2015-06-18 14:43

2015-06-18 18:22

Blanka Vlašić till Karlstad GP

FRIIDROTT: Sofie Skoog om idolmötet: "Ska bli jättehäftigt"

(UPPDATERAD) Blanka Vlasic är en av världens mest kända och meriterade höjdhoppare. Den 32-åriga kroatiskan kommer till Karlstad GP och ser tävlingen på Tingvalla som sitt genrep inför sin VM-start i Peking några veckor senare. Götas eget ess, Sofie Skoog, ser redan nu fram mot mötet med den flerfaldiga världsmästarinnan.
– Ska bli jättehäftigt. Välkommen till Karlstad Blanka, säger Sofie och bränner av ett brett leende.

Sofie Skoog inledde en intensiv tävlingsperiod med att på torsdagen hoppa 1,80 på Sannerudsvallen i Kil som bjöd på regn och långt ifrån någon sommarvärme.

– 1,80, ahhh, jag klarade i alla fall skamgränsen. 1,80 hoppar jag ju varenda träning. Jag känner att jag har mycket mer i kroppen än så här och trodde jag skulle kunna bevisa det i dag. Jag känner mig stark och vet att jag kommer att persa i sommar. Sol, värme och dagsform – då kommer det.

I tur och ordning Åbo, Sundsvall, Göteborg och Sierra Nevada väntar nu för Sofie innan mötet med Blanka Vlasic på Tingvalla den 22 juli.

Vlasic har Sofie Skoog mött en gång tidigare, i en inomhustävling i Göteborg förra året.

– Vilka resultat vi gjorde minns jag inte, minns bara att Blanka var jättelång. För mig blir det lite som att ännu en gång få möta min idol. Jag var 18 när hon slog igenom och började dominera höjdhoppet. Självklart har jag tittat och beundrat henne mycket.

Fyra VM-guld

Blanka Vlasic har vunnit fyra VM-guld (två inne och två ute) och har även varit på pallen i både EM och OS. Hon totaldominerade damernas höjd under flera år (2007-20010) och har ett personligt rekord på 2,08. Säsongen inför OS i London började skadebekymren och de har hämmat henne under flera år.

Det var först i fjol hon kom tillbaka på banan och började utmana världseliten igen och i år är hon med och slåss om att stå högst upp på prispallen i Diamond League-galorna och de andra större tävlingarna. Sin start i Karlstad ser hon som ett viktigt genrep inför VM i augusti.

I Roms DL-gala var kroatiskan tvåa (1,97) och i New York åter igen tvåa och på samma höjd som segrarinnan, spanjorskan Ruth Beitia. Det kan bli ett nytt möte mellan dessa två giganter i Karlstad.

Johan Engberg, galageneralen, säger:

– Blanka har uttryckt önskemål att få bra konkurrens. Jag har ännu inte kontaktat Beitias agent men kommer att göra det.

Slägga över älven

Damhöjd kommer självklart att bli en av huvudgrenarna i Karlstads GP och även längdhopp för både herrar och damer. Michel Tornéus och Andreas Otterling är klara och på damsidan återkommer Erica Jarder.

Ett namn Johan Engberg gärna vill kontraktera är Erika Kinsey – och då både i höjd och längd.

Klart är nu också att slägga blir en av de tunga grenarna. En stor del av världseliten väntas komma och det blir fortsättning med succén med släggkastning över Klarälven kvällen innan galan.

Högt av Gren

I torsdagens tävling i Kil (Scholmhoppet) var också Götas Evelina Erlandsson ute efter ett formbesked. Det blev 1,75 men också två riktigt bra försök på personbästat 1,78.

– Jag har högre höjder i mig. Nästa chans kommer redan på söndag i en tävling i Lillehammer.

På pojksidan slog Säffles talang Mattias Gren till med pers då han elegant gled över 1,92. Arvid Ryberg, Örgryte, hoppade 1,90, Simon Throgen, Karlskoga, 1,86 och Götas Marcus Asplund 1,84.

Sofie Skoog inledde en intensiv tävlingsperiod med att på torsdagen hoppa 1,80 på Sannerudsvallen i Kil som bjöd på regn och långt ifrån någon sommarvärme.

– 1,80, ahhh, jag klarade i alla fall skamgränsen. 1,80 hoppar jag ju varenda träning. Jag känner att jag har mycket mer i kroppen än så här och trodde jag skulle kunna bevisa det i dag. Jag känner mig stark och vet att jag kommer att persa i sommar. Sol, värme och dagsform – då kommer det.

I tur och ordning Åbo, Sundsvall, Göteborg och Sierra Nevada väntar nu för Sofie innan mötet med Blanka Vlasic på Tingvalla den 22 juli.

Vlasic har Sofie Skoog mött en gång tidigare, i en inomhustävling i Göteborg förra året.

– Vilka resultat vi gjorde minns jag inte, minns bara att Blanka var jättelång. För mig blir det lite som att ännu en gång få möta min idol. Jag var 18 när hon slog igenom och började dominera höjdhoppet. Självklart har jag tittat och beundrat henne mycket.

Fyra VM-guld

Blanka Vlasic har vunnit fyra VM-guld (två inne och två ute) och har även varit på pallen i både EM och OS. Hon totaldominerade damernas höjd under flera år (2007-20010) och har ett personligt rekord på 2,08. Säsongen inför OS i London började skadebekymren och de har hämmat henne under flera år.

Det var först i fjol hon kom tillbaka på banan och började utmana världseliten igen och i år är hon med och slåss om att stå högst upp på prispallen i Diamond League-galorna och de andra större tävlingarna. Sin start i Karlstad ser hon som ett viktigt genrep inför VM i augusti.

I Roms DL-gala var kroatiskan tvåa (1,97) och i New York åter igen tvåa och på samma höjd som segrarinnan, spanjorskan Ruth Beitia. Det kan bli ett nytt möte mellan dessa två giganter i Karlstad.

Johan Engberg, galageneralen, säger:

– Blanka har uttryckt önskemål att få bra konkurrens. Jag har ännu inte kontaktat Beitias agent men kommer att göra det.

Slägga över älven

Damhöjd kommer självklart att bli en av huvudgrenarna i Karlstads GP och även längdhopp för både herrar och damer. Michel Tornéus och Andreas Otterling är klara och på damsidan återkommer Erica Jarder.

Ett namn Johan Engberg gärna vill kontraktera är Erika Kinsey – och då både i höjd och längd.

Klart är nu också att slägga blir en av de tunga grenarna. En stor del av världseliten väntas komma och det blir fortsättning med succén med släggkastning över Klarälven kvällen innan galan.

Högt av Gren

I torsdagens tävling i Kil (Scholmhoppet) var också Götas Evelina Erlandsson ute efter ett formbesked. Det blev 1,75 men också två riktigt bra försök på personbästat 1,78.

– Jag har högre höjder i mig. Nästa chans kommer redan på söndag i en tävling i Lillehammer.

På pojksidan slog Säffles talang Mattias Gren till med pers då han elegant gled över 1,92. Arvid Ryberg, Örgryte, hoppade 1,90, Simon Throgen, Karlskoga, 1,86 och Götas Marcus Asplund 1,84.