2016-10-15 06:00

2016-10-15 06:00

Ett litet jättekliv för Eric

FOTBOLL: "Det går inte att beskriva känslan"

Han har vunnit några segrar sedan han som pojklagsspelare lämnade Edsvallen.
Men den största tog Eric Jernberg för några veckor sedan på Tingvalla.
Blott 15 minuters fotbollsspelande kan betyda mycket.
– En liten grej som faktiskt kändes väldigt stor, säger Carlstad Uniteds rehabtränande hemvändare.

Förra året tillhörde Eric Jernberg Degerfors IF, och var på väg att ta det där sista stora klivet.

Mittfältaren gjorde sin bästa vårsäsong någonsin och toppade assistligan i superettan vid sommaruppehållet. Men fotskadan som kommit och gått i åtta år stjälpte plötsligt alla planer – och Degerfors IF förlängde inte kontraktet.

Uppbrottet från DIF gav ett beskt efterspel. Jernberg var rejält besviken och ansåg att klubben kunde ha behandlat honom på ett snyggare sätt.

Totalt blev det 112 matcher i Rödvitt.

Spela med brorsan

I våras tydde väldigt mycket på att Jernberg hade satt sina trilskande hälar på en fotbollsplan för sista gången.

– Det var tungt och jag tog en timeout. Carlstad United hörde då av sig och frågade om jag ville hjälpa till runt a-laget och jag tackade ja. Jag behövde på något sätt vara nära fotbollen.

I samma veva registrerades den bollskicklige från Edsvalla också som spelare.

I 78:e minuten i matchen mot Sleipner för några veckor sedan klev Jernberg – mot alla odds – så ut på Tingvallas gräsmatta igen. Hans första insats i United sedan säsongen 2008.

– Går inte att beskriva känslan. Det bästa jag gjort på länge. Alla som känner mig vet att jag har mått skit av att fötterna aldrig blir bra och när jag hörde publikens reaktion var det faktiskt svårt att hålla tillbaka tårarna.

Eric kom in vid ledning 3–0 – och höll i bollen. Gjorde det han alltid varit bra på helt enkelt. Som bonus fick han för första gången spela tillsammans med yngre brorsan André, numera lagkapten i United.

Full pott med Eric

Sedan dess har 28-åringen gjort ytterligare två inhopp av ungefär samma längd. Och med Jernberg i truppen har United tagit full pott, nio poäng av nio möjliga.

– Det är kanske inte helt min förtjänst, haha. Laget har riktigt bra höstform, men det är grymt kul att vara med igen. Nu börjar jag dock känna att jag vill bidra med mer än en kvarts spel, och det är lite frustrerande när det inte går.

Nu är du trots allt tillbaka på planen – hur ser nästa steg ut?

– Jag har lärt mig att inte planera för mycket. Det gör fortfarande ont dagen efter match så jag fortsätter att ta det dag för dag. Men jag känner mig inte färdig med det här, det vore bedrövligt att få ge sig när man bara är 28.

”Brinner för United”

Eric Jernberg kommer att fortsätta varva fotbollsträning med rehab.

– Jag vill bidra med det jag kan och brinner ju en hel del för föreningen Carlstad United. Dessutom hoppas jag att det ska hända något med fotbollen i Karlstad och vill gärna vara delaktig i det i någon form.

På söndag kommer topplaget Brommapojkarna, tränat av Olov Mellberg, till Tingvalla. Och det är BP som rimligen har störst press på sig.

– Vi behöver ett par poäng till för att vara säkra och kommer att gå för det. BP är starkare än när vi spelade oavgjort i våras, men vi är i god form, säger United-tränaren David Ekelund.

Förra året tillhörde Eric Jernberg Degerfors IF, och var på väg att ta det där sista stora klivet.

Mittfältaren gjorde sin bästa vårsäsong någonsin och toppade assistligan i superettan vid sommaruppehållet. Men fotskadan som kommit och gått i åtta år stjälpte plötsligt alla planer – och Degerfors IF förlängde inte kontraktet.

Uppbrottet från DIF gav ett beskt efterspel. Jernberg var rejält besviken och ansåg att klubben kunde ha behandlat honom på ett snyggare sätt.

Totalt blev det 112 matcher i Rödvitt.

Spela med brorsan

I våras tydde väldigt mycket på att Jernberg hade satt sina trilskande hälar på en fotbollsplan för sista gången.

– Det var tungt och jag tog en timeout. Carlstad United hörde då av sig och frågade om jag ville hjälpa till runt a-laget och jag tackade ja. Jag behövde på något sätt vara nära fotbollen.

I samma veva registrerades den bollskicklige från Edsvalla också som spelare.

I 78:e minuten i matchen mot Sleipner för några veckor sedan klev Jernberg – mot alla odds – så ut på Tingvallas gräsmatta igen. Hans första insats i United sedan säsongen 2008.

– Går inte att beskriva känslan. Det bästa jag gjort på länge. Alla som känner mig vet att jag har mått skit av att fötterna aldrig blir bra och när jag hörde publikens reaktion var det faktiskt svårt att hålla tillbaka tårarna.

Eric kom in vid ledning 3–0 – och höll i bollen. Gjorde det han alltid varit bra på helt enkelt. Som bonus fick han för första gången spela tillsammans med yngre brorsan André, numera lagkapten i United.

Full pott med Eric

Sedan dess har 28-åringen gjort ytterligare två inhopp av ungefär samma längd. Och med Jernberg i truppen har United tagit full pott, nio poäng av nio möjliga.

– Det är kanske inte helt min förtjänst, haha. Laget har riktigt bra höstform, men det är grymt kul att vara med igen. Nu börjar jag dock känna att jag vill bidra med mer än en kvarts spel, och det är lite frustrerande när det inte går.

Nu är du trots allt tillbaka på planen – hur ser nästa steg ut?

– Jag har lärt mig att inte planera för mycket. Det gör fortfarande ont dagen efter match så jag fortsätter att ta det dag för dag. Men jag känner mig inte färdig med det här, det vore bedrövligt att få ge sig när man bara är 28.

”Brinner för United”

Eric Jernberg kommer att fortsätta varva fotbollsträning med rehab.

– Jag vill bidra med det jag kan och brinner ju en hel del för föreningen Carlstad United. Dessutom hoppas jag att det ska hända något med fotbollen i Karlstad och vill gärna vara delaktig i det i någon form.

På söndag kommer topplaget Brommapojkarna, tränat av Olov Mellberg, till Tingvalla. Och det är BP som rimligen har störst press på sig.

– Vi behöver ett par poäng till för att vara säkra och kommer att gå för det. BP är starkare än när vi spelade oavgjort i våras, men vi är i god form, säger United-tränaren David Ekelund.