2016-05-13 06:00

2016-05-13 06:00

Sofia – en late bloomer

FRIIDROTT: IF Götas nya långdistansess har bara tränat löpning i fyra år

Ett löfte på 27 år..?
Jo, de finns och Sofia Evnert är ett sådant.
Hon började löpträna så sent som för fyra år sedan. Nu går IF Götas nya långdistansess går från klarhet till klarhet och i helgen vann hon halvmaran i Kungsholmen runt.
– Om jag vann på lotto skulle jag gå all in på löpningen, säger Sofia och skrattar.

Det är inte utan att man får lite Evy Palm-vibbar när man snackar med Sofia Evnert. Ja, ni minns väl Evy Palm, mattanten som började löpträna och plötsligt var bäst i Sverige.

Den Torsbybaserade småländskan är visserligen bara 27 och jobbar inte i skolbespisning, men hon är dock en late bloomer. Som länge inte hade en aning om vilken löpartalang hon hade i sin genetik.

– Jag började springa för fyra år sedan. Som ung hade jag spelat fotboll och sysslat med hästar, men aldrig varit i närheten av friidrott, berättar Sofia.

Och fortsätter:

– Jag jobbade inom försvaret ett tag och märkte då att jag sprang ifrån de flesta. Och när jag påbörjade min polisutbildning, och tränade lite mer, upptäckte jag en fallenhet för löpning över längre distans och då blev det plötsligt roligt att träna.

Och på den vägen är det.

”Envis och tjurskallig”

Via sambon, släggkastaren Karl-Erik Ludvigsson, har hon hamnat i Torsby, och träningsmängden har ökat alltmer.

– Jag är så envis och tjurskallig att jag gick på det lite väl hårt i början. Det är svårt att hålla tillbaka mig, så jag drog på mig en del skavanker och det är först den här försäsongen som jag varit helt skadefri.

Med gamle löparstjärnan Lars-Erik Nilsson som stöd och mentor har också resultaten kommit. Den första fingervisningen fick Sofia när hon blev nia i SM på 10 000 meter ifjol.

Hon sänkte hon sitt ”pers” med nästan fyra minuter.

Den gångna helgen klippte Sofia till med vinst i aktade Kungsholmen runts halvmara. Med tiden 1.20,27 var hon nästan sex minuter bättre än tvåan.

– Det är min största seger så här långt. Det var väldigt varmt, men jag hade inga större problem med det, jag tål värme, säger Sofia.

Flyttar långt söderut

Och apropå värme står hon i slutet av den här veckan inför en stor förändring i livet. Mitt i det idrottsliga genombrottet bryter hon upp för att tillbringa upp till ett år på riktigt sydliga breddgrader.

Det är arbetet som styr den här gången, men exakt var hon ska befinna sig vill hon inte berätta.

– Jag trivs som sagt när det är hett, så jag kommer att fortsätta träna på plats. Träningsmässigt hoppas jag kunna skapa en grund att stå på inför framtiden, och förhoppningsvis kommer jag att kunna åka hem för att tävla då och då.

Hur bra vill du bli?

– Jag vill bli bäst, haha. Om jag vann en massa pengar på lotto skulle jag gå all in på löpningen, men det är ju det där med att man ska ha mat på bordet också.

Det är inte utan att man får lite Evy Palm-vibbar när man snackar med Sofia Evnert. Ja, ni minns väl Evy Palm, mattanten som började löpträna och plötsligt var bäst i Sverige.

Den Torsbybaserade småländskan är visserligen bara 27 och jobbar inte i skolbespisning, men hon är dock en late bloomer. Som länge inte hade en aning om vilken löpartalang hon hade i sin genetik.

– Jag började springa för fyra år sedan. Som ung hade jag spelat fotboll och sysslat med hästar, men aldrig varit i närheten av friidrott, berättar Sofia.

Och fortsätter:

– Jag jobbade inom försvaret ett tag och märkte då att jag sprang ifrån de flesta. Och när jag påbörjade min polisutbildning, och tränade lite mer, upptäckte jag en fallenhet för löpning över längre distans och då blev det plötsligt roligt att träna.

Och på den vägen är det.

”Envis och tjurskallig”

Via sambon, släggkastaren Karl-Erik Ludvigsson, har hon hamnat i Torsby, och träningsmängden har ökat alltmer.

– Jag är så envis och tjurskallig att jag gick på det lite väl hårt i början. Det är svårt att hålla tillbaka mig, så jag drog på mig en del skavanker och det är först den här försäsongen som jag varit helt skadefri.

Med gamle löparstjärnan Lars-Erik Nilsson som stöd och mentor har också resultaten kommit. Den första fingervisningen fick Sofia när hon blev nia i SM på 10 000 meter ifjol.

Hon sänkte hon sitt ”pers” med nästan fyra minuter.

Den gångna helgen klippte Sofia till med vinst i aktade Kungsholmen runts halvmara. Med tiden 1.20,27 var hon nästan sex minuter bättre än tvåan.

– Det är min största seger så här långt. Det var väldigt varmt, men jag hade inga större problem med det, jag tål värme, säger Sofia.

Flyttar långt söderut

Och apropå värme står hon i slutet av den här veckan inför en stor förändring i livet. Mitt i det idrottsliga genombrottet bryter hon upp för att tillbringa upp till ett år på riktigt sydliga breddgrader.

Det är arbetet som styr den här gången, men exakt var hon ska befinna sig vill hon inte berätta.

– Jag trivs som sagt när det är hett, så jag kommer att fortsätta träna på plats. Träningsmässigt hoppas jag kunna skapa en grund att stå på inför framtiden, och förhoppningsvis kommer jag att kunna åka hem för att tävla då och då.

Hur bra vill du bli?

– Jag vill bli bäst, haha. Om jag vann en massa pengar på lotto skulle jag gå all in på löpningen, men det är ju det där med att man ska ha mat på bordet också.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.