2016-01-09 06:00

2016-01-09 06:00

"Jag vill ha en utmaning på vägen fram"

FRIIDROTT: Maja Rogemyr är tillbaka på banan efter ett och ett halvt års frånvaro

Hon vann SM-guld både 2013 och 2014. För att sedan försvinna från löparbanan.
Nu är Maja Rogemyr, 24, tillbaka – och kanske mer motiverad än någonsin. På lördag springer hon 60 meter häck i Örebro.
– Självklart vill jag prestera men framför allt ska jag njuta av att vara tillbaka och att få tävla igen.

När Götatjejen kryper ner i startblocken i Örebro är det ett och ett halvt år sedan hon senast tävlade. Det var i Finnkampen 2014.

2015 blev ett på flera sätt omtumlade år och helt fritt från tävlande. Och det av flera olika saker.

– Jag hade skadebekymmer men det var en del annat också. Privata saker som jag inte vill prata om. Det var ändå aldrig så att jag kände att jag lagt av med friidrotten. Jag skulle tillbaka, ändå hade jag inte tid att sakna friidrotten. Det var annat som upptog mina tankar.

Mycket nytt

Nu är hon tillbaka med nya tränare, nytt träningsupplägg och framför allt – ny motivation. Götaprofilerna Ulf Karlsson och Helene Friberg är tränarna bakom Rogemyrs nysatsning.

– Mycket är nytt, väldigt mycket till och med. Bland annat en helt ny teknik hur jag ska passera häckarna. Det känns bra, mycket har fallit på plats snabbt. Jag är jättetacksam att få ha två så kunniga tränare som Ulf och Helene.

Ny häckteknik, om du lite enkelt ska berätta vad det handlar om?

– Själva häckklippet och hur jag drar andrabenet, mitt vänstra, över häckarna. Plus lite med hur jag håller armarna.

Att träna mycket är ingen nyhet för Maja Rogemyr. Det har snarare varit så att hon tränat för mycket. Nu har hon hittat en bra balans i både träningen och privatlivet.

– Jag jobbar 75 procent på Konsumentverket och är idrottare på de resterande 25 procenten.

Borgström inte glad

I yngre år hade Maja en ambition att bli mångkamperska. Det övergav hon tämligen snabbt.

– I mångkamp ska man ju inte bara springa och hoppa. Det ingår ju kula och spjut också och det var inga grenar som var gjorda för mig. Anders Borgström var min tränare i de grenarna. Jag kan nog säga att han inte var särskilt glad vad han såg av mig.

Det blev till sist häck för Maja och där har hon blivit fast.

Hon skrattar och säger:

– Att bara springa 60 eller 100 meter...vad tråkigt. Bara rakt fram utan att det händer något mera. Jag vill ha en utmaning på vägen fram. Det får jag ju när jag springer häck. På 60 meter har jag fem häckar att passera, på 100 är det tio stycken. Mycket kan hända på vägen, inget är klart förrän man är i mål.

Målet – hel och frisk

Den inomhussäsong hon inleder i helgen har så här långt sex tävlingar inplanerade. Det kan bli sju om allt går som Maja och hennes tränare tänkt sig. I så fall är tävling nummer sju den numera traditionella Nordenkampen för landslag.

Men då handlar det förstås om att prestera helt på topp, att direkt bli nummer ett i Sverige.

Ulf Karlsson nämner de ord Maja själv inte vill ta i sin mun.

– Maja har målet att vinna SM. Det är huvudmålet med inomhussäsongen.

Maja uttrycker sig så här:

– Säger Ulf det? Ja, självklart är SM huvudmålet i vinter.

Målet med 2016 då?

– Först och främst att få vara skadefri och frisk. Det har jag inte varit bortskämd med. Och att i så fall springa riktigt fort, snabbare än jag någonsin gjort.

”Perset” på 60 häck är 8,31. Utan att någon fråga ställts säger Maja:

– Första tävlingen handlar om att få komma igång och känna tävlingspulsen. Men jag vet ju...när jag står där på startlinjen vill jag prestera så bra jag kan.

Det är stora startfält i Örebro och en av konkurrenterna till Maja Rogemyr är klubbkamraten i Göta, Caroline Tegel. Caroline som fick sitt genombrott under fjolåret. Prestigemöte direkt, alltså!

När Götatjejen kryper ner i startblocken i Örebro är det ett och ett halvt år sedan hon senast tävlade. Det var i Finnkampen 2014.

2015 blev ett på flera sätt omtumlade år och helt fritt från tävlande. Och det av flera olika saker.

– Jag hade skadebekymmer men det var en del annat också. Privata saker som jag inte vill prata om. Det var ändå aldrig så att jag kände att jag lagt av med friidrotten. Jag skulle tillbaka, ändå hade jag inte tid att sakna friidrotten. Det var annat som upptog mina tankar.

Mycket nytt

Nu är hon tillbaka med nya tränare, nytt träningsupplägg och framför allt – ny motivation. Götaprofilerna Ulf Karlsson och Helene Friberg är tränarna bakom Rogemyrs nysatsning.

– Mycket är nytt, väldigt mycket till och med. Bland annat en helt ny teknik hur jag ska passera häckarna. Det känns bra, mycket har fallit på plats snabbt. Jag är jättetacksam att få ha två så kunniga tränare som Ulf och Helene.

Ny häckteknik, om du lite enkelt ska berätta vad det handlar om?

– Själva häckklippet och hur jag drar andrabenet, mitt vänstra, över häckarna. Plus lite med hur jag håller armarna.

Att träna mycket är ingen nyhet för Maja Rogemyr. Det har snarare varit så att hon tränat för mycket. Nu har hon hittat en bra balans i både träningen och privatlivet.

– Jag jobbar 75 procent på Konsumentverket och är idrottare på de resterande 25 procenten.

Borgström inte glad

I yngre år hade Maja en ambition att bli mångkamperska. Det övergav hon tämligen snabbt.

– I mångkamp ska man ju inte bara springa och hoppa. Det ingår ju kula och spjut också och det var inga grenar som var gjorda för mig. Anders Borgström var min tränare i de grenarna. Jag kan nog säga att han inte var särskilt glad vad han såg av mig.

Det blev till sist häck för Maja och där har hon blivit fast.

Hon skrattar och säger:

– Att bara springa 60 eller 100 meter...vad tråkigt. Bara rakt fram utan att det händer något mera. Jag vill ha en utmaning på vägen fram. Det får jag ju när jag springer häck. På 60 meter har jag fem häckar att passera, på 100 är det tio stycken. Mycket kan hända på vägen, inget är klart förrän man är i mål.

Målet – hel och frisk

Den inomhussäsong hon inleder i helgen har så här långt sex tävlingar inplanerade. Det kan bli sju om allt går som Maja och hennes tränare tänkt sig. I så fall är tävling nummer sju den numera traditionella Nordenkampen för landslag.

Men då handlar det förstås om att prestera helt på topp, att direkt bli nummer ett i Sverige.

Ulf Karlsson nämner de ord Maja själv inte vill ta i sin mun.

– Maja har målet att vinna SM. Det är huvudmålet med inomhussäsongen.

Maja uttrycker sig så här:

– Säger Ulf det? Ja, självklart är SM huvudmålet i vinter.

Målet med 2016 då?

– Först och främst att få vara skadefri och frisk. Det har jag inte varit bortskämd med. Och att i så fall springa riktigt fort, snabbare än jag någonsin gjort.

”Perset” på 60 häck är 8,31. Utan att någon fråga ställts säger Maja:

– Första tävlingen handlar om att få komma igång och känna tävlingspulsen. Men jag vet ju...när jag står där på startlinjen vill jag prestera så bra jag kan.

Det är stora startfält i Örebro och en av konkurrenterna till Maja Rogemyr är klubbkamraten i Göta, Caroline Tegel. Caroline som fick sitt genombrott under fjolåret. Prestigemöte direkt, alltså!