2016-07-26 22:37

2016-07-26 22:37

Kallur njuter av tiden

FRIIDROTT: "Det känns nästan overkligt"

Sanna Kallur är tillbaka i världseliten efter många bakslag och hon njuter av tiden.
– Förut tog jag mycket för givet. Nu svävar jag på moln efter att ha klarat små saker, förklarar Kallur, som är ett av dragplåstren i Karlstad GP.

Årsbästat på 12,91 resulterar enbart i den 52:a bästa tiden på 100 meter häck den här säsongen – trots det är Sanna Kallur troligen den mest omskrivna svenska olympiern. Den folkkära profilen har inte vunnit någon större medalj sedan 2007. Nu är hon tillbaka på den internationella scenen igen efter många debaclen längs vägen.

– Det känns nästan overkligt att det har funkat hittills. Att jag inte har gått på någon nit än, och det ska jag inte göra heller, klargör 35-åringen.

”Fånt jag en körv”

Kontrasterna är dock tydliga nu jämfört med tävlingarna i karriärens begynnelse.

– Det var en härlig reflektion i bilen. Jag, Klas och dottern Majken satt i bilen och då tänkte jag på hur många gånger jag kört den här sträckan till Karlstad för att tävla och hur olika det har varit. Nu åker jag hit med ett barn i baksätet och när vi kom genom Kopparberg satt Majken och sjöng på ”Fånt jag en körv”. Det var så himla mysigt. Det är lite annorlunda, helt klart, skrattar Kallur.

Olikheterna från förr gör sig också påmind i träningsmomentet.

– Jag blir överlycklig av att klara att träna över tio häckar. Det var nog nio år sedan jag kunde göra lopp över tio häckar. Förr kunde jag nog ta det mesta för givet. Nu känns kroppen hel och bra, intygar hon.

”Bra publik”

Det råder inga tvivel kring att dalkullan stortrivs på Tingvalla.

– Det är kul att få tävla hemma och det är riktigt bra publik. Jag trivs att tävla här. Inget ont om Stockholm, Göteborg och stora arenor. Men det blir inte samma sak som på en mindre arena där det är knökat.

I augusti äntrar Kallur sitt tredje OS – senast i de sammanhangen slutade det med tårar i semifinalen i Peking 2008.

– Det viktigaste är att slappna av. Att bete sig som vanligt, men vara beredd på att mycket är annorlunda.

I de olympiska spelen i Rio de Janeiro kommer dock inte världens främsta löpare på den korta häcken att medverka. Amerikanskan Kendra Harrison slog nyligen ett av de ”omöjliga” världsrekorden på distansen med sin notering på 12,20 sekunder. Hon får dock inte åka då hon slutade sexa på de amerikanska OS-uttagningarna.

– Hon har sett otrolig vass ut i sommar, det var maffigt och se. Det är tragiskt att se att hon inte ska vara med i OS, säger Kallur som känner sympati för sin konkurrent.

Damernas korta häck kommer att starta 20.35 på Tingvalla under onsdagen.

Årsbästat på 12,91 resulterar enbart i den 52:a bästa tiden på 100 meter häck den här säsongen – trots det är Sanna Kallur troligen den mest omskrivna svenska olympiern. Den folkkära profilen har inte vunnit någon större medalj sedan 2007. Nu är hon tillbaka på den internationella scenen igen efter många debaclen längs vägen.

– Det känns nästan overkligt att det har funkat hittills. Att jag inte har gått på någon nit än, och det ska jag inte göra heller, klargör 35-åringen.

”Fånt jag en körv”

Kontrasterna är dock tydliga nu jämfört med tävlingarna i karriärens begynnelse.

– Det var en härlig reflektion i bilen. Jag, Klas och dottern Majken satt i bilen och då tänkte jag på hur många gånger jag kört den här sträckan till Karlstad för att tävla och hur olika det har varit. Nu åker jag hit med ett barn i baksätet och när vi kom genom Kopparberg satt Majken och sjöng på ”Fånt jag en körv”. Det var så himla mysigt. Det är lite annorlunda, helt klart, skrattar Kallur.

Olikheterna från förr gör sig också påmind i träningsmomentet.

– Jag blir överlycklig av att klara att träna över tio häckar. Det var nog nio år sedan jag kunde göra lopp över tio häckar. Förr kunde jag nog ta det mesta för givet. Nu känns kroppen hel och bra, intygar hon.

”Bra publik”

Det råder inga tvivel kring att dalkullan stortrivs på Tingvalla.

– Det är kul att få tävla hemma och det är riktigt bra publik. Jag trivs att tävla här. Inget ont om Stockholm, Göteborg och stora arenor. Men det blir inte samma sak som på en mindre arena där det är knökat.

I augusti äntrar Kallur sitt tredje OS – senast i de sammanhangen slutade det med tårar i semifinalen i Peking 2008.

– Det viktigaste är att slappna av. Att bete sig som vanligt, men vara beredd på att mycket är annorlunda.

I de olympiska spelen i Rio de Janeiro kommer dock inte världens främsta löpare på den korta häcken att medverka. Amerikanskan Kendra Harrison slog nyligen ett av de ”omöjliga” världsrekorden på distansen med sin notering på 12,20 sekunder. Hon får dock inte åka då hon slutade sexa på de amerikanska OS-uttagningarna.

– Hon har sett otrolig vass ut i sommar, det var maffigt och se. Det är tragiskt att se att hon inte ska vara med i OS, säger Kallur som känner sympati för sin konkurrent.

Damernas korta häck kommer att starta 20.35 på Tingvalla under onsdagen.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.