2016-07-30 06:00

2016-07-30 06:00

Holm: "Det ska bli jäkligt spännande"

FRIIDROTT: Inför OS med Sofie Skoog

När Sofie Skoog OS-debuterar kommer hon att ha en minst sagt rutinerad herre vid sin sida. Den 22 augusti 2004 hoppade Stefan Holm in i historieböckerna under två rubriker: OS-guldmedaljör i Aten och förste svensk att vinna ett olympiskt spel i höjdhopp.
– Jag är fortfarande också den ende. Det är utan tvekan det största jag gjort som idrottsman, säger Stefan Holm.

Under den söndagskvällen var det en barndomsdröm som gick i uppfyllelse.

– När jag vann ungdoms-SM för första gången var det bara ren och pur glädje. I Aten var det också väldigt mycket lättnad. Att det äntligen var över på något vis, och att jag hade gjort ett avtryck som står sig i idrottshistorien.

Stefan Holm var inför mästerskapet i ruggig form.

Han hade vunnit alla tävlingar han hoppat under kalenderåret och uppladdningen stördes aldrig av några skadeavbrott.

Det var ändå bara millimetrar från att den imponerande vinstsviten bröts och att historien hade blivit en annan.

– Jag lyckades ta mig över 2,34 i det sista försöket som fjärde man. Sedan var jag den enda som klarade 2,36, dessutom med lite lätt darr på ribban. Det var nära att det gick åt helvete helt enkelt.

Rutinerad debutant

Till veckan går Stefan Holm in i sitt fjärde OS, sitt första som tränare.

– Jag tycker att det ska bli jäkligt spännande. Att få komma dit som coach är ju lite speciellt när jag har varit med och tävlat tre gånger (Sydney, Aten och Peking).

Adepten Sofie Skoog har utvecklats enormt under Stefan Holms styre, men att hon ska beblanda sig i någon guldstrid räknar inte tränaren med.

– Inte denna gång. En finalplats ska hon definitivt kunna nå genom att bli bland de tolv bästa. Däremot är det nog lite tidigt att drömma om medaljer. Målsättningen är långsiktig med Tokyo 2020 som det stora målet. Då hoppas jag att hon kan vara redo att slåss i toppen. Gör hon det redan i Rio är det inte mig emot, men jag skulle bli väldigt förvånad, säger Holm med ett skratt.

Samma men olika

Goda råd är dyra.

Det bästa Stefan Holm har att dela med sig av är att inte ändra på något.

– Ett OS är otroligt stort och inte likt något annat. Det gäller då att hitta en normalitet i allt det där ovanliga på vägen till tävlingen. Det är till exempel synd att slänga bort chansen till en OS-framgång genom att man äter något man inte är van vid i matsalen.

Även om ett olympiskt spel är pampigare än någon annan tävlingsform är det viktigt att komma ihåg:

– När du kommer in på arenan och tävlar är det exakt samma regler som gäller. Du möter samma motståndare som innan, du tar samma ansats och du har likadana skor på fötterna.

För vissa kan det hjälpa att stanna upp och insupa stämningen.

– Första gången jag hoppade i OS (2000 i Sydney) tittade jag upp och såg den olympiska elden i andra änden av arenan och kände att: ”Fan, nu är jag äntligen med. Nu är det min tur att hoppa i ett OS. Nu kör vi”.

Stefan Holm sitter med i den Internationella olympiska kommittén och flyger därför till Rio redan i dag.

Kajsa Berqvist är historiens bästa svenska höjdhopperska i OS-sammanhang då hon blev bronsmedaljör i Sydney 2000.

Under den söndagskvällen var det en barndomsdröm som gick i uppfyllelse.

– När jag vann ungdoms-SM för första gången var det bara ren och pur glädje. I Aten var det också väldigt mycket lättnad. Att det äntligen var över på något vis, och att jag hade gjort ett avtryck som står sig i idrottshistorien.

Stefan Holm var inför mästerskapet i ruggig form.

Han hade vunnit alla tävlingar han hoppat under kalenderåret och uppladdningen stördes aldrig av några skadeavbrott.

Det var ändå bara millimetrar från att den imponerande vinstsviten bröts och att historien hade blivit en annan.

– Jag lyckades ta mig över 2,34 i det sista försöket som fjärde man. Sedan var jag den enda som klarade 2,36, dessutom med lite lätt darr på ribban. Det var nära att det gick åt helvete helt enkelt.

Rutinerad debutant

Till veckan går Stefan Holm in i sitt fjärde OS, sitt första som tränare.

– Jag tycker att det ska bli jäkligt spännande. Att få komma dit som coach är ju lite speciellt när jag har varit med och tävlat tre gånger (Sydney, Aten och Peking).

Adepten Sofie Skoog har utvecklats enormt under Stefan Holms styre, men att hon ska beblanda sig i någon guldstrid räknar inte tränaren med.

– Inte denna gång. En finalplats ska hon definitivt kunna nå genom att bli bland de tolv bästa. Däremot är det nog lite tidigt att drömma om medaljer. Målsättningen är långsiktig med Tokyo 2020 som det stora målet. Då hoppas jag att hon kan vara redo att slåss i toppen. Gör hon det redan i Rio är det inte mig emot, men jag skulle bli väldigt förvånad, säger Holm med ett skratt.

Samma men olika

Goda råd är dyra.

Det bästa Stefan Holm har att dela med sig av är att inte ändra på något.

– Ett OS är otroligt stort och inte likt något annat. Det gäller då att hitta en normalitet i allt det där ovanliga på vägen till tävlingen. Det är till exempel synd att slänga bort chansen till en OS-framgång genom att man äter något man inte är van vid i matsalen.

Även om ett olympiskt spel är pampigare än någon annan tävlingsform är det viktigt att komma ihåg:

– När du kommer in på arenan och tävlar är det exakt samma regler som gäller. Du möter samma motståndare som innan, du tar samma ansats och du har likadana skor på fötterna.

För vissa kan det hjälpa att stanna upp och insupa stämningen.

– Första gången jag hoppade i OS (2000 i Sydney) tittade jag upp och såg den olympiska elden i andra änden av arenan och kände att: ”Fan, nu är jag äntligen med. Nu är det min tur att hoppa i ett OS. Nu kör vi”.

Stefan Holm sitter med i den Internationella olympiska kommittén och flyger därför till Rio redan i dag.

Kajsa Berqvist är historiens bästa svenska höjdhopperska i OS-sammanhang då hon blev bronsmedaljör i Sydney 2000.