2015-09-12 06:00

2015-09-12 09:29

"OS 2020...då ska jag vara riktigt redo"

FRIIDROTT: Sofie Skoog avslutar sin höjdarsäsong med Finnkampen – och ser redan nya mål

Först Finnkampen i helgen. Därefter tar Sofie Skoog en veckas ledigt från träning och höjdhopp.
Hon kan redan nu summera en säsong som inneburit SM-guld, personligt rekord och VM-debut.
– Direkt efter VM var jag missnöjd, jag ville mer och ta mig till final. Nu, efter att ha smält alla intryck och är tillbaka hemma, så är jag nöjd.

På ett soligt Tingvalla genomförde Sofie Skoog under gårdagen det sista hopp-passet för säsongen. Allt för att behålla tajmingen och formen inför landslagsuppdraget.

– Jag vill avsluta bra och sett till årsbästan ska vi vinna grenen med 16-6. Jag tänker inte ta stryk av någon finska.

En kaxig Sofie Skoog?

Nej, det vill jag inte påstå. Snarare en 25-årig Götatjej med Ekshäradsblod i ådrorna, med ett under sommaren nyvunnet självförtroende.

Sommar, då...

Det var mitt i sommaren, i juli, som de höga hoppen började infinna sig.

– Jag gjorde 1,88 i lag-SM i början av juli. Sedan fortsatte det så med 1,92-hoppet vid SM som höjdpunkten.

1,92-hoppet, som också gav SM-guld, var mäktigt.

– Det var en bra träff, det bästa hopp jag gjort. Jag var inte ens nära ribban.

Hur vill du summera säsongen med dina egna ord, lite kortfattat?

– Juni, juli, augusti...bra, bättre, bäst.

Hyllar Holm

Sofie hyllar sin tränare Stefan Holm med stora bokstäver.

– Jag lyssnar och tar åt mig allt han säger. Jag litar på honom. När det var lite motigt och jag inte fick med mig höjderna i maj och juni så sa han lugnt: ”Lugn, det kommer...”. Han vet vad han pratar om.

Det framgångsrika samarbetet kommer fortsätta. Och mottot är lite som att ”hoppa högre utan att stressa fram något visst resultat”. T-shirts ska vara under tryck med olika budskap på vägen mot de nya målen och höjderna.

Tokyo i tankarna

Redan nu vet Sofie vad hon vill med 2016 – och 2020!

– Jag vill fortsätta hoppa högre, varför inte höja perset till 1,94 nästa år och att kvala till ute-EM i Amsterdam. Sedan är det ett OS i Rio då också...hmmmm..får se hur det blir med det. Annars är nästa OS i Tokyo 2020 och då, då ska jag vara riktigt redo.

Två meter – ett annat mål, antar jag?

– Nej, jag skulle vilja säga 2,01. Då slår jag brorsans pers med en centimeter, haha. Vill vara bäst i familjen.

Stefan Holm ser i sin tränarroll det här med 2016.

– Det handlar om att ha en hög lägstanivå. I Sofies fall vill jag att hon kommer att ligga på höjder stadigt kring 1,85. Gör hon det kommer det en dag smälla till och då blir det riktigt högt.

För Sofie Skoog väntar finnkampsstart nummer fyra. Tvåa och trea har hon varit, men aldrig vunnit. Dags nu..?

På ett soligt Tingvalla genomförde Sofie Skoog under gårdagen det sista hopp-passet för säsongen. Allt för att behålla tajmingen och formen inför landslagsuppdraget.

– Jag vill avsluta bra och sett till årsbästan ska vi vinna grenen med 16-6. Jag tänker inte ta stryk av någon finska.

En kaxig Sofie Skoog?

Nej, det vill jag inte påstå. Snarare en 25-årig Götatjej med Ekshäradsblod i ådrorna, med ett under sommaren nyvunnet självförtroende.

Sommar, då...

Det var mitt i sommaren, i juli, som de höga hoppen började infinna sig.

– Jag gjorde 1,88 i lag-SM i början av juli. Sedan fortsatte det så med 1,92-hoppet vid SM som höjdpunkten.

1,92-hoppet, som också gav SM-guld, var mäktigt.

– Det var en bra träff, det bästa hopp jag gjort. Jag var inte ens nära ribban.

Hur vill du summera säsongen med dina egna ord, lite kortfattat?

– Juni, juli, augusti...bra, bättre, bäst.

Hyllar Holm

Sofie hyllar sin tränare Stefan Holm med stora bokstäver.

– Jag lyssnar och tar åt mig allt han säger. Jag litar på honom. När det var lite motigt och jag inte fick med mig höjderna i maj och juni så sa han lugnt: ”Lugn, det kommer...”. Han vet vad han pratar om.

Det framgångsrika samarbetet kommer fortsätta. Och mottot är lite som att ”hoppa högre utan att stressa fram något visst resultat”. T-shirts ska vara under tryck med olika budskap på vägen mot de nya målen och höjderna.

Tokyo i tankarna

Redan nu vet Sofie vad hon vill med 2016 – och 2020!

– Jag vill fortsätta hoppa högre, varför inte höja perset till 1,94 nästa år och att kvala till ute-EM i Amsterdam. Sedan är det ett OS i Rio då också...hmmmm..får se hur det blir med det. Annars är nästa OS i Tokyo 2020 och då, då ska jag vara riktigt redo.

Två meter – ett annat mål, antar jag?

– Nej, jag skulle vilja säga 2,01. Då slår jag brorsans pers med en centimeter, haha. Vill vara bäst i familjen.

Stefan Holm ser i sin tränarroll det här med 2016.

– Det handlar om att ha en hög lägstanivå. I Sofies fall vill jag att hon kommer att ligga på höjder stadigt kring 1,85. Gör hon det kommer det en dag smälla till och då blir det riktigt högt.

För Sofie Skoog väntar finnkampsstart nummer fyra. Tvåa och trea har hon varit, men aldrig vunnit. Dags nu..?

Värmlänningarna i Finnkampen

Sofie Skoog, Göta – höjd

Elisabet Höglund, Göta – spjut

Oscar Vestlund, Göta – slägga

Sofia Larsson, Ullevi – diskus

Sara Holmgren, Sävedelen – 5 000 meter

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.