2016-01-28 06:00

2016-01-28 06:00

Irene Ekelund: "Jag ska till OS"

FRIIDROTT: Irene Ekelund mer avslappnad, tuffare och bestämd än någonsin – målet är Rio

Hon måste springa ett par tiondelar snabbare än hon någonsin gjort. Längre bort än så är inte Rio de Janeiro i Irene Ekelunds fall.
Och titta här. Hon l-o-v-a-r att greja det.
– Jag ska till OS. Det har jag bestämt.

Det här är en helt ny sida av sprinttalangen Irene Ekelund. Borta är den tidigare blygheten och fåordiga tonåringen. Nu är Irene mer avslappnad, tuffare och bekväm i sin roll att ofta stå i centrum och inte minst svara på samma frågor om och om igen från envisa journalister.

Om den biten säger Irene:

– När jag var yngre, 15 år, 16 år typ, visste jag inte vad jag skulle svara. Jag var ung och hade ingen aning hur bra det skulle fortsätta gå med friidrotten. Nu vet jag mer och kan svara för mig.

Inte blygsam

Och som hon redan sagt. Hon har höga och stora mål och hon är inte blyg att berätta om dem.

Om vi håller oss till den säsong som nu är i sin inledning. Vilka större mål har du?

– Det är framför allt två, OS och dit ska jag och springa 200 meter och kanske också stafett. Ett annat är junior-VM i Polen och där kommer jag köra både 100 och 200 meter. Det blir mitt sista juniormästerskap.

Det finns ett EM också, dina tankar inför det..?

– Där blir det bara stafett.

För att få checka in på planet till Rio och OS i augusti krävs 22,70 på 200 meter. Irenes pers är 22,92 men hon säger utan att någon fråga ställts.

– Jag ska klara OS-tiden. Det ska gå...!

”200 min grej”

Det är på 200 Irene ser sina största möjligheter internationellt och hon gillar distansen också av en annan anledning.

– 200 är mer min grej, .det är inte bara start och mål som till exempel när man springer 60 meter inomhus. På 200 hinner man reparera en liten miss och man kan sträcka ut mer i löpningen.

Irene fyller 19 om en dryg månad. Hon har redan vunnit mycket och presterat tider som inger förväntningar om ännu bättre tider.

Om kraven ”utifrån” säger hon:

– Jag springer inte för någon annan än mig själv. Vad andra tycker kan jag inte göra något åt.

Du har sagt många gånger hur kul du har och hur viktigt det är i ditt idrottande. Den dag inte resultaten blir de du vill ha. Kan du tänka dig in i en sådan situation?

– Jag är beredd att det kommer en sådan period och då är det bara att jobba på. Men skulle jag under en längre tid känna att det inte är roligt längre...då kan jag lägga av.

Satsar på stafett

Sverige gör i år en stafettsatsning inför EM och OS och där är Irenes personliga tränare, Niclas Broström, ansvarig. Broström har kontaktat åtta tjejer som nu är aktuella i satsningen. Tre av dessa har Karlstad som sin bas, det handlar om, förutom Irene, Emilia Kjellberg och Ida Hansen.

Broström avslöjar hur han tänker:

– Emilia Kjellberg är vår accelerationssnabbaste löpare för tillfället och henne ser jag som starttjej och med Irene på andra sträckan. Det är det optimala för laget, sedan för vi se. Sanna Kallur är på väg att göra comeback. Hon kommer självklart också bli aktuell om allt faller på plats för henne.

Mycket skratt

Irene och Emilia kan träna stafettväxlingar varje dag om de så vill. De tränar alltid tillsammans och de stortrivs i varandras sällskap. Det är nästan så att de skrattar sig igenom träningspassen.

Emilia säger:

– Varje träningspass med Irene är som en tävling. Det är bara att ge allt för att hänga med, grymt kul helt enkelt.

Både Irene och Emilia inleder sitt tävlande för året till helgen. Emilia kommer göra flera starter i Götas Ungdomsspel medan Irene gör sin årsdebut i Pallasspelen i Malmö.

– Min klubb, Malmö AI, vill att jag kommer till den tävlingen.

Lämnar Karlstad

Det kommer bli mindre Värmland för Irene efter sommaren. Hon tar studenten i juli och till hösten blir det flytt till pojkvännen Giovanni i Stockholm.

– Så är bestämt. Min agent håller på att hitta en ny tränare och klubb åt mig. Dessutom flyttar min familj här i Karlstad, mamma, pappa och lillasyster, utomlands. Jag kommer bara ha två av mina bröder kvar här i stan.

Det här är en helt ny sida av sprinttalangen Irene Ekelund. Borta är den tidigare blygheten och fåordiga tonåringen. Nu är Irene mer avslappnad, tuffare och bekväm i sin roll att ofta stå i centrum och inte minst svara på samma frågor om och om igen från envisa journalister.

Om den biten säger Irene:

– När jag var yngre, 15 år, 16 år typ, visste jag inte vad jag skulle svara. Jag var ung och hade ingen aning hur bra det skulle fortsätta gå med friidrotten. Nu vet jag mer och kan svara för mig.

Inte blygsam

Och som hon redan sagt. Hon har höga och stora mål och hon är inte blyg att berätta om dem.

Om vi håller oss till den säsong som nu är i sin inledning. Vilka större mål har du?

– Det är framför allt två, OS och dit ska jag och springa 200 meter och kanske också stafett. Ett annat är junior-VM i Polen och där kommer jag köra både 100 och 200 meter. Det blir mitt sista juniormästerskap.

Det finns ett EM också, dina tankar inför det..?

– Där blir det bara stafett.

För att få checka in på planet till Rio och OS i augusti krävs 22,70 på 200 meter. Irenes pers är 22,92 men hon säger utan att någon fråga ställts.

– Jag ska klara OS-tiden. Det ska gå...!

”200 min grej”

Det är på 200 Irene ser sina största möjligheter internationellt och hon gillar distansen också av en annan anledning.

– 200 är mer min grej, .det är inte bara start och mål som till exempel när man springer 60 meter inomhus. På 200 hinner man reparera en liten miss och man kan sträcka ut mer i löpningen.

Irene fyller 19 om en dryg månad. Hon har redan vunnit mycket och presterat tider som inger förväntningar om ännu bättre tider.

Om kraven ”utifrån” säger hon:

– Jag springer inte för någon annan än mig själv. Vad andra tycker kan jag inte göra något åt.

Du har sagt många gånger hur kul du har och hur viktigt det är i ditt idrottande. Den dag inte resultaten blir de du vill ha. Kan du tänka dig in i en sådan situation?

– Jag är beredd att det kommer en sådan period och då är det bara att jobba på. Men skulle jag under en längre tid känna att det inte är roligt längre...då kan jag lägga av.

Satsar på stafett

Sverige gör i år en stafettsatsning inför EM och OS och där är Irenes personliga tränare, Niclas Broström, ansvarig. Broström har kontaktat åtta tjejer som nu är aktuella i satsningen. Tre av dessa har Karlstad som sin bas, det handlar om, förutom Irene, Emilia Kjellberg och Ida Hansen.

Broström avslöjar hur han tänker:

– Emilia Kjellberg är vår accelerationssnabbaste löpare för tillfället och henne ser jag som starttjej och med Irene på andra sträckan. Det är det optimala för laget, sedan för vi se. Sanna Kallur är på väg att göra comeback. Hon kommer självklart också bli aktuell om allt faller på plats för henne.

Mycket skratt

Irene och Emilia kan träna stafettväxlingar varje dag om de så vill. De tränar alltid tillsammans och de stortrivs i varandras sällskap. Det är nästan så att de skrattar sig igenom träningspassen.

Emilia säger:

– Varje träningspass med Irene är som en tävling. Det är bara att ge allt för att hänga med, grymt kul helt enkelt.

Både Irene och Emilia inleder sitt tävlande för året till helgen. Emilia kommer göra flera starter i Götas Ungdomsspel medan Irene gör sin årsdebut i Pallasspelen i Malmö.

– Min klubb, Malmö AI, vill att jag kommer till den tävlingen.

Lämnar Karlstad

Det kommer bli mindre Värmland för Irene efter sommaren. Hon tar studenten i juli och till hösten blir det flytt till pojkvännen Giovanni i Stockholm.

– Så är bestämt. Min agent håller på att hitta en ny tränare och klubb åt mig. Dessutom flyttar min familj här i Karlstad, mamma, pappa och lillasyster, utomlands. Jag kommer bara ha två av mina bröder kvar här i stan.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.