2017-07-17 17:33

2017-07-17 18:29

Michel Tornéus klar för Karlstad Grand Prix

FRIIDROTT: "Michel är nog sugen på att hoppa minst åtta meter i Karlstad"

(UPPDATERAD) Den svenska längdhoppsstjärnan Michel Tornéus är klar för Karlstad Grand Prix. 31-åringen kommer att göra sin sista tävling inför VM i London den 25 juli på Tingvallastadion i Karlstad. Det presenterade IF Göta-chefen Johan Engberg under måndagen.

Stora delar av den svenska VM-truppen kommer göra sin VM-avstämning under Karlstad GP. Daniel Ståhl, som har världsårsbästat i diskus under 2017, längdhopperskan Khaddi Sagnia och spjutkastaren Kim Amb är några som varit klara sedan tidigare. Nu står det också klart att Michel Tornéus kommer till Tingvalla.

Stockholmaren, som har det svenska rekordet på 8.44, har i år hoppat 8.30 vid en tävling i Sierra Nevada. Senast i helgen stannade han dock på blygsamma 7.66.

– Vi är väldigt glada att Michel väljer att tävla här i Karlstad. Vi vet att han tycker om Karlstad, och att inte var nöjd med att behöva ställa in under förra året. Nu kommer han hit och laddar för VM, säger Johan Engberg, och fortsätter:

– Michel är nog sugen på att hoppa minst åtta meter i Karlstad. Det är ett besked han nog känner själv att han behöver ha inför VM. Jag tror inte att han har hoppat över åtta meter här innan, och stadionrekordet på 8.13 kan ligga pyrt till ifall det vill sig väl.

Vad den svenska rekordhållaren får för motstånd i ländgropen är ännu inte klart.

– Det är inte fastställt ännu, men det hoppas jag kunna avslöja senare under veckan och ju närmare start vi kommer.

Avbrott i träningen

Tornéus gör sin träningsuppladdning i Italien. Det enda avbrottet blir resan till Karlstad.

– Han gör sin träningsperiod i Formia, och sedan kommer han hit för att tävla. Det betyder också att längdhoppet återigen blir en av fokusgrenarna med både Sagnia och Tornéus på plats.

Engberg hoppas också på att Tornéus inte blir det sista stora namnet som presenteras för 2017 års upplaga av Karlstad GP.

– Vi jobbar hela tiden på att få stora stjärnor att komma hit. Datumet är bra med tanke på att det inte ligger alltför nära VM, så det kan vara flera som kommer jaga en VM-plats här.

800-meterskamp

Klart är nu också att den färske svenska U23-EM-mästaren på 800 meter, Andreas Kramer, kommer att tävla på Tingvalla. Med sig får han ett rutinerat startfält innehållandes Andreas Almgren, britten Andrew Osagie och kenyanen Edward Kemboi.

Stora delar av den svenska VM-truppen kommer göra sin VM-avstämning under Karlstad GP. Daniel Ståhl, som har världsårsbästat i diskus under 2017, längdhopperskan Khaddi Sagnia och spjutkastaren Kim Amb är några som varit klara sedan tidigare. Nu står det också klart att Michel Tornéus kommer till Tingvalla.

Stockholmaren, som har det svenska rekordet på 8.44, har i år hoppat 8.30 vid en tävling i Sierra Nevada. Senast i helgen stannade han dock på blygsamma 7.66.

– Vi är väldigt glada att Michel väljer att tävla här i Karlstad. Vi vet att han tycker om Karlstad, och att inte var nöjd med att behöva ställa in under förra året. Nu kommer han hit och laddar för VM, säger Johan Engberg, och fortsätter:

– Michel är nog sugen på att hoppa minst åtta meter i Karlstad. Det är ett besked han nog känner själv att han behöver ha inför VM. Jag tror inte att han har hoppat över åtta meter här innan, och stadionrekordet på 8.13 kan ligga pyrt till ifall det vill sig väl.

Vad den svenska rekordhållaren får för motstånd i ländgropen är ännu inte klart.

– Det är inte fastställt ännu, men det hoppas jag kunna avslöja senare under veckan och ju närmare start vi kommer.

Avbrott i träningen

Tornéus gör sin träningsuppladdning i Italien. Det enda avbrottet blir resan till Karlstad.

– Han gör sin träningsperiod i Formia, och sedan kommer han hit för att tävla. Det betyder också att längdhoppet återigen blir en av fokusgrenarna med både Sagnia och Tornéus på plats.

Engberg hoppas också på att Tornéus inte blir det sista stora namnet som presenteras för 2017 års upplaga av Karlstad GP.

– Vi jobbar hela tiden på att få stora stjärnor att komma hit. Datumet är bra med tanke på att det inte ligger alltför nära VM, så det kan vara flera som kommer jaga en VM-plats här.

800-meterskamp

Klart är nu också att den färske svenska U23-EM-mästaren på 800 meter, Andreas Kramer, kommer att tävla på Tingvalla. Med sig får han ett rutinerat startfält innehållandes Andreas Almgren, britten Andrew Osagie och kenyanen Edward Kemboi.

  • Erik Dahlén