma till hans skola.

Hon blev helt enkelt handplockad!

– Det var tack vare att jag har lyckats i friidrotten som de hade fått upp ögonen för mig. Jag blev väldigt nyfiken efter det samtalet men föredrog att plugga på en plats där det är varmt och där jag kan träna utomhus året runt, så jag började ringa runt och kolla. Jag pratade med flera skolor.

Mapp i Texas

Hon fick napp hos Texas A&M University i lilla staden Commerce, 40 minuters bilresa från Dallas.

– Där pluggar en svensk tjej, Julia Seigerroth från Jönköping. Hon springer korta häcken. Det kändes som en trygghet för mig.

Skolan i Commerce tog emot Götatalangen med öppna armar och erbjöd ”full ride”. Det vill säga allt betalt under fyra års studier på skolan.

– En fantastisk chans. Det har varit väldigt mycket pappersarbete med visum, uppehållstillstånd och mycket annat. Jag hamnade lite i tidsnöd eftersom terminen startar 28 augusti. Men för en vecka sedan blev allt klart.

Hälsa och träning

Minna tog studenten i våras efter tre år på Sundstas friidrottsgymnasium. Ifjol belönades Götatalangen med Rotarys idrottsstipendium.

Vad ska du plugga i USA?

– Health and exercise (hälsa och träning) med inriktning mot ett jobb som personlig tränare. Det tror jag passar mig.

Nu väntar fyra år av studier, träning och tävlingar.

– Jag ingår i skollaget som tävlar mot skolor över hela USA.

Kul utmaning

Minna inledde friidrottskarriären på korta häcken.

– Det blev mycket roligare när jag fick springa långa häcken, till en början med 300 meter. Det är en sådan himla kul utmaning.

400 häck har hon sprungit sedan 2015.

– Jag började hoppa stav för sex år sedan och det är lika kul.

13 JSM-medaljer

Minna har 13 JSM-medaljer på meritlistan; fem guld, fyra silver och fyra brons. Hon har tävlat i ungdomsfinnkampen och nordiska mästerskapet.

Framtida mål?

– Jag vill kunna kvala in till de riktigt stora tävlingarna i framtiden; OS, VM och EM. Det är en anledning till att jag flyttar till USA. Jag vill ge mig själv en ännu större chans att lyckas med friidrotten.

Bättre förutsättningar kan hon förstås inte tänka sig än fyra fullt betalda studieår på universitet i Texas.

Siktar på junior-VM

Ett kortsiktigare mål är junior-VM nästa år.

– Tränar jag bara på bra och får vara skadefri i USA så finns chansen att kvala in, tror hon.

Minna gjorde sin första USA-resa så sent som i somras.

– Jag reste till Minnesota i tre veckor och hälsade på kompisar till min familj.

Ett perfekt genrep inför det stora äventyret i Texas.

Minna har flera JSM-guld och ägnar sig åt den ovanliga kombinationen 400 häck och stav.

– Jag älskar att springa och ta ut mig totalt. Det får jag gör på långa häcken. Stav är spännande eftersom jag aldrig vet hur det ska gå. Det är ju en sådan utpräglad teknikgren. Jag gillar verkligen den här kombinationen.

Blev handplockad

På 400 häck är personbästat 60.84 och i stav har hon hoppat 3,83 som bäst.

USA-äventyret började med att en ledare från en skola på Manhattan ringde och undrade om Minna var intresserad av att komma till hans skola.

Hon blev helt enkelt handplockad!

– Det var tack vare att jag har lyckats i friidrotten som de hade fått upp ögonen för mig. Jag blev väldigt nyfiken efter det samtalet men föredrog att plugga på en plats där det är varmt och där jag kan träna utomhus året runt, så jag började ringa runt och kolla. Jag pratade med flera skolor.

Mapp i Texas

Hon fick napp hos Texas A&M University i lilla staden Commerce, 40 minuters bilresa från Dallas.

– Där pluggar en svensk tjej, Julia Seigerroth från Jönköping. Hon springer korta häcken. Det kändes som en trygghet för mig.

Skolan i Commerce tog emot Götatalangen med öppna armar och erbjöd ”full ride”. Det vill säga allt betalt under fyra års studier på skolan.

– En fantastisk chans. Det har varit väldigt mycket pappersarbete med visum, uppehållstillstånd och mycket annat. Jag hamnade lite i tidsnöd eftersom terminen startar 28 augusti. Men för en vecka sedan blev allt klart.

Hälsa och träning

Minna tog studenten i våras efter tre år på Sundstas friidrottsgymnasium. Ifjol belönades Götatalangen med Rotarys idrottsstipendium.

Vad ska du plugga i USA?

– Health and exercise (hälsa och träning) med inriktning mot ett jobb som personlig tränare. Det tror jag passar mig.

Nu väntar fyra år av studier, träning och tävlingar.

– Jag ingår i skollaget som tävlar mot skolor över hela USA.

Kul utmaning

Minna inledde friidrottskarriären på korta häcken.

– Det blev mycket roligare när jag fick springa långa häcken, till en början med 300 meter. Det är en sådan himla kul utmaning.

400 häck har hon sprungit sedan 2015.

– Jag började hoppa stav för sex år sedan och det är lika kul.

13 JSM-medaljer

Minna har 13 JSM-medaljer på meritlistan; fem guld, fyra silver och fyra brons. Hon har tävlat i ungdomsfinnkampen och nordiska mästerskapet.

Framtida mål?

– Jag vill kunna kvala in till de riktigt stora tävlingarna i framtiden; OS, VM och EM. Det är en anledning till att jag flyttar till USA. Jag vill ge mig själv en ännu större chans att lyckas med friidrotten.

Bättre förutsättningar kan hon förstås inte tänka sig än fyra fullt betalda studieår på universitet i Texas.

Siktar på junior-VM

Ett kortsiktigare mål är junior-VM nästa år.

– Tränar jag bara på bra och får vara skadefri i USA så finns chansen att kvala in, tror hon.

Minna gjorde sin första USA-resa så sent som i somras.

– Jag reste till Minnesota i tre veckor och hälsade på kompisar till min familj.

Ett perfekt genrep inför det stora äventyret i Texas.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.