2016-04-05 11:45

2016-04-05 13:05

Rasmus börsnoterar sig

FRIIDROTT: 18-årig spjuttalang från Kil tar unikt grepp i friidrottsvärlden för att nå världseliten

18-årige spjutkastaren Rasmus Eriksson från Kil är etta i Sverige och rankad 15:e i världen.
Nu tar han ett unikt grepp.
– Jag är den förste manlige friidrottaren i världen som blir börsnoterad, berättar Rasmus.

Målet är att så småningom nå världseliten med hjälp av en heltidssatsning. Rasmus samarbetar med den välrenommerade norske tränaren Pål Berntsen för att nå sina drömmars mål. Nationellt har han vunnit allt på ungdoms- och juniornivå.

– Genom www.tradeinsport.se säljer jag 3200 andelar för 100 kronor styck. Vi började i måndags och det är redan några andelar sålda. Säljer jag alla blir det alltså 320 000 kronor.

Golfspelare, racingförare och tennisspelare använder redan andelsmodellen. Senast att ansluta var längdskidåkaren Moa Molander Kristiansen.

Hur kom du på den här idén?

– Jag hörde talas om möjligheten och sökte på nätet. Det är ett bra koncept som kan ge mig möjligheten att satsa på heltid när jag är klar med skolan om två år. Förhoppningsvis kan börsnoteringen bidra till att finansiera läger och resor.

I utbyte mot riskkapitalet som Rasmus tar in får investerarna 17 procent av eventuella intäkter under perioden 1/1 2018 till 31/12 2028. Når Rasmus toppen väntar fina prispengar och möjligheten att bygga att starkt varumärke.

– Mitt stora mål härnäst är junior-EM i Italien nästa år. JVM i Polen i år är för ett år äldre men visst vore det kul att få vara med.

Spjuttalangen har redan en fin meritlista. Han blev 15:e på UVM ifjol, tvåa i ungdomsfinnkampen och vann sitt tredje SM-guld.

– Mitt personbästa är 73.50 med juniorspjutet från ifjol. Jag hade som mål att kasta över 65 med seniorspjutet den här säsongen men nu höjer jag ribban. Jag gjorde 64.87 inomhus i Växjö för två veckor sedan och inomhus kastar vi med ett tyngre spjut. Nu siktar jag på över 70 meter med seniorspjutet i år.

Den 30 april reser Rasmus på ett läger i Portugal, arrangerat av Göta.

– Vi stannar en vecka och här gör jag förmodligen säsongens första tävling utomhus. Första tävlingen hemma i Sverige är Boregalan i Torsby 14 maj.

Varför började du med spjut?

– Jag har alltid gillat att kasta grejer!

Rasmus inledde gymnasiestudierna på Sundsta.

– Men nu har jag bytt till Nobel där jag läser på fordonslinjen. Jag har alltid gillat bilar och nu får jag mer tid över för spjutkastningen eftersom det inte är så mycket läxor som på Sundsta.

Målet är att så småningom nå världseliten med hjälp av en heltidssatsning. Rasmus samarbetar med den välrenommerade norske tränaren Pål Berntsen för att nå sina drömmars mål. Nationellt har han vunnit allt på ungdoms- och juniornivå.

– Genom www.tradeinsport.se säljer jag 3200 andelar för 100 kronor styck. Vi började i måndags och det är redan några andelar sålda. Säljer jag alla blir det alltså 320 000 kronor.

Golfspelare, racingförare och tennisspelare använder redan andelsmodellen. Senast att ansluta var längdskidåkaren Moa Molander Kristiansen.

Hur kom du på den här idén?

– Jag hörde talas om möjligheten och sökte på nätet. Det är ett bra koncept som kan ge mig möjligheten att satsa på heltid när jag är klar med skolan om två år. Förhoppningsvis kan börsnoteringen bidra till att finansiera läger och resor.

I utbyte mot riskkapitalet som Rasmus tar in får investerarna 17 procent av eventuella intäkter under perioden 1/1 2018 till 31/12 2028. Når Rasmus toppen väntar fina prispengar och möjligheten att bygga att starkt varumärke.

– Mitt stora mål härnäst är junior-EM i Italien nästa år. JVM i Polen i år är för ett år äldre men visst vore det kul att få vara med.

Spjuttalangen har redan en fin meritlista. Han blev 15:e på UVM ifjol, tvåa i ungdomsfinnkampen och vann sitt tredje SM-guld.

– Mitt personbästa är 73.50 med juniorspjutet från ifjol. Jag hade som mål att kasta över 65 med seniorspjutet den här säsongen men nu höjer jag ribban. Jag gjorde 64.87 inomhus i Växjö för två veckor sedan och inomhus kastar vi med ett tyngre spjut. Nu siktar jag på över 70 meter med seniorspjutet i år.

Den 30 april reser Rasmus på ett läger i Portugal, arrangerat av Göta.

– Vi stannar en vecka och här gör jag förmodligen säsongens första tävling utomhus. Första tävlingen hemma i Sverige är Boregalan i Torsby 14 maj.

Varför började du med spjut?

– Jag har alltid gillat att kasta grejer!

Rasmus inledde gymnasiestudierna på Sundsta.

– Men nu har jag bytt till Nobel där jag läser på fordonslinjen. Jag har alltid gillat bilar och nu får jag mer tid över för spjutkastningen eftersom det inte är så mycket läxor som på Sundsta.