2016-03-10 06:00

2016-03-10 06:00

Sofie Skoog: "Ska bli ashäftigt"

FRIIDROTT: USA och VM i stället för träning i Våxnäshallen

Våxnäshallen i Karlstad och inledningen på en tung period med grundträning inför sommaren. Så såg Sofie Skoogs planering ut för den här veckan.
I stället väntar nu USA, Portland och inomhus-VM.
– Ska bli ashäftigt. Har absolut ingenting mot den här ändringen i mitt schema, skrattar Götatjejen.

Det var i förrgår kväll förbundskaptenen Karin Torneklint slog Sofie Skoogs mobilnummer och meddelade detta glädjebesked. Inte för att Sofie tvekade det minsta inför utmaningen.

– Jag var ändå tvungen att ta ett par samtal för den omplanering som krävdes i det privata. Nu är jag supertaggad att få göra ännu ett stort mästerskap.

Sofie Skoog är också mycket tydlig:

– Jag hade aldrig tackat ja om jag inte känt att jag har formen för att göra ett bra resultat. Det vill jag absolut ha med mig från tävlingen. Jag åker inte till VM bara för att vara med – jag vill prestera.

Förstående chef

Ett av samtalen innan Sofie kunde tacka ja till VM-resan gick till ansvarige chefen på Riksbyggen, där Sofie har sin arbetsplats.

– Det löste sig snabbt. Jag har en toppenbra arbetsgivare och känner ett stöd även därifrån i mitt idrottande. Jag stortrivs verkligen.

Kvalhöjden för inne-VM var 1,97. Ett resultat Sofie inte har klarat. Hennes 1,94 från Nordenkampen i Växjö i förra månaden räckte ändå för kvalificering eftersom det resultatet placerar henne på elfte plats i årets världsstatistik. Det är den rankingen som IAAF (internationella friidrottsförbundet) gick på när de bjöd in Sofie Skoog till VM-finalen.

Tredje raka

Karin Torneklint hyllar Sofie Skoog.

– Hon har varit jämnheten själv i vinter och det ger henne en bra och skön känsla inför det här mästerskapet.

För Sofie blir nästa veckas VM hennes tredje raka mästerskap. Debuterade gjorde hon för ett år sedan i inomhus-EM och på det följde VM i Peking i somras.

Du börjar få mästerskapsrutin, eller..?

– Ha, ha, kan man få det på bara två tävlingar?

Final direkt

Torneklint hyllade just Sofies jämnhet och det med rätta. På de sju tävlingar hon gjort under vintern har hon som bäst 1,94 och som sämst 1,87 och fem av de sju tävlingarna med 1,90-resultat.

Sofie igen:

– Mitt sämsta resultat i vinter var mitt bästa i fjol.

Det är de 12 bästa höjdhopparna i världen som gör upp om VM-titeln. Något kval kommer det inte handla om, det är final direkt. Sofie Skoogs landslagspolare Erika Kinsey är också kvalad och bland de 12 utvalda.

På fredag har Sofie packat väskan och flyger till USA med den övriga blågula truppen, som total innehåller åtta aktiva. Damernas höjdfinal avgörs sista VM-dagen, nästa söndag, med start klockan 22, svensk tid.

Det var i förrgår kväll förbundskaptenen Karin Torneklint slog Sofie Skoogs mobilnummer och meddelade detta glädjebesked. Inte för att Sofie tvekade det minsta inför utmaningen.

– Jag var ändå tvungen att ta ett par samtal för den omplanering som krävdes i det privata. Nu är jag supertaggad att få göra ännu ett stort mästerskap.

Sofie Skoog är också mycket tydlig:

– Jag hade aldrig tackat ja om jag inte känt att jag har formen för att göra ett bra resultat. Det vill jag absolut ha med mig från tävlingen. Jag åker inte till VM bara för att vara med – jag vill prestera.

Förstående chef

Ett av samtalen innan Sofie kunde tacka ja till VM-resan gick till ansvarige chefen på Riksbyggen, där Sofie har sin arbetsplats.

– Det löste sig snabbt. Jag har en toppenbra arbetsgivare och känner ett stöd även därifrån i mitt idrottande. Jag stortrivs verkligen.

Kvalhöjden för inne-VM var 1,97. Ett resultat Sofie inte har klarat. Hennes 1,94 från Nordenkampen i Växjö i förra månaden räckte ändå för kvalificering eftersom det resultatet placerar henne på elfte plats i årets världsstatistik. Det är den rankingen som IAAF (internationella friidrottsförbundet) gick på när de bjöd in Sofie Skoog till VM-finalen.

Tredje raka

Karin Torneklint hyllar Sofie Skoog.

– Hon har varit jämnheten själv i vinter och det ger henne en bra och skön känsla inför det här mästerskapet.

För Sofie blir nästa veckas VM hennes tredje raka mästerskap. Debuterade gjorde hon för ett år sedan i inomhus-EM och på det följde VM i Peking i somras.

Du börjar få mästerskapsrutin, eller..?

– Ha, ha, kan man få det på bara två tävlingar?

Final direkt

Torneklint hyllade just Sofies jämnhet och det med rätta. På de sju tävlingar hon gjort under vintern har hon som bäst 1,94 och som sämst 1,87 och fem av de sju tävlingarna med 1,90-resultat.

Sofie igen:

– Mitt sämsta resultat i vinter var mitt bästa i fjol.

Det är de 12 bästa höjdhopparna i världen som gör upp om VM-titeln. Något kval kommer det inte handla om, det är final direkt. Sofie Skoogs landslagspolare Erika Kinsey är också kvalad och bland de 12 utvalda.

På fredag har Sofie packat väskan och flyger till USA med den övriga blågula truppen, som total innehåller åtta aktiva. Damernas höjdfinal avgörs sista VM-dagen, nästa söndag, med start klockan 22, svensk tid.

Sveriges VM-trupp

Höjd: Sofie Skoog, Erika Kinsey, 60 meter: Odain Rose, 800 meter: Lovisa Lindh, Andreas Kramer, 1 500 meter: Sarah Lanti, längd: Khaddi Sagnia, sjukamp: Petter Olson.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.