2015-06-15 17:15

2015-06-15 17:15

Löparfest i Torsby på midsommarafton

FRIIDROTT: Motionärer, barn och elit i Borejoggen

I Torsby är Borejoggen som sill med färskpotatis, gräddfil och gräslök. Den kanske inte faller riktigt alla i smaken såsom jordgubbar, men motionsloppet är en viktig del i midsommarfirandet.

På fredag avgörs Borejoggen för 32:a gången i ordningen. Över 100 funktionärer ser till att startnummer och tidtagning fungerar, att ingen genar och att loppet kan genomföras på ett säkert sätt. Klockan 10 går starten för Minijoggen med 1,5 kilometers löpning som inleds och avslutas i Herrgårdsparken.

– Jag har sprungit Minijoggen förut, men jag minns inte riktigt hur många gånger eller exakt hur det gått. Det är en rolig men jobbig tävling, säger 10-åriga Elsa Braneby från Torsby.

– Jag försöker springa mellansnabbt hela vägen, säger Emil Hedén, 11 år från Torsby.

Prispengar

Alla som fullföljer Minijoggen eller Borejoggen belönas med medalj. Dessutom lottas 100 priser skänkta av det lokala näringslivet ut. Högsta pris är en resa till ett värde av 10 000 kronor. Sedan förra året delas spurtpris i herr och damklassen ut vid två tillfällen under loppet. I år finns dessutom prispengar till totalsegrarna i det 8,5 kilometer långa loppet som startar på Östmarksvägen och har målgång i Herrgårdsparken.

– Om någon leder från start till mål får denne totalt 9 000 kronor. Borejoggen är ett motionslopp men vi vill gärna locka riktigt bra löpare också, då behövs prispengar, säger tävlingsansvarige Hans Carlson, SK Bore.

Skidstjärnor

Oscar Persson och övriga deltagare i SK Bores elitteam i längd är anmälda. Undantaget fjolårssegraren Bill Impola som tvingats tacka nej på grund åtaganden för sitt team i långloppvärldscupen.

– Jag lär inte ha något att göra med slutsegern. Jag är bättre i terränglöpning. Men det kommer att bli en prestigekamp inom teamet, jag skulle säga att Jack Impola är favorit, säger Oscar som i söndags vann rullskidsloppet King of the hill i Göteborg.

Borejoggen och Minijoggen lockade förra året cirka 1 200 deltagare. Anmälningstiden går ut en timme innan start och många anmäler sig sent.

– 90 procent anmäler sig de sista fyra dagarna. Vi arbetar med att utveckla det sportsliga, marknadsföringen och kringarrangemangen för att på sikt slå rekordet på 1 700 löpare, säger Hans Carlson

På fredag avgörs Borejoggen för 32:a gången i ordningen. Över 100 funktionärer ser till att startnummer och tidtagning fungerar, att ingen genar och att loppet kan genomföras på ett säkert sätt. Klockan 10 går starten för Minijoggen med 1,5 kilometers löpning som inleds och avslutas i Herrgårdsparken.

– Jag har sprungit Minijoggen förut, men jag minns inte riktigt hur många gånger eller exakt hur det gått. Det är en rolig men jobbig tävling, säger 10-åriga Elsa Braneby från Torsby.

– Jag försöker springa mellansnabbt hela vägen, säger Emil Hedén, 11 år från Torsby.

Prispengar

Alla som fullföljer Minijoggen eller Borejoggen belönas med medalj. Dessutom lottas 100 priser skänkta av det lokala näringslivet ut. Högsta pris är en resa till ett värde av 10 000 kronor. Sedan förra året delas spurtpris i herr och damklassen ut vid två tillfällen under loppet. I år finns dessutom prispengar till totalsegrarna i det 8,5 kilometer långa loppet som startar på Östmarksvägen och har målgång i Herrgårdsparken.

– Om någon leder från start till mål får denne totalt 9 000 kronor. Borejoggen är ett motionslopp men vi vill gärna locka riktigt bra löpare också, då behövs prispengar, säger tävlingsansvarige Hans Carlson, SK Bore.

Skidstjärnor

Oscar Persson och övriga deltagare i SK Bores elitteam i längd är anmälda. Undantaget fjolårssegraren Bill Impola som tvingats tacka nej på grund åtaganden för sitt team i långloppvärldscupen.

– Jag lär inte ha något att göra med slutsegern. Jag är bättre i terränglöpning. Men det kommer att bli en prestigekamp inom teamet, jag skulle säga att Jack Impola är favorit, säger Oscar som i söndags vann rullskidsloppet King of the hill i Göteborg.

Borejoggen och Minijoggen lockade förra året cirka 1 200 deltagare. Anmälningstiden går ut en timme innan start och många anmäler sig sent.

– 90 procent anmäler sig de sista fyra dagarna. Vi arbetar med att utveckla det sportsliga, marknadsföringen och kringarrangemangen för att på sikt slå rekordet på 1 700 löpare, säger Hans Carlson