2015-11-18 06:00

2015-11-18 06:00

"Svensk friidrott blir starkare"

FRIIDOTT: Stefan Olssons slutsats efter ryska dopningsskandalen och Wadas hårdhandskar

Wada hotar med att bannlysa Ryssland och all friidrott från OS när antidopningsorganisationen släpper sin andra rapport.
– Nu tror jag inte det blir så men jag gillar verkligen Wadas signalsystem, säger friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson från Karlstad.

Stefan befinner sig just nu på Kanarieöarna på ett läger med SOK. Han ser ytterligare en konsekvens av den internationella friidrottens räfst- och rättarting efter avslöjandet om Rysslands systematiska dopning.

– Svensk friidrott kommer att bli ännu starkare och mer framgångsrik nu när skiten försvinner. Vi vet redan att vi kan bli bäst utan dopning även om det kräver mer tid och arbete. På sina håll utomlands kommer det att ta tid att övervinna den mentala spärren.

Stefan blev inte överraskad när ryssarna avslöjades.

– Nej, redan 2012, när tolv medeldistansare avslöjades, uttalande jag misstankar om systematisk dopning i Ryssland. Det är säkerligen inte bara friidrotten i Ryssland som sysslar med det här. Det är ett nations- och kulturproblem. Och förmodligen både organiserat och statsunderstött.

Nu ser Stefan Olsson fram mot fler avslöjanden.

– Alla ska känna flåset. Problemet har sopats under mattan alldeles för länge. Det är hedervärt att allt tas fram nu. Jag utesluter absolut inte att länder nära Ryssland är inblandade också.

Och vad tror du om USA?

– De har gått igenom det här sen tidigare med bland andra Marion Jones. Visst, det är ett stort land men dopningen är säkerligen inte statsunderstödd där.

Sverige?

– Vi har två dopningsfall just nu. Ett av misstag och ett med en tiotusenmeterslöpare. Jag kan inte garantera till hundra procent att vi är rena med till 99,9. Vi har lagt på ytterligare ett kol under 2015 och genomför ännu fler tester utanför tävlingarna.

Förre ordföranden i Internationella friidrottsförbundet, Lamine Diack, står anklagad, misstänkt för att ha tagit emot mångmiljonmutor för att mörklägga rysk dopning.

– Jag anser absolut att Sebastian Coe är rätt man för friidrottens framtid. Ända tills jag får motsatsen bevisad.

Går det att stoppa dopningen?

– Det måste jag tro.

Däremot tror Stefan inte på en bojkott av sporten i OS.

– Det skulle ju drabba väldigt många oskyldiga. Men det är jäkligt bra att stänga av Ryssland från OS och hotsignalerna från Wada välkomnar jag också. Och man vet ju inte vad som kan hända om Wada kommer upp med ännu mer till ytan.

 

Fotnot: Stefan Olsson var tidigare förbundskapten och även sportchef i Svenska friidrottsförbundet.

Stefan befinner sig just nu på Kanarieöarna på ett läger med SOK. Han ser ytterligare en konsekvens av den internationella friidrottens räfst- och rättarting efter avslöjandet om Rysslands systematiska dopning.

– Svensk friidrott kommer att bli ännu starkare och mer framgångsrik nu när skiten försvinner. Vi vet redan att vi kan bli bäst utan dopning även om det kräver mer tid och arbete. På sina håll utomlands kommer det att ta tid att övervinna den mentala spärren.

Stefan blev inte överraskad när ryssarna avslöjades.

– Nej, redan 2012, när tolv medeldistansare avslöjades, uttalande jag misstankar om systematisk dopning i Ryssland. Det är säkerligen inte bara friidrotten i Ryssland som sysslar med det här. Det är ett nations- och kulturproblem. Och förmodligen både organiserat och statsunderstött.

Nu ser Stefan Olsson fram mot fler avslöjanden.

– Alla ska känna flåset. Problemet har sopats under mattan alldeles för länge. Det är hedervärt att allt tas fram nu. Jag utesluter absolut inte att länder nära Ryssland är inblandade också.

Och vad tror du om USA?

– De har gått igenom det här sen tidigare med bland andra Marion Jones. Visst, det är ett stort land men dopningen är säkerligen inte statsunderstödd där.

Sverige?

– Vi har två dopningsfall just nu. Ett av misstag och ett med en tiotusenmeterslöpare. Jag kan inte garantera till hundra procent att vi är rena med till 99,9. Vi har lagt på ytterligare ett kol under 2015 och genomför ännu fler tester utanför tävlingarna.

Förre ordföranden i Internationella friidrottsförbundet, Lamine Diack, står anklagad, misstänkt för att ha tagit emot mångmiljonmutor för att mörklägga rysk dopning.

– Jag anser absolut att Sebastian Coe är rätt man för friidrottens framtid. Ända tills jag får motsatsen bevisad.

Går det att stoppa dopningen?

– Det måste jag tro.

Däremot tror Stefan inte på en bojkott av sporten i OS.

– Det skulle ju drabba väldigt många oskyldiga. Men det är jäkligt bra att stänga av Ryssland från OS och hotsignalerna från Wada välkomnar jag också. Och man vet ju inte vad som kan hända om Wada kommer upp med ännu mer till ytan.

 

Fotnot: Stefan Olsson var tidigare förbundskapten och även sportchef i Svenska friidrottsförbundet.