2017-06-17 06:00

2017-06-17 21:47

Per Frick jämförs med Maradona

FOTBOLL: Värmlänningen spelar sitt livs fotboll

Landslagsdebut, skyttekung i Elfsborg och jämförd med Maradona.
Per Fricks fotbollsliv har aldrig varit bättre.
– Jag har hittat ett lugn och en tro på mig själv, säger 25-åringen från Kil.

Efter tolv allsvenska omgångar är Per Frick ett av ligans största utropstecken.

Värmlänningen har noterats för fem mål – bara Gustav Engvall och Magnus Eriksson i Djurgården samt Norrköpings Kalle Holmberg har gjort fler – och är därmed det främste anfallsvapnet i Elfsborg.

– Personligen tycker jag att det har gått ganska bra, säger Per Frick.

Två av målen har varit poänggivande och ett matchavgörande.

Förra spelåret var Fricks målrikaste i allsvenskan hittills. Då pytsade han in sju bollar totalt.

– Om man räknar med förra hösten och den här våren kan jag säga att jag aldrig varit så bra som nu.

Guliganernas homage

Kils AIK-produktens prestationer har satt stora avtryck och anfallaren uppmärksammas ljudligt av Elfsborgssupportrarna i form av en hyllningsramsa.

– Den är mäktigt faktisk, haha.

Melodin är ärligt stulen från Twisted Sisters We´re not gonna take it och går ungefär så här: ”Elfsborgs nummer 17 – Peer Frickadooona! Våran Maradona. Han gör mååål!”.

– Det är lite komiskt att jag jämförs med Maradona. Min spelstil är så långt ifrån man kan komma den han hade skulle jag säga. Det är ironiskt och jag tycker bara att det är kul.

Guliganerna satte ramsan till liv när Frick satte 1–1-målet mot AIK i säsongens andra match.

Sedan dess har den dånat varje gång nummer 17 gjort mål, senast i 2–0-segern mot Häcken.

– Då sjöng de den bra länge. Det var roligt. Det är lite av en ära att de sjunger om mig. Det är speciellt.

Vad är förklaringen till din hiskliga form?

– Jag har blivit äldre, haha. Jag är 25 år och har spelat många allsvenska matcher. Jag har fått mycket mer rutin och ett helt annat lugn. Jag stressar inte på samma sätt som när jag var yngre. Då ville jag prestera och bevisa vad jag kunde precis hela tiden. Nu har jag hittat ett lugn och en tro på mig själv. Jag skulle vilja säga att det har varit avgörande.

Tuff start

Trots Fricks friska offensiv haltar Elfsborg i tabellen.

Boråsarna ligger på en åttonde plats, nio poäng bakom tätduon Malmö och Norrköping.

– För några omgångar sedan såg det inte jätteroligt ut tabellmässig men vi gjorde en stark avslutning innan uppehållet och nu känns det som att vi är med hyfsat.

Av de åtta inledande omgångarna vann Elfsborg bara två. Mot Djurgården och Sirius förlorade de gulklädda med svidande 0–3 respektive 1–4.

Vad var det som hände i början av säsongen?

– Vi hade inte tillräckligt bra försvarsspel. Vi gjorde mycket mål men vi släppte in minst lika många och då är det svårt att vinna matcher. I de sista omgångarna lyckades vi sätta ett bättre försvarsspel.

Enligt Borås Tidning handlade det om ett stort missnöje bland spelarna. Att ert förtroende för tränare Magnus Haglund var förlorat?

– Det är egentligen ingenting jag vill kommentera. Rubrikerna känns som en naturlig följd av att en klubb som vill vara i framkant av svensk fotboll inte går särskilt bra.

Tänker på Ingesson

Den värmländske anfallaren hamnade i Elfsborg efter några år i FBK Karlstad. Nu är han inne på sin nionde säsong i Borås och det är först på senare tid hans plats i elvan varit given.

2013 var han nära att lämna Västergötland för Halland.

– Jag var utlånad till Falkenberg i Superettan halva säsongen. Sedan såg det ut som att jag skulle bli kvar men då tog Klas Ingesson över som huvudtränare i Elfsborg och han var väldigt tydlig med att han ville ha mig. Han hade stora planer om att jag skulle ta en plats och så blev det. Det är egentligen den enda gången som jag har varit nära att lämna Elfsborg.

Klas Ingesson, VM 94-hjälten som för lite knappt tre år besegrades i en lång kamp mot kronisk blodcancer, har haft stor betydelse i värmlänningens liv.

– Jag hade ju en personlig relation till honom. Han var inte bara en tränare utan även en nära vän som jag tyckte väldigt mycket om. Han stöttade mig och många andra i sina karriärer och hade stor betydelse för Elfsborg. Jag fick inspiration av honom hela tiden, även när han var sjuk. Jag tänker på Klas ibland och funderar över vad han skulle ha sagt i vissa situationer. Jag brukar tänka på att knyta näven när det är lite jobbigt. Det var något han stod för om något.

Landslagsdebut

I januari fick Kils AIK-produkten vara med och sparka i gång landslagsåret.

– Det var jättespeciellt att få starta upp säsongen med att debutera i A-landslaget. Det byggde vidare på mitt självförtroende och glädjen för sporten. En helt perfekt start på året.

Januariturnén resulterade i två matcher och ett mål. Sa förbundskaptenen Janne Andersson något särskilt till dig?

– Nej, det kan jag inte påstå. Han ville se så många nya spelare som möjligt under turnén och det var mest upp till en själv att visa vad man kan. Janne försökte bara inspirera oss till att spela som vi gör i klubblagen.

Har du hört något efter landslagssamlingen i Abu Dhabi?

– Nej, det är många spelare som konkurerar om platserna och jag känner inte att jag är speciellt nära. Det är klart att de har koll på ett stort spann av spelare och hittar jag formen och det går riktigt bra så kanske jag får chansen igen.

Hur ser framtiden ut?

– Jag hoppas göra en bra höst. Jag har 17 matcher på mig att göra något bra av säsongen. Sedan är det klart att jag drömmer om något större än allsvenskan men samtidigt trivs jag jättebra i Elfsborg. Jag känner ingen stress.

Har du haft anbud från andra klubbar?

– Nej, inte vad jag vet.

Har du koll på den värmländska fotbollen?

– Absolut! Jag såg på Kils AIK mot Strömtorp i förra veckan. Kil förlorade med 1–3 trots att de spelade väldigt bra. De satte inte chanserna. Jag var även och såg på FBK Karlstad mot Vårgårda här om veckan. Kil och FBK Karlstad är mina lag eftersom jag spelat för dem. Jag hoppas att de klarar sig kvar i sina serier.

Allsvenskan sparkar i gång den 1 juli igen. Då gästar Elfsborg Halmstad på Örjans vall.

Efter tolv allsvenska omgångar är Per Frick ett av ligans största utropstecken.

Värmlänningen har noterats för fem mål – bara Gustav Engvall och Magnus Eriksson i Djurgården samt Norrköpings Kalle Holmberg har gjort fler – och är därmed det främste anfallsvapnet i Elfsborg.

– Personligen tycker jag att det har gått ganska bra, säger Per Frick.

Två av målen har varit poänggivande och ett matchavgörande.

Förra spelåret var Fricks målrikaste i allsvenskan hittills. Då pytsade han in sju bollar totalt.

– Om man räknar med förra hösten och den här våren kan jag säga att jag aldrig varit så bra som nu.

Guliganernas homage

Kils AIK-produktens prestationer har satt stora avtryck och anfallaren uppmärksammas ljudligt av Elfsborgssupportrarna i form av en hyllningsramsa.

– Den är mäktigt faktisk, haha.

Melodin är ärligt stulen från Twisted Sisters We´re not gonna take it och går ungefär så här: ”Elfsborgs nummer 17 – Peer Frickadooona! Våran Maradona. Han gör mååål!”.

– Det är lite komiskt att jag jämförs med Maradona. Min spelstil är så långt ifrån man kan komma den han hade skulle jag säga. Det är ironiskt och jag tycker bara att det är kul.

Guliganerna satte ramsan till liv när Frick satte 1–1-målet mot AIK i säsongens andra match.

Sedan dess har den dånat varje gång nummer 17 gjort mål, senast i 2–0-segern mot Häcken.

– Då sjöng de den bra länge. Det var roligt. Det är lite av en ära att de sjunger om mig. Det är speciellt.

Vad är förklaringen till din hiskliga form?

– Jag har blivit äldre, haha. Jag är 25 år och har spelat många allsvenska matcher. Jag har fått mycket mer rutin och ett helt annat lugn. Jag stressar inte på samma sätt som när jag var yngre. Då ville jag prestera och bevisa vad jag kunde precis hela tiden. Nu har jag hittat ett lugn och en tro på mig själv. Jag skulle vilja säga att det har varit avgörande.

Tuff start

Trots Fricks friska offensiv haltar Elfsborg i tabellen.

Boråsarna ligger på en åttonde plats, nio poäng bakom tätduon Malmö och Norrköping.

– För några omgångar sedan såg det inte jätteroligt ut tabellmässig men vi gjorde en stark avslutning innan uppehållet och nu känns det som att vi är med hyfsat.

Av de åtta inledande omgångarna vann Elfsborg bara två. Mot Djurgården och Sirius förlorade de gulklädda med svidande 0–3 respektive 1–4.

Vad var det som hände i början av säsongen?

– Vi hade inte tillräckligt bra försvarsspel. Vi gjorde mycket mål men vi släppte in minst lika många och då är det svårt att vinna matcher. I de sista omgångarna lyckades vi sätta ett bättre försvarsspel.

Enligt Borås Tidning handlade det om ett stort missnöje bland spelarna. Att ert förtroende för tränare Magnus Haglund var förlorat?

– Det är egentligen ingenting jag vill kommentera. Rubrikerna känns som en naturlig följd av att en klubb som vill vara i framkant av svensk fotboll inte går särskilt bra.

Tänker på Ingesson

Den värmländske anfallaren hamnade i Elfsborg efter några år i FBK Karlstad. Nu är han inne på sin nionde säsong i Borås och det är först på senare tid hans plats i elvan varit given.

2013 var han nära att lämna Västergötland för Halland.

– Jag var utlånad till Falkenberg i Superettan halva säsongen. Sedan såg det ut som att jag skulle bli kvar men då tog Klas Ingesson över som huvudtränare i Elfsborg och han var väldigt tydlig med att han ville ha mig. Han hade stora planer om att jag skulle ta en plats och så blev det. Det är egentligen den enda gången som jag har varit nära att lämna Elfsborg.

Klas Ingesson, VM 94-hjälten som för lite knappt tre år besegrades i en lång kamp mot kronisk blodcancer, har haft stor betydelse i värmlänningens liv.

– Jag hade ju en personlig relation till honom. Han var inte bara en tränare utan även en nära vän som jag tyckte väldigt mycket om. Han stöttade mig och många andra i sina karriärer och hade stor betydelse för Elfsborg. Jag fick inspiration av honom hela tiden, även när han var sjuk. Jag tänker på Klas ibland och funderar över vad han skulle ha sagt i vissa situationer. Jag brukar tänka på att knyta näven när det är lite jobbigt. Det var något han stod för om något.

Landslagsdebut

I januari fick Kils AIK-produkten vara med och sparka i gång landslagsåret.

– Det var jättespeciellt att få starta upp säsongen med att debutera i A-landslaget. Det byggde vidare på mitt självförtroende och glädjen för sporten. En helt perfekt start på året.

Januariturnén resulterade i två matcher och ett mål. Sa förbundskaptenen Janne Andersson något särskilt till dig?

– Nej, det kan jag inte påstå. Han ville se så många nya spelare som möjligt under turnén och det var mest upp till en själv att visa vad man kan. Janne försökte bara inspirera oss till att spela som vi gör i klubblagen.

Har du hört något efter landslagssamlingen i Abu Dhabi?

– Nej, det är många spelare som konkurerar om platserna och jag känner inte att jag är speciellt nära. Det är klart att de har koll på ett stort spann av spelare och hittar jag formen och det går riktigt bra så kanske jag får chansen igen.

Hur ser framtiden ut?

– Jag hoppas göra en bra höst. Jag har 17 matcher på mig att göra något bra av säsongen. Sedan är det klart att jag drömmer om något större än allsvenskan men samtidigt trivs jag jättebra i Elfsborg. Jag känner ingen stress.

Har du haft anbud från andra klubbar?

– Nej, inte vad jag vet.

Har du koll på den värmländska fotbollen?

– Absolut! Jag såg på Kils AIK mot Strömtorp i förra veckan. Kil förlorade med 1–3 trots att de spelade väldigt bra. De satte inte chanserna. Jag var även och såg på FBK Karlstad mot Vårgårda här om veckan. Kil och FBK Karlstad är mina lag eftersom jag spelat för dem. Jag hoppas att de klarar sig kvar i sina serier.

Allsvenskan sparkar i gång den 1 juli igen. Då gästar Elfsborg Halmstad på Örjans vall.

Värmlänningarna i allsvenskan

Per Frick, IF Elfsborg

Moderklubb: Kils AIK

Position: Anfallare

Mål: 5

Assist: 0

Matcher från start: 12

Inbytt: 0

Tabellplacering: 8

 

Stefan Larsson, Kalmar FF

Moderklubb: Storfors

Position: Back

Mål: 0

Assist: 0

Matcher från start: 8

Inbytt: 2

Tabellplacering: 14

 

Ferhad Ayaz, Örebro SK

Moderklubb: Karlslunds IF

Position: Mittfältare

Mål: 1

Assist: 0

Matcher från start: 4

Inbytt: 2

Tabellplacering: 10

Guliganernas ordförande Isak Edén om Per Frick

"Frick är en väldigt älskvärd spelare som man gillar att ha i sitt eget lag. Han kämpar, krigar och viker sig aldrig. Dessutom är det lite roligt att han har gått den långa vägen. Han var ganska ifrågasatt i början och fick inte spela så mycket. Det är egentligen sista året som han har blivit ordinarie och förstavalet hos många. Trots att han är från Värmland känns han som en riktig elfsborgare. Han är en av oss."