2017-07-05 17:07

2017-07-05 17:07

Fotbollsbröderna återförenades i Afrika

FOTBOLL: "Jag mår bra, men livet här är svårt"

Tre dagar före julafton satte sig Säffle FF-spelaren Ysmael Coulibaly på flygplanet till Elfenbenskusten. Han hade efter åtta år i Sverige utvisats till Afrika.
Samma flight gjorde Säffles lagkapten Patrik Persson för ett par dagar sedan. Nu berättar fotbollsprofilerna om det kära återseendet.

Många har engagerat sig i Ysmael Coulibalys öde. Han kom som föräldralös och papperslös till Säffle 2008. Ysmaels pappa kom från Mali och mamman från Elfenbenskusten. En dag kom de inte hem från jobbet. De hade dödats och Ysmael blev ensam kvar. Han fick ett nytt liv i Säffle och blev snabbt en omtyckt profil i Säffle FF. Föreningen blev Ysmaels nya familj och en av spelarna som Ysmael lärde känna väl under sina åtta år i Säffle är Patrik Persson, lagkapten.

– Patrik har gjort allt för mig. Han är min bror, sa Ysmael några dagar innan han lämnade Sverige. Patrik har varit min kapten i åtta år, inte bara i laget. Jag har ingen syster, ingen pappa eller mamma. Patrik är min bror nu.

Men Ysmael fick inte stanna i Sverige. Mali, pappans hemland, ville inte ha dit honom och i Säffle kunde han alltså inte stanna. Så Ysmael tvingades återvända till Elfenbenskusten.

Patrik körde Ysmael till Arlanda, och drog i gång en swish-kampanj för att hjälpa Ysmael i kampen att komma tillbaka till Sverige.

”Stort smile”

Under halvåret som passerat har Ysmael fått en ny vardag i sitt gamla land. Hans fotbollsintresse hänger självklart i, och Ysmael har med stöd av Säffle FF anordnat en ungdomsturnering som startar nu på lördag. På plats finns Ysmaels svenska bror, Patrik Persson.

Nu var det Ysmael som hämtade Patrik på flygplatsen i Elfenbenskusten.

– Det var fantastiskt att få träffa honom igen. Efter 14 timmar på resande fot, med förseningar så stod han där, lika stort smile som vanligt, om inte större ändå, berättar Patrik.

Ungdomsturneringen i Sinfra har engagerat flera värmländska klubbar. Med start i helgen kommer spelarna att springa omkring i matchställ från Töcksfors och Värmlandsbro. Säffle FF har skänkt såväl matchställ som fotbollsskor och många fotbollsvänner runt om i länet har swishat in pengar som gått till fotbollsstrumpor. Det var med tungt bagage som Patrik kom till Afrika.

– Detta hade jag inte riktigt räknat med. Två matchställ och 30 par skor sa de först, skrattar Patrik.

Hoppet lever än att Ysmael ska kunna komma tillbaka till Sverige en dag. Det är Säffle som är ”hemma” för den omtyckte liraren.

– Jag mår bra, men livet här är svårt, säger Ysmael.

Nu njuter han av ”brorsans” besök.

– Absolut. Jag är mycket glad, avslutar FF-killen.

Många har engagerat sig i Ysmael Coulibalys öde. Han kom som föräldralös och papperslös till Säffle 2008. Ysmaels pappa kom från Mali och mamman från Elfenbenskusten. En dag kom de inte hem från jobbet. De hade dödats och Ysmael blev ensam kvar. Han fick ett nytt liv i Säffle och blev snabbt en omtyckt profil i Säffle FF. Föreningen blev Ysmaels nya familj och en av spelarna som Ysmael lärde känna väl under sina åtta år i Säffle är Patrik Persson, lagkapten.

– Patrik har gjort allt för mig. Han är min bror, sa Ysmael några dagar innan han lämnade Sverige. Patrik har varit min kapten i åtta år, inte bara i laget. Jag har ingen syster, ingen pappa eller mamma. Patrik är min bror nu.

Men Ysmael fick inte stanna i Sverige. Mali, pappans hemland, ville inte ha dit honom och i Säffle kunde han alltså inte stanna. Så Ysmael tvingades återvända till Elfenbenskusten.

Patrik körde Ysmael till Arlanda, och drog i gång en swish-kampanj för att hjälpa Ysmael i kampen att komma tillbaka till Sverige.

”Stort smile”

Under halvåret som passerat har Ysmael fått en ny vardag i sitt gamla land. Hans fotbollsintresse hänger självklart i, och Ysmael har med stöd av Säffle FF anordnat en ungdomsturnering som startar nu på lördag. På plats finns Ysmaels svenska bror, Patrik Persson.

Nu var det Ysmael som hämtade Patrik på flygplatsen i Elfenbenskusten.

– Det var fantastiskt att få träffa honom igen. Efter 14 timmar på resande fot, med förseningar så stod han där, lika stort smile som vanligt, om inte större ändå, berättar Patrik.

Ungdomsturneringen i Sinfra har engagerat flera värmländska klubbar. Med start i helgen kommer spelarna att springa omkring i matchställ från Töcksfors och Värmlandsbro. Säffle FF har skänkt såväl matchställ som fotbollsskor och många fotbollsvänner runt om i länet har swishat in pengar som gått till fotbollsstrumpor. Det var med tungt bagage som Patrik kom till Afrika.

– Detta hade jag inte riktigt räknat med. Två matchställ och 30 par skor sa de först, skrattar Patrik.

Hoppet lever än att Ysmael ska kunna komma tillbaka till Sverige en dag. Det är Säffle som är ”hemma” för den omtyckte liraren.

– Jag mår bra, men livet här är svårt, säger Ysmael.

Nu njuter han av ”brorsans” besök.

– Absolut. Jag är mycket glad, avslutar FF-killen.